Transcript
Käsikirja versio 0BA4
Johdanto Arvoisa asiakas, Kiitämme ja onnittelemme teitä viisaasta päätöksestänne hankkia LOGO!. LOGO! logiikkamoduuli on ISO 9001:n korkeiden laatusäännösten mukainen. LOGO! on yleiskäyttöinen. Monitoimisuutensa ja siitä huolimatta yksinkertaisen käyttönsä ansiosta LOGO! on erittäin taloudellinen lähes kaikilla soveltamisalueilla.
LOGO! dokumentointi Tässä LOGO!-käsikirjassa on tietoja asennuksesta, kytkentäohjelman teosta, LOGO!-0BA4-laitteiden ja LOGO!-laajennusmoduulien käytöstä, sekä yhteensopivuudesta edeltävien versioiden 0BA0-0BA3 kanssa (0BAx ovat tilausnumeroiden viimeiset merkinnät, jotka erottavat laitesarjat toisistaan).
Tämän käsikirjan lisäksi on muita tietolähteitä LOGO! käsikirjan lisäksi johdotusohjeita on myös LOGO!n tuotetiedoissa, jotka toimitetaan jokaisen laitteen mukana. Lisätietoja LOGO!n PC-ohjelmointiin löytyy LOGO!Soft Comfort:in online-apu -sivuilta. ®
LOGO!Soft Comfort on ohjelmointiohjelma PClle. Se toimii Windows , ® ® Linux , Mac OS X käyttöjärjestelmissä ja auttaa LOGO!:on tutustumisessa, kirjoittamaan kytkentäohjelmia LOGO!:sta riippumattomasti, sekä testaamaan, tulostamaan ja arkistoimaan niitä.
Käsikirjan sisältö Olemme jakaneet käsikirjan yhdeksään eri osaan: • • • • • • • •
•
LOGO! tutustuminen LOGO! asennus ja johdotus LOGO! ohjelmointi LOGO! toiminnot LOGO! parametrointi LOGO! ohjelmamoduuli (Card) LOGO! ohjelma Sovelluksia Liitteet
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
i
Johdanto
Käsikirjan voimassaolo Käsikirja on voimassa 0BA4 laitesarjalle.
Muutokset käsikirjan edelliseen versioon nähden • • • •
LOGO! 24o on mukana digitaalmoduuli LOGO! DM 8 24R on mukana analogiamoduuli LOGO! AM 2 PT100 on mukana laitesarjaan 0BA4 tehtyjen muutosten ja uusien ominaisuuksien kuvaus
Päämuutokset edeltäjälaitteisiin nähden (0BA0 - 0BA3) • • •
parempi suorituskyky: nopeampi ohjelman suoritusaika uusi ohjelmamoduuli (Card) jossa enemmän muistitilaa, KnowHow-suojaus valittavissa parametrille näytössä taustavalaistus ja 4 x 12 merkkiä
Nykyisten laitteiden (0BA4) uudet ominaisuudet • • • • • • • • •
nyt on käytettävissä 130 blokkia kytkentäohjelman tekoon remanenssin voi valita myös aikatoiminnolle LOGO!n kursoripainikkeita voi käyttää myös tuloina käytössä on erikoistoiminnot “siirtorekisteri”, “analogiavahvistin”, “analogia-arvon valvonta” ja “analoginen differenssikynnysarvokytkin” tulot voi invertoida myös yksittäin kuusi perustoimintoa on laajennettu 4:lle tulolle kytkentäohjelman voi testata PC:n kautta myös online parametriarvoa voi muokata tietyille toiminnoille myös analogiaviestillä ja laskurilla laskuri: käytettävissä ovat myös nopeat tulot (I5, I6)
Tuki Internetsivuiltamme http://www.siemens.com/logo. tai www.siemens.fi/ad löytyvät vastaukset kysymyksiinne helposti
ii
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Johdanto
Turvallisuusteknisiä ohjeita Tässä käsikirjassa on ohjeita, joita oman turvallisuuden nimissä ja aineellisten vahinkojen välttämiseksi on noudatettava. Ohjeita on korostettu varoituskolmiolla ja esitetty vaara-asteen mukaan seuraavasti:
!
Vaara Tarkoittaa,että tuloksena on kuolema, vaikeita vahingoittumisia tai suuria aineellisia vahinkoja mikäli asiaankuuluvia varotoimenpiteitä ei noudateta.
!
Varoitus Tarkoittaa,että tuloksena voi olla kuolema, vaikeita vahingoittumisia tai suuria aineellisia vahinkoja mikäli asiaankuuluvia varotoimenpiteitä ei noudateta.
!
Varo Tarkoittaa,että tuloksena voi olla lieviä vahingoittumisia tai aineellisia vahinkoja mikäli asiaankuuluvia varotoimenpiteitä ei noudateta.
Varo Tarkoittaa,että voi syntyä aineellisia vahinkoja mikäli asiaankuuluvia varotoimenpiteitä ei noudateta.
Huomio On tärkeää tietoa tuotteesta, tuotteen käsikirjasta tai dokumentoinnin siitä osasta, johon huomion halutaan kiinnittyvän.
Pätevyyden omaava henkilökunta Laitteen käyttöönotto on sallittua vain pätevyyden omaavalle henkilökunnalle. Heitä ovat käsikirjan turvallisuusteknisissä viittauksissa henkilöt, joilla on pätevyys ottaa käyttöön, maadoittaa ja merkitä turvallisuusteknisten standardien mukaan laitteita, järjestelmiä ja virtapiirejä.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
iii
Johdanto
Määräystenmukainen käyttö Seuraava on otettava huomioon:
!
Varoitus Laitetta saa käyttää vain luettelossa ja teknisissä tiedoissa mainittuihin tarkoituksiin ja vain Siemensin suosittelemien ja hyväksymien vieraiden laitteiden ja komponenttien kanssa. Tuotteen asianmukainen toimiminen edellyttää asianmukaista kuljetusta, varastointia, sijoitusta ja asennusta, käyttöä ja kunnossapitoa.
Tuotemerkit LOGO! on SIEMENS AG:n tuotemerkki. Muut nimitykset tässä käsikirjassa ovat tuotemerkkejä, joiden käyttö omiin tarkoituksiin kolmannen osapuolen toimesta voi johtaa omistajaoikeuksien loukkaamiseen.
Copyright © Siemens AG 1996 ʊ 2003 All rights reserved Tämän julkaisun monistaminen, myynti ja sen sisällöstä tiedottaminen on kiellettyä muuten kuin erillisluvalla. Tämän kiellon noudattamatta jättäminen johtaa vahingonkorvausvaatimuksiin. Kaikki oikeudet pidätetään, erityisesti mikä koskee patenttien myöntämistä tai GMmerkintöjä.
Vastuurajoitukset Olemme huolellisesti tarkastaneet tämän käsikirjan kojeita ja laitteita sekä ohjelmia koskevan sisällön. Silti ei voi sulkea pois mahdollisuutta poikkeamiin. Emme ota vastuuta sisällön täydellisestä virheettömyydestä. Tämän julkaisun tiedot tarkastetaan säännöllisesti ja tarpeelliset korjaukset tehdään seuraaviin painoksiin. Otamme kiitollisina vastaan parannusehdotuksia.
iv
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sisällysluettelo Johdanto ...................................................
i
1 LOGO! tutustuminen ............................
1
2 LOGO! Asennus ja johdotus ................
11
2.1 2.1.1 2.1.2 2.2 2.2.1 2.2.2 2.3 2.3.1 2.3.2 2.3.3 2.4
Modulaarisen LOGO!n rakenne ................................ Maksimikokoonpano................................................... Rakenne eri jänniteluokissa ....................................... LOGO! asennus/irroittaminen ................................... Asennus asennuskiskoon ......................................... Asennus seinään ....................................................... LOGO! johdotus ......................................................... Verkkoliitäntä ............................................................. Tulojen liittäminen ..................................................... Lähtöjen liittäminen ................................................... LOGO! päällekytkentä/verkkovirran paluu ..............
13 13 14 16 17 21 23 23 25 31 33
3
LOGO! ohjelmointi ............................
37
3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6 3.6.1 3.6.2 3.6.3 3.6.4 3.6.5 3.6.6 3.6.7 3.6.8 3.6.9
Liittimet ........................................................................ Blokit ja blokkinumerot............................................... Piirikaaviosta LOGO!:on ............................................ LOGO! käytön neljä kultaista sääntöä ...................... Yleiskatsaus LOGO!n valikoihin ............................... Ohjelman syöttö ja käynnistys ................................. Vaihto ohjelmointitilaan .............................................. Ensimmäinen ohjelma ............................................... Ohjelman syöttö ........................................................ Ohjelmanimen syöttö ................................................ Salasana ................................................................... LOGO!n kytkeminen RUN tilaan ............................... Toinen ohjelma .......................................................... Blokin poisto .............................................................. Usean toisiinsa liittyvän blokin poisto ........................
39 42 45 48 50 51 51 53 54 60 61 66 68 74 75
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
v
Sisällysluettelo 3.6.10 Ohjelmointivirheen korjaus ........................................ 3.6.11 Ohjelman poistaminen ............................................... 3.6.12 Kesä-/talviajan vaihto ................................................ 3.6.13 Synkronointi ............................................................... 3.7 Muistitila ja kytkennän koko .....................................
76 77 78 83 84
4 LOGO! toiminnot ...................................
89
4.1 Vakiot ja liittimet -- Co ................................................ 4.2 Perustoiminnot -- GF .................................................. 4.2.1 AND ........................................................................... 4.2.2 AND syklisellä reunatoiminnolla(nouseva reuna) ...... 4.2.3 NAND (JA ei) ............................................................. 4.2.4 NAND syklisellä reunatoiminnolla(laskeva reuna) ... 4.2.5 OR ............................................................................. 4.2.6 NOR (OR not) ............................................................ 4.2.7 XOR (exklusive OR) .................................................. 4.2.8 NOT ............................................................................ 4.3 Perusteet ei invertointitoiminnoille .......................... 4.3.1 Tulot ........................................................................... 4.3.2 Ajat ............................................................................. 4.3.3 Kellon puskurointi ...................................................... 4.3.4 Säilyvyys (remanessi) ................................................ 4.3.5 Parametrien suojaus .................................................. 4.3.6 Taso- ja offsetlaskenta analogia-arvoille ................... 4.4 Erikoistoiminnot -- SF ................................................ 4.4.1 Vetohidastus .............................................................. 4.4.2 Päästöhidastus .......................................................... 4.4.3 Veto-/päästöhidastus ................................................. 4.4.4 Pulssiohjattu vetohidastus ......................................... 4.4.5 Impulssirele ............................................................... 4.4.6 Nousevareunaliipaiseva päästöhidastus ................... 4.4.7 Työ-/taukorele ............................................................ 4.4.8 Satunnainen veto-/päästöhidastus ............................ 4.4.9 Porrasvaloautomaatti ................................................. 4.4.10 Porrasvaloautomaatti-/siivouskytkin .......................... 4.4.11 Viikkokello .................................................................. 4.4.12 Vuosikello .................................................................. 4.4.13 Ylös-/alaslaskuri .........................................................
90 93 95 96 97 98 99 100 101 101 102 103 104 105 105 106 106 109 113 117 119 121 123 125 128 130 132 135 138 143 146
vi
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sisällysluettelo 4.4.14 4.4.15 4.4.16 4.4.17 4.4.18 4.4.19 4.4.20 4.4.21 4.4.22 4.4.23 4.4.24 4.4.25
Käyttötuntilaskuri ........................................................ Taajuuden ylä-/alarajakytkin ...................................... Analogia-arvon ylä-/alarajakytkin .............................. Analoginen erotuksen ylä-/alarajakytkin..................... Analogiavertailija ........................................................ Analogia-arvon valvoja............................................... Analogivahvistin ........................................................ Pitorele ...................................................................... Sysäysrele ................................................................. Teksti-ilmoitus ........................................................... Softkey ...................................................................... Siirtorekisteri ..............................................................
150 155 158 161 165 170 173 175 176 179 186 190
LOGO! parametrointi.........................
193
5.1 Vaihto parametrointitilaan ......................................... 5.1.1 Parametrit .................................................................. 5.1.2 Parametrien valinta ................................................... 5.1.3 Parametrien muuttaminen ......................................... 5.2 Kellonajan asetus (LOGO! ... C) ................................
194 196 197 198 201
5
6
LOGO! ohjelmamoduulit ..................
6.1 6.2 6.3 6.4
Suojaustoiminto (CopyProtect) ................................ Ohjelmamoduulin (Card) poisto ja paikoilleenasetus Kopiointi LOGO!:sta ohjelmamoduuliin (Card) ....... Kopiointi ohjelmamoduulista (Card) LOGO!:on ......
7
LOGO! ohjelma .................................
213
7.1
LOGO!n kytkentä PC:hen ...........................................
216
8
Sovelluksia ........................................
218
8.1 Porras- ja käytävävalaistus ....................................... 8.1.1 Vaatimukset käytävävalaistuksessa .......................... 8.1.2 Tähänastinen ratkaisu ............................................... 8.1.3 Valaistus LOGO!:lla ................................................... 8.1.4 Erikoisuuksia ja laajennusmahdollisuudet ................
220 220 220 221 223
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
202 204 207 209 211
vii
Sisällysluettelo 8.2 8.2.1 8.2.2 8.2.3 8.2.4 8.2.5 8.3 8.3.1 8.3.2 8.4 8.4.1 8.4.2 8.4.3 8.5 8.5.1 8.6 8.6.1 8.6.2 8.6.3 8.7 8.7.1 8.7.2 8.7.3 8.7.4 8.8
viii
Automaattinen ovi ....................................................... Vaatimukset automaattiselle ovelle ........................... Tähänastinen ratkaisu ............................................... Oviohjaus LOGO!:lla .................................................. Erikoisuuksia ja laajennusmahdollisuudet.................. Laajennetturatkaisu LOGO! 230RC:llä ...................... Ilmastointilaitteisto ..................................................... Vaatimukset ilmastointilaitteistolle ............................. Edut LOGO!:a käytettäessä ...................................... Teollisuusovi ............................................................... Vaatimukset oven ohjaukselle ................................... Tähänastinen ratkaisu ................................................ Laajennettu LOGO! ratkaisu ...................................... Useiden teollisuusovien keskitetty ohjaus ja valvonta Vaatimukset oviohjaukselle ....................................... Valaisinrivit ................................................................. Vaatimukset valaisinriveille ....................................... Tähänastinen ratkaisu ................................................ Valaisinrivien ohjaus LOGO! 230RC:llä .................... Käyttövesipumppu ..................................................... Vaatimukset käyttövesipumpun ohjaukselle .............. Tähänastinen ratkaisu ................................................ Käyttövesipumppu LOGO! 230RC:llä ........................ Erikoisuuksia ja laajennusmahdollisuudet.................. Muita käyttömahdollisuuksia ....................................
224 224 225 225 228 228 231 231 234 236 236 237 239 240 241 244 244 245 246 248 249 249 250 251 252
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sisällysluettelo
Liitteet A
Tekniset tiedot ...................................
255
Yleiset tekniset tiedot ................................................ Tekniset tiedot: LOGO! 230... ja LOGO! DM8 230R ....................................................... A.3 Tekniset tiedot: LOGO! 24... ja LOGO! DM8 24 ............................................................. A.4 Tekniset tiedot: LOGO! 24RC... ja LOGO! DM8 24R ......................................................... A.5 Tekniset tiedot: LOGO! 12/24... ja LOGO! DM8 12/24R .................................................... A.6 Relelähtöjen kytkentäkyky ja elinikä ........................ A.7 Tekniset tiedot: LOGO! AM 2 .................................... A.8 Tekniset tiedot: LOGO! AM 2 PT100 ......................... A.9 Tekniset tiedot: LOGO!Power 12 V ........................... A.10 Tekniset tiedot: LOGO!Power 24 V ........................... A.11 Tekniset tiedot: LOGO! Contact 24/230 ....................
255
A.1 A.2
257 260 263 266 269 270 271 273 275 277
B
Kiertoajan määrittely ........................
278
C
LOGO! ilman näyttöä ........................
280
D
LOGO! valikkorakenne .....................
283
E
Tilausnumerot ...................................
285
F
Lyhenteet ...........................................
287
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
ix
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! tutustuminen
1 LOGO! tutustuminen Tätä LOGO! on! LOGO! on yleiskäyttöinen logiikkamoduuli Siemensiltä. LOGO!:ssa on mukana: • Ohajustoiminnot • Ohjelmointipainikkeet ja taustavalolla varustettu näyttö • Verkkoliitäntä • Liityntä laajennusmoduuleille • Liityntä ohjelmamoduulille (Card) ja PC-kaapelille • Valmiit käytännölliset perustoiminnot, esim. aikahidastetut kytkennät, sysäysrele ja ohjelmakytkin • Kellokytkin • Binäärivälimuistit (marker) • Lisäksi kojetyypin mukaiset tulot ja lähdöt. Mitä LOGO!:lla voi tehdä LOGO!lla voi toteuttaa rakentamisessa ja asennustöissä (esim. porrasvalaistuksen, ulkovalojen, markiisien, rullakaihtimien, näyteikkunavalaistuksen jne.) sekä kone- ja laiterakennuksessa (esim. portinohjauksen, ilmastoinnin, käyttövesipumput jne.) esiintyviä tehtäviä. LOGO!a voi käyttää myös erilaisissa valvontajärjestelmissä tai kasvihuoneissa, ohjaussignaalien käsittelyssä ja ASiversiolla hajautettuun, koneiden ja prosessien paikan päällä tapahtuvaan ohjaukseen. Sarjakäyttöön pienkoneissa ja laitteistojen valmistuksessa, asennukseen kytkinkaappeihin ja suuria laitekokonaisuuksia varten on olemassa erityisesti niitä varten suunnitellut versiot ilman näyttöä ja ohjelmointipainikkeita.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
1
LOGO! tutustuminen
Mitä kojetyyppejä on olemassa? LOGO! Basic malleja on kahta jänniteluokkaa: • luokka 1 ± 24 V, s.o. 12 V DC, 24 V DC, 24 V AC luokka 2 > 24 V, s.o. 115...240 V AC/DC ja nämä: • näytöllä varustettuna versiona: 8 tuloa ja 4 lähtöä. • versiona ilman näyttöä (”LOGO! Pure”): 8 tuloa ja 4 lähtöä. Jokainen versioista mahtuu 4:än mittayksikköön (MY), niissä on yksi laajennusliityntä ja 33 valmista perus- ja erikoistoimintoa kytkentäohjelman tekoon. Mitä laajennusmoduuleja on olemassa? • LOGO! digitaalimoduuleja on 12 V DC, 24 V AC/DC ja 115...240 V AC/DC 4:llä tulolla 4:llä lähdöllä. • LOGO! Analogiamoduuleja on 12 V DC ja 24 V DC 2:lla analogiatulolla tai 2:lla Pt100-tulolla. • LOGO! kommunikointimoduulit (CM), kuten esim. kommunikointimoduuli AS-Interface, jonka tiedoista on oma dokumentointi. Digitaali- ja analogiamoduulit vievät tilaa 2 MY ja niissä on kussakin laajennusliityntä siten, että jokaiseen voi liittää yhden lisämoduulin. Mitä kojetyyppejä ei enää ole olemassa? • 6 tuloisia versioita. • Long-versiota, jossa 12 tuloa ja 8 lähtöä. • Bus-versiota, jossa 12 tuloa ja 8 lähtöä. Nämä kojetyypit korvaa LOGO!n modulaarisuus. Valinta on vapaa! Eri Basic-versioilla ja laajennusmoduuleilla voi sovellukset ratkaista erittäin joustavasti ja täsmällisesti.
2
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! tutustuminen
LOGO!a voi käyttää kaikkialla alkaen pienistä asuntosovelluksista keskisuurten automatisointitehtävien kautta suuriin järjestelmäsovelluksiin asti liittämällä se väyläjärjestelmään. (esim. kommunikointimoduuli AS-Interface).
Huomio Jokainen LOGO! Basic on laajennettavissa vain samaan jänniteluokkaan kuuluvilla laajennusmoduuleilla. Mekaanisella koodauksella (kotelon tapit) estetään, että eri jänniteluokkiin kuuluvat kojeet sekaantuisivat keskenään. Poikkeus: Analogia- tai kommunikointimoduulin vasen sivu on potentiaalierotettu. Siksi nämä kojeet voi yhdistää toista jänniteluokkaa oleviin laajennusmoduuleihin tai laitteisiin. Katso myös kappale 2.1. LOGO!:ssa voi käyttää, huolimatta siihen liitettyjen moduulien lukumäärästä, seuraavia liitäntöjä kytkentäohjelman luomiseen: • • • • • • • • •
Digitaalitulot I1 ... I24 Analogiatulot AI1 ... AI8 Digitaalilähdöt Q1 ... Q16 Analogialähdöt AQ1 ja AQ2 Digitaalivälimuistit M1 ... M24, M8: käynnistysmuistit Analogiavälimuistit AM1 ... AM6 Siirtorekisteribitit S1 ... S8 4 kursoripainiketta 16 kytkemätöntä lähtöä X1 ... X16.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
3
LOGO! tutustuminen
LOGO! laajennusmoduuli (esim.: DM8 230R)
LOGO! Basic (esim 230 RC)
Tältä LOGO! näyttää
4
1
Verkkoliitäntä
2
Tulot
3 4
5
Käyttöpaneeli (ei RCo)
Lähdöt
6
LCD-näyttö (ei RCo)
Moduulipaikka ja peitelevy
7
Tilan RUN/STOP näyttö
8
Laajennusliityntä
9
Mekaaninen koodaus - tapit
10 Mekaaninen
koodaus - reijät 11 Liukukytkin
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! laajennusmooduuli (esim.: DM8 12/24R)
LOGO! Basic (esim.: 12/24 RC)
LOGO! tutustuminen
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
1
Verkkoliitäntä
2
Tulot
3
Lähdöt
4
Moduulipaikka ja peitelevy
5
Käyttöpaneeli (ei RCo)
6
LCD-näyttö (ei RCo)
7
Tilan RUN/STOP näyttö
8
Laajennusliityntä
9
Mekaaninen koodaus - tapit
10 Mekaaninen
koodaus - reijät 11 Liukukytkin
5
LOGO! tutustuminen LOGO! AM 2
1
Verkkoliitäntä
2
Tulot
7
Tilan RUN/STOP näyttö
8
Laajennusliityntä
9
12
Mekaaninen koodaus - tapit
10 Mekaaninen
koodaus - reijät
PE-liitin analogiamittausjohdon maadoituksen ja johdinsuojuksen liittämiseen.
11 Liukukytkin
LOGO! AM 2 PT100
6
1
Verkkoliitäntä
2
Tulot
7
Tilan RUN/STOP näyttö
8
Laajennusliityntä
9
Mekaaninen koodaus - tapit
10 Mekaaninen
koodaus - reijät
12
PE-liitin analogiamittausjohdon maadoituksen ja johdinsuojuksen liittämiseen.
11 Liukukytkin
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! tutustuminen Näin tunnistat LOGO!n LOGO!n tunnistusnimi sisältää tietoa eri ominaisuuksista: •
12: 12 V-versio
•
24: 24 V-versio
•
230: 115...240 V-versio
•
R: relelähdöt (ilman R: transistorilähdöt)
•
C: viikkokellolla
•
o: versio ilman näyttöä (”LOGO! Pure”)
•
DM: digitaalimoduuli
•
AM: analogiamoduuli
•
CM: kommunikointimoduuli (esim. AS-Interface)
Symbolit Näytöllä varustettu versio, jossa on yli 8 tuloa ja 4 lähtöä Versio ilman näyttöä, jossa on yli 8 tuloa ja 4 lähtöä Digitaalimoduuli, jossa on yli 4 digitaalituloa ja 4 digitaalilähtöä Analogiamoduulissa on 2 analogiatuloa Kommunikointimoduuli (CM), jossa 4 virtuaalituloa ja 4 virtuaalista lähtöä (esim. AS-Interface)
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
7
LOGO! tutustuminen Versiot LOGO!:ja saa seuraavina vaihtoehtoina: Sym-
Nimi
Virransyöttö
Tulot
Lähdöt
Tyyppi
booli LOGO! 12/24RC
12/24 V DC
LOGO! 24
24 V DC
8 digitaali (1)
8 digitaali (1)
LOGO! 24RC
(3)
LOGO! 230RC
(2)
LOGO! 12/24RCo LOGO! 24o
LOGO! 230RCo
(2)
ei kelloa
8 digitaali
4 relettä kukin 10A
115...240 V AC/DC
8 digitaali
4 relettä kukin 10A
12/24 V
8 digitaali
DC
(1)
4 relettä kukin 10A
ei näyttöä ei painikkeita
4 transistoria 24V / 0,3A
ei näyttöä ei painikkeita ei kelloa
24 V DC
(3)
4 transistoria 24V / 0,3A
24 V AC / 24 V DC
8 digitaali (1)
LOGO! 24RCo
4 relettä kukin 10A
24 V AC / 24 V DC
8 digitaali
4 relettä kukin 10A
ei näyttöä ei painikkeita
115...240 V AC/DC
8 digitaali
4 relettä kukin 10A
ei näyttöä ei painikkeita
(1): Niistä käytettävissä vaihtoehtoisesti: 2 analogiatuloa (0 ... 10V) ja 2 nopeaa tuloa. (2): 230V-versiot: tulot kahdessa neljän ryhmässä. Ryhmän sisällä vain yksi vaihe, ryhmien kesken eri vaiheet mahdollisia. (3): Digitaalituloja voi käyttää vaihtoehtoisesti joko P-kytkevinä tai N-kytkevinä.
8
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! tutustuminen Laajennusmoduulit LOGO!:on voi liittää seuraavat laajennusmoduulit: Symbooli
Nimi
Virransyöttö
Tulot
Lähdöt
LOGO! DM 8 12/24R
12/24 V DC
4 digitaali
4 relettä á 5A
LOGO! DM 8 24
24 V DC
4 digitaali
4 transistoria 24V / 0,3A
LOGO! DM 8 24R (3)
24 V AC/DC
4 digitaali
4 relettä á 5A
LOGO! DM 8 230R
115...240 V AC/DC
4 digitaali (1)
4 relettä á 5A
LOGO! AM 2
12/24 V DC
2 analogia 0 ... 10V tai 0 ... 20mA (2)
ei
LOGO! AM 2 PT100
12/24 V DC
2 Pt100 -50 °C í +200 °C
ei
(1): Eri vaiheet tulojen välillä eivät ole sallittuja. (2): 0 ... 10V, 0 ... 20 mA voidaan liittää vaihtoehtoisesti. (3): Digitaalituloja voi käyttää vaihtoehtoisesti joko P-kytkevinä tai N-kytkevinä.
Todistukset ja hyväksynnät LOGO! on sertifioitu cULus ja FM mukaan. • cULus Haz. Loc. Underwriters Laboratories Inc. (UL) - UL 508 (Industrial Control Equipment) - CSA C22.2 No. 142 (Process Control Equipment) - UL 1604 (Hazardous Location) - CSA-213 (Hazardous Location) mukaan HYVÄKSYTTY käytettäväksi Class I, Division 2, Group A, B, C, D Tx Class I, Zone 2, Group IIC Tx • FM-hyväksyntä Factory Mutual Research (FM) Approval Standard Class Number 3611, 3600, 3810 HYVÄKSYTTY käytettäväksi Class I, Division 2, Group A, B, C, D Tx Class I, Zone 2, Group IIC Tx
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
9
LOGO! tutustuminen Huomio Ajankohtaiset, voimassaolevat hyväksynnät on merkitty jokaisen moduulin tyyppikilpeen.
!
Varoitus On mahdollisuus materiaalivahinkoihin tai henkilöiden loukkaantumiseen. Räjähdysalttiilla alueilla voi tapahtua henkilövahinkoja, jos liitäntöjä irroitetaan järjestelmän ollessa käynnissä. Räjähdysherkillä alueilla on aina ennen LOGO! liitäntöjen irroittamista varmistuttava siitä, että järjestelmästä on katkaistu sähkö.
LOGO!:lla on CE-merkki, se täyttää normit VDE 0631 ja IEC 61131-2 ja radiohäiriöt ovat EN 55011, raja-arvoluokka B. Laivahyväksynnät ovat haussa. • • • • • •
ABS (American Bureau of Shipping) BV (Bureau Veritas) DNV (Det Norske Veritas) GL (Germanischer Lloyd) LRS (Lloyds Register of Shipping) Class NK (Nippon Kaiji Kyokai)
Näin LOGO!:a voi käyttää niin teollisuudessa kuin kotonakin. Tunnusmerkinnät Australiaan Viereisellä merkillä varustetut tuotteemme täyttävät normin AS/NZS 2064:1997 (Class A) vaatimukset. Kierrätys ja hävitys LOGO! On kierrätyskelpoinen, sillä luontoa vahingoittavien aineiden määrä on vähäinen. Vanhojen laitteiden kierrätystä ja hävitystä varten kannattaa ottaa yhteys elektroniikkaromun keräykseen valtuutettuun yritykseen.
10
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
2 LOGO! asennus ja johdotus Yleisiä ohjeita LOGO!n asennuksessa ja johdotuksessa on otettava huomioon seuraavat toimintaohjeet: • Varmistutaan siitä, että LOGO!a johdotettaessa huomioidaan kaikki voimassaolevat, sitovat määräykset ja normit. Asennuksessa ja laitteiden käytössä otetaan huomioon kaikki vastaavat kansalliset ja paikalliset määräykset. Paikalliselta viranomaiselta voi ottaa selvää kutakin erikoistapausta koskevat normit ja määräykset, joita on noudatettava. • Kulloisellekin virran voimakkuudelle käytetään sille sopivaa johdonpaksuutta. LOGO!on voidaan kykeä johdot, joiden poikkipinta-ala on välillä 1,5 mm2 ja 2,5 mm2, katso osa 2.3. • Liittimiä ei pidä kiristää liikaa. Suurin vääntömomentti on: 0,5 Nm, katso osa 2.3. • Johdot pidetään aina niin lyhyinä kuin mahdollista. Jos tarvitaan pitkiä johdotuksia, on käytettävä suojattua johtoa. Johdot vedetään aina pareittain, yksi neutraali- tai nollajohto yhdessä vaihe- tai signaalijohdon kanssa. • Erotetaan toisistaan: – vaihtovirtajohdot – tiheäkytkentäiset, suurijännitteiset tasavirtajohdot – pienjännitteiset signaalijohdot. • Varmistutaan siitä, että johdoilla on tarpeellinen vedonpoisto. • Salamaniskuille alttiit johdot varustetaan sopivalla ylijännitesuojauksella.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
11
LOGO! Asennus ja johdotus • Ulkoista virtalähdettä ei saa liittää DC-lähtöön rinnan lähtökuorman kanssa. Muussa tapauksessa voi lähdössä esiintyä paluuvirtoja mikäli yhdistelmään ei liitetä diodia tai vastaavaa estintä. Huomio LOGO!n saa asentaa ja johdottaa vain teknisesti koulutettu henkilö, joka tuntee ja huomioi yleisesti käytössä olevat asennussäännöt ja määräykset sekä standardi.
12
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! asennus ja johdotus
2.1 Modulaarisen LOGO!n rakenne 2.1.1 Maksimikokoonpano Analogisilla tuloilla varustetun LOGO!n maksimikokoonpano (LOGO! 12/24RC/RCo ja LOGO! 24/24o) LOGO! Basic, 4 digitaalimoduulia ja 3 analogiamoduulia I9...I12
I1......I6, I7, I8
I13...I16 I17...I20
I21...I24
AI1, AI2
LOGO! Basic Q1...Q4
AI3 , AI4 AI5 , AI6 AI7 , AI8
LOGO! LOGO! LOGO! DM 8 DM 8 DM 8
LOGO! LOGO! LOGO! LOGO! DM 8 AM 2 AM 2 AM 2
Q5...Q8 Q9...Q12 Q13...Q16
Ilman analogisia tuloja olevan LOGO!n maksimikokoonpano (LOGO! 24RC/RCo ja LOGO! 230RC/RCo) LOGO! Basic, 4 digitaalimoduulia ja 4 analogiamoduulia I1 . . . . . . . . . . . I8 I9...I12 Q13...Q16 I17...Q20 I21…I24 AI1 , AI2 AI3 , AI4 AI5 , AI6 AI7 , AI8
LOGO! Basic LOGO! LOGO! DM 8
Q1...Q4
DM 8
LOGO! DM 8
LOGO! LOGO! LOGO! LOGO! LOGO! AM2 AM2 DM 8 AM 2 AM2
Q5...Q8 Q9...Q12 Q13...Q16
Nopea/optimaalinen kommunikointi Jos halutaan varmistaa optimaalinen ja nopea kommunikointi LOGO! Basic:in ja eri moduulien välillä, suositellaan kokoonpanoa “ensin digitaalimoduulit, sitten analogiamoduulit” (esimerkit yllä).
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
13
LOGO! Asennus ja johdotus
2.1.2 Rakenne eri jänniteluokkien kanssa Säännöt Digitaalimoduulit voi liittää vain samaa jänniteluokkaa oleviin moduuleihin. Analogiamoduulit ja kommunikointimoduulit voi liittää mitä tahansa jänniteluokkaa oleviin laitteisiin. Yleiskuva: Laajennusmoduulin liittäminen LOGO! Basic:iin LOGO! Basic
Laajennusmoduulit DM 8 12/24R
DM 8 24
DM 8 24R
DM 8 230R
AM2/ AM2 PT100
LOGO! 12/24RC
x
x
x
--
x
x
LOGO! 24
x
x
x
--
x
x
LOGO! 24RC
x
x
x
--
x
x
LOGO! 230RC
--
--
--
x
x
x
LOGO! 12/24RCo
x
x
x
--
x
x
LOGO! 24o
x
x
x
--
x
x
LOGO! 24RCo
x
x
x
--
x
x
LOGO! 230RCo
--
--
--
x
x
x
14
CM
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! asennus ja johdotus Yleiskuva: Laajennusmoduulin liittäminen laajennusmoduuliin Laajennusmoduuli
Muita laajennusmoduuleja DM 8 12/24R
DM 8 24
DM 8 24R
DM 8 230R
AM2/ AM2 PT100
CM
DM 8 12/24R
x
x
x
--
x
x
DM 8 24
x
x
x
--
x
x
DM 8 24R
x
x
x
--
x
x
DM 8 230R
--
--
--
x
x
x
AM2 / AM2 PT100
x
x
x
--
x
x
CM AS-Interface
x
x
x
--
x
x
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
15
LOGO! Asennus ja johdotus
2.2 LOGO! asennus/irroittaminen Mitat LOGO! on tehty mittoihin, jotka DIN 43880 vaatii. LOGO!n voi pikakiinnittää DIN EN 50022 mukaiseen 35 mm leveään asennuskiskoon tai seinälle. LOGO!n leveys: • LOGO! Basic on 72 mm leveä, joka vastaa 4:ää mittayksikköä. • LOGO! laajennusmoduulit ovat 36 mm leveitä, joka taas vastaa 2:ta mittayksikköä. Huomio Kojeen asennuksen ja irroittamisen esitämme LOGO! 230RC:tä ja digitaalimoduulia esittävien piirrosten avulla. Nämä toimenpiteet sopivat myös kaikille muille LOGO! Basicversioille ja laajennusmoduuleille.
!
16
Varoitus Laajennusmoduulit saa asentaa / irroittaa ainoastaan laitteiston ollessa jännitteetön.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! asennus ja johdotus
2.2.1 Asennuskiskoasennus Asennus Näin LOGO! Basic ja digitaalimoduuli asennetaan asennuskiskoon: LOGO! Basic: 1 LOGO! Basic sijoitetaan asennuskiskolle ja 2 LOGO! Basic painetaan asennuskiskoon. Pikakiinnittimen LOGO!n takaosassa on napsahdettava kiinni.
LOGO! digitaalimoduuli: 3 LOGO! Basicin/ LOGO! laajennusmoduulin oikealta sivulta poistetaan liitospistokkeen suojus. 4 Digitaalimoduuli asennetaan asennuskiskolle LOGO! Basicin oikealle puolelle. 5 Digitaalimoduulia työnnetään vasemmalle LOGO! Basiciin asti.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
17
LOGO! Asennus ja johdotus 6
Ruuvimeisselillä painetaan kojeessa liukukytkintä ja siirretään vasemmalle. Loppuasennossa kytkin lukittuu LOGO! Basic:iin.
Muiden laajennusmoduulien asentamiseksi toistetaan vaiheet 3 – 6. Huomio Viimeisen laajennusmoduulin laajennusliitynnässä on suojuksen oltava paikoillaan.
Irroittaminen
18
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! asennus ja johdotus Näin LOGO! irroitetaan paikaltaan: ....... siinä tapauksessa, että on asennettu vain yksi LOGO! Basic:
Osa A 1. Ruuvimeisseli työnnetään kuvan osoittamaan kiskokiinnittimen alareunan koloon ja sitä vedetään alaspäin. 2. LOGO! Basic käännetään irti asennuskiskosta.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
19
LOGO! Asennus ja johdotus ....... silloin, kun LOGO! Basic:iin on liitetty vähintään yksi laajennusmoduuli:
Osa B 1. Ruuvimeisselillä painetaan liukukytkintä ja työnnetään sitä oikealle 2. Laajennusmoduulia liutetaan oikealle 3. Ruuvimeisseli työnnetään kiskokiinnittimen alareunan koloon ja sitä vedetään alaspäin 4. Laajennusmoduuli käännetään irti asennuskiskosta. Muille laajennusmoduuleille toistetaan vaiheet 1 – 4.
Huomio Silloin, kun on kytketty useita laajennusmoduuleita, poistaminen aloitetaan viimeisestä moduulista oikeasta reunasta. On pidettävä huolta siitä, että asennettavan/irroitettavan poistettavan moduulin liukukytkin ei saa olla kontaktissa seuraavaan moduuliin.
2.2.2 Asennus seinään
20
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! asennus ja johdotus Ennen asennusta seinään, työnnetään kiskokiinnittimiä kojeen takaosassa ulospäin. Näiden kiinnittimien avulla LOGO! asennetaan seinään kahdella halk. 4mm ruuvilla (vääntömomentti 0,8 – 1,2 Nm).
Kiskokiinnitin
Porausmitat seinäasennukseen
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
21
LOGO! Asennus ja johdotus Ennen LOGO!n asentamista seinään, on hyvä tehdä ruuvireiät seuraavien mittojen mukaan.
Kaikki mitat mm Reikä halk. 4 mm ruuville Vääntömomentti 0,8 – 1,2 Nm 1 LOGO! Basic 2 LOGO! laajennusmoduuli
2.3 LOGO! johdotus 22
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! asennus ja johdotus LOGO!n johdotuksessa käytetään 3mm ruuvimeisseliä. Liittimissä voi käyttää seuraavan paksuisia johtoja: • 1 × 2,5 mm2 • 2 × 1,5 mm2 joka toiseen liittimeen Kiristysmomentti: 0.4...0.5 Nm tai 3...4 Lbin Huomio Asennuksen jälkeen on liittimien oltava peitettyinä. LOGO!n riittävä suojaus epähuomiossa tapahtuvaa kosketusta vastaan tehdään maakohtaiset normit huomioon ottaen.
2.3.1 Verkkoliitäntä LOGO! 230-versiot soveltuvat nimellisarvoltaan 115 V AC/DC ja 240 V AC/DC syöttöjännitteille. LOGO! 24-versiot ja LOGO! 12-versiot soveltuvat 24 V DC, 24 V AC tai 12 V DC syöttöjännitteille. On otettava huomioon kojeen mukana toimitetut tuotetiedot sekä liitteessä A sallittuja jännitetoleransseja, verkkotaajuksia sekä virrankulutusta koskevat tekniset tiedot. Huomio Sähkökatkos voi johtaa esim. reunaliipaisevissa erikoistoiminnoissa ylimääräisen lisäreunan muodostumiseen. LOGO! tallentaa viimeisimmän keskeytymättömän jakson tiedot.
Liittäminen Näin LOGO! liitetään verkkoon :
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
23
LOGO! Asennus ja johdotus LOGO! ..... ja AC-virransyöttö
LOGO! ..... ja DC-virransyöttö
Suojaus tarvittaessa sulakkeella (suositus): 12/24 RC...: 0,8 A 24: 2,0 A
Jännitepiikkien vaimentamiseen käytetään varistoria (MOV) jolla on 20% suurempi työjännite kuin nimellisjännite
Huomio LOGO! on suojaeristetty kytkinkoje. Suojajohtoa ei voi liittää.
Suojakytkentä vaihtovirralla Syöttöjohdoilla voi jännitepiikkejä vastaan käyttää metalloksidivaristoria (MOV). On pidettävä huolta siitä, että varistorin työjännite on vähintään 20% suurempi kuin nimellisjännite (esim. S10K275).
2.3.2 LOGO!n tulojen kytkeminen Edellytykset
24
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! asennus ja johdotus Tunnistimet kytketään tuloihin. Tunnistimia voivat olla painikkeet, kytkimet, valokennot, hämäräkytkimet jne.. Tunnistinmääreet LOGO!:lle LOGO! 12/24 RC/RCo LOGO! DM8 12/24 R I1 ... I6
I7,I8
LOGO! 24/24o LOGO! DM8 24 I1 ... I6
I7, I8
Kytkentätila 0
< 5 V DC
< 5 V DC
< 5 V DC
< 5 V DC
Tulovirta
< 1,0mA
< 0,05 mA
< 1,0mA
< 0,05 mA
Kytkentätila 1
> 8 V DC
> 8 V DC
> 8 V DC
> 8 V DC
Tulovirta
> 1,5mA
> 0,1mA
> 1,5mA
> 0,1mA
LOGO! 24 RC/RCo (DC) LOGO! DM8 24 R (DC)
LOGO! 230 RC/RCo (AC) LOGO! DM8 230 R (AC)
LOGO! 230 RC/RCo (DC) LOGO! DM8 230 R (DC)
LOGO! 24 RC/RCo (AC) LOGO! DM8 24 R (AC) Kytkentätila 0
< 5 V AC
< 5 V DC
< 40 V AC
< 30 V DC
Tulovirta
< 1,0mA
< 1,0mA
< 0,03 mA
< 0,03 mA
Kytkentätila 1
> 12 V AC
> 12 V DC
> 79 V AC
> 79 V DC
Tulovirta
> 2,5mA
> 2,5mA
> 0,08 mA
> 0,08 mA
Huomio Digitaalitulot LOGO! 230 RC/Rco:ssa on jaettu kahteen ryhmään, joissa kummassakin on 4 tuloa. LOGO! käsikirja A5E00228104-01
25
LOGO! Asennus ja johdotus Yhden ryhmän sisällä on kaikissa tuloissa käytettävä samaa vaihetta. Eri vaiheita voi käyttää vain ryhmien välillä. Esimerkki: I1 – I4 vaiheessa L1, I5 – I8 vaiheessa L2. LOGO! DM8 230R:ssä tulojen kesken ei voi käyttää eri vaiheita. Tunnistinliitännät Hohtolampun, 2-johdin lähestymiskytkimen liittäminen LOGO! 230RC/230Rco:n tai LOGO! DM8 230R (AC):hen Tilausnumero C:lle: Siemens Pienjännitekojeet 3SB1420-3D X-kondensaattori 2,5 kV, 100 nF
Jos käytetään 2-johdin lähestymiskytkintä on otettava huomioon lähestymiskytkimien lepovirta. Joillakin 2-johdin lähestymiskytkimillä lepovirta on niin suuri, että LOGO! tunnistaa sen “1”-signaaliksi. Tästä syystä on aiheellista verrata lähestymiskytkimien lepovirtaa tulojen teknisiin tietoihin liittessä A.
Rajoituksia - kytkentätilan vaihto 0 ĺ 1 / 1 ĺ 0 Kytkentätilaa vaihdettaessa 0:sta 1:ksi on kytkentätilan 1 ja 1:stä 0:ksi kytkentätilan 0 oltava päällä vähintään yhden
26
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! asennus ja johdotus ohjelmakierroksen ajan, jolloin LOGO! vasta tunnistaa uuden kytkentätilan. Kytkentäohjelman työstöaika riippuu kytkentäohjelman koosta. Liitteessä B on selostus pienestä testiohjelmasta, jonka avulla kierrosajan voi määrittää. LOGO! 12/24 RC/Rco:n ja LOGO! 24/24o:n erikoisominaisuuksia • nopeat tulot: I5 ja I6 Näissä versioissa on myös tulot nopeita laskutoimituksia varten (ylös-/alaslaskuri, taajuuden ylä/-alarajakytkin). Yllämainitut rajoitukset eivät koske näitä tuloja. Huomio Aikaisemmissa kojeissa (0BA0 – 0BA3) I5 ja I6 ovat nopeita tuloja, s.o. näille versioille kirjoitetun ohjelman voi ohjelmointiohjelman LOGO!SoftComfort avulla siirtää uusille 0BA4 kojeille ilman näitä tuloja koskevia muutoksia. Sitävastoin ohjelmat, jotka on kirjoitettu LOGO!...L-versiolle (nopeat tulot I11/I12) täytyy muuttaa. Laajennusmoduuleissa ei ole nopeita tuloja.
• Analogiatulot: I7 ja I8 Versioissa LOGO! 12/24RC/RCo ja LOGO! 24/24o voi tuloja I7 ja I8 käyttää sekä normaaleina digitaalisina tuloina, että analogiatuloina. Silloin määritetään LOGO!kytkentäohjelmassa käyttötarkoituksen mukaisesti miten tuloa käytetään.
Tuloissa I7 / I8 voi hyödyntää tulon digitaalikykyä, samalla kun tuloissa AI1 ja AI2 käytetään hyväksi tulon analogiakykyä. Katso myös kappale 4.1. LOGO! käsikirja A5E00228104-01
27
LOGO! Asennus ja johdotus
Huomio Analogiatuloja varten on käytettävissä laajennusmoduuli LOGO! AM 2, ja Pt100-tuloja varten laajennusmoduuli LOGO! AM 2 PT100. Analogiasignaaleille käytetään aina kierrettyjä ja suojattuja johtoja, ja ne vedetään niin lyhyinä kuin mahdollista. Tunnistinliitännät Näin tunnistimet liitetään LOGO!:on: LOGO! 12/24 .... Näiden kojeiden tulot ovat potentiaaliriippuvaisia ja tarvitsevat siksi saman lähtöpotentiaalin (maa) kuin virransyöttökin. LOGO! 12/24RC/Rco:ssa ja LOGO! 24/24o:ssa voi käsitellä virransyötön ja maan välillä olevia analogiajännitteitä.
LOGO! 230 .... Näiden kojeiden tulot on jaettu 2:ksi ryhmäksi, joissa kummassakin on 4 tuloa. Eri vaiheet ovat mahdollisia vain blokkien välillä, ei niiden sisällä.
!
Varoitus Voimassaolevien turvallisuusmääräysten vuoksi (VDE 0110, ... ja IEC 61131-2, ... sekä cULus)
28
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! asennus ja johdotus ei eri vaiheita voi liittää AC-version tai digitaalimoduulin tuloihin (I1-I4 tai I5-I8). LOGO! AM 2 PE
Virta
PE-liitin maan ja analogiamittausjohdon suojavaipan liittämiseen
1
Maa
2
Johdonsuoja
3
Asennuskisko
Mittausvirta
Virtamittaus
Jännitemittaus
LOGO! AM 2 PT100 Vastustermistorin Pt100 voi liittää moduuliin valinnaisesti joko 2- tai 3-johdolla.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
29
LOGO! Asennus ja johdotus Jos valitaan liitäntätavaksi 2-johdintekniikka, silloin moduulissa on asetettava oikosulkusilta liittimien M1+ ja IC1 tai M2+ ja IC2 väliin. Tällä liitäntätavalla ei tapahdu korjausta mittausjohdon ohmisen vastuksen aiheuttamaan virheeseen. 1 :n johdinvastus vastaa +2,5 ºC mittausvirhettä. Liitäntätapa 3-johdintekniikalla poistaa johdonpituuden vaikutuksen (ohminen vastus) mittaustulokseen. 2-johdintekniikka
3-johdintekniikka
Huomio Jos LOGO!-laajennusmoduulia AM 2 PT100 käytetään maadoittamattomalla (potentiaalivapaalla) virtalähteellä, näytetty lämpötilan arvo voi vaihdella voimakkaasti. Tässä tapauksessa virtalähteen negatiivinen lähtö / maalähtö yhdistetään vastustermistorin mittausjohdon suojavaippaan.
2.3.3 Lähtöjen kytkeminen LOGO! ...R...
30
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! asennus ja johdotus LOGO! ...R... :n lähdöt ovat releitä. Releiden koskettimet ovat potentiaalierotettuja virransyötöstä ja tuloista. Edellytykset relelähdöille Lähtöihin voi yhdistää erilaisia kuormia, esim. lamppuja, loisteputkia, moottoreita, kontaktoreita jne. Tarkemmin LOGO! ...R...:än liitetyn kuorman ominaisuuksista liitteessä A. Liittäminen Näin liitetään kuorma LOGO! ...R...:än:
Suojaus johdonsuojakatkaisjalla korkeintaan 16 A, ominaiskäyrä B16, Esim. johdonsuojakatkaisija 5SX2 116-6.
LOGO! transistorilähdöillä
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
31
LOGO! Asennus ja johdotus LOGO!-versiot transistorilähdöillä tunnistaa siitä, että tyyppimerkinnästä puuttuu kirjain R. Lähdöt ovat oikosulun ja ylivirran kestäviä. Kuormitusjännitteen erillistä syöttöä ei tarvita, sillä LOGO! huolehtii kuorman virransyötöstä. Edellytykset transistorilähdöille LOGO!:on liitetyllä kuormalla on oltava seuraavat ominaisuudet: • suurin kytkentävirta lähtöä kohden on 0,3. Liittäminen Näin kytketään kuorma transistorilähdöillä varustettuun LOGO!:on:
Kuorma: 24 V DC, 0,3 A maks.
2.4 LOGO! päällekytkentä/verkkovirran paluu 32
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! asennus ja johdotus LOGO!:ssa ei ole verkkokytkintä. Kuinka LOGO! virran kytkeytyessä päälle käynnistyy, riippuu, • onko LOGO!:on tallennettu ohjelma, • onko ohjelmamoduuli sijoitettu paikoilleen, • onko kyseessä LOGO!-versio ilman näyttöä (LOGO!...o), • missä tilassa LOGO! oli ennen verkkovirran katkeamista. Seuraavalla sivulla nähdään LOGO!n reagointi edellämainittuihin tilanteisiin.
ennen verkkokatkosta
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
verkkokatkoksen jälkeen
33
LOGO! Asennus ja johdotus
tai (tyhjä) Ei ohjelmaa muistissa (ohjelman kanssa)
tai
LOGO!:on tallennetulla ohjelmalla
(tyhjä) LOGO! RUN tilassa moduulista (card) LOGO!:on (ohjelman kanssa) kopioidulla ohjelmalla
LOGO! RUN tilassa
tai Ohjelma muistissa
(tyhjä)
(ohjelman kanssa)
LOGO!:on tallennetulla ohjelmalla moduulista (card) LOGO!:on kopioidulla ohjelmalla
Kannattaa ottaa huomioon myös seuraavat 4 yksinkertaista LOGO!n käynnistyssääntöä:
34
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! asennus ja johdotus 1 Jos LOGO!:ssa tai siihen pistetyssä ohjelmamoduulissa (card) ei ole ohjelmaa, LOGO! (näytöllä): ilmoittaa ’No Program / Press ESC’. 2 Jos ohjelmamoduulissa (card) on ohjelma, se kopioituu LOGO!:lle automaattisesti. LOGO!:lla oleva ohjelma korvautuu ohjelmamoduulin (card) ohjelmalla. 3 Jos LOGO!:ssa tai ohjelmamoduulilla (card) on ohjelma, LOGO! menee käyttötilaan, joka sillä oli ennen virtakatkosta. Jos kyseessä on versio ilman näyttöä (LOGO!...o), seuraa automaattnen siirtyminen STOP tilasta RUN tilaan (LED vaihtuu punaisesta vihreäksi). 4 Jos vähintään yhdessä toiminnossa on remanenssi (säilyvyys) kytketty päälle, tai käytetään jatkuvasti päälläolevaa remanenssia, niiden ajankohtaiset arvot säilyvät virtakatkoksen aikana. Huomio Jos ohjelmasyötön aikana LOGO!:on tulee virtakatkos, ohjelma on poissa virran palatessa. Siksi on hyvä tallentaa ohjelma ohjelmamoduulille (card) tai PC:lle (LOGO!Soft Comfort) ennen muutosten tekoa.
LOGO! Basic-käyttötilat LOGO! Basic/Pure tuntee 2 käyttötilaa: STOP ja RUN
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
35
LOGO! Asennus ja johdotus STOP
RUN
• Kun näytössä on: ’No Program’ (ei LOGO!...o) • LOGO! kytketään käyttötavalle ohjelmointi (ei LOGO!...o)
• Kun näytössä on: tarkkailuvalikko, jossa ovat tulot ja menot ja ilmoitukset (START:in jälkeen päävalikossa) (ei LOGO!...o) • LOGO! kytketään käyttötilaan parametrointi (ei LOGO!...o)
• LED palaa punaisena
(vain
LOGO!...o)
• LED palaa vihreänä (vain LOGO!...o)
LOGO!n toiminta: • Tuloja ei lueta sisään • Ohjelmaa ei työstetä • Relekoskettimet ovat aina auki tai transistorilähdöt ovat poissa päältä
LOGO!n toiminta: • LOGO! lukee tulojen tilat • LOGO! laskee ohjelmalla lähtöjen tilat
• LOGO! kytkee rele/
transistorilähdöt päälle tai pois päältä
LOGO! laajennusmoduulien käyttötilat LOGO! laajennusmoduulit tuntevat 3 käyttötilaa: LED palaa vihreänä, punaisena tai oranssina. LED palaa vihreänä (RUN) Laajennusmoduuli kommunikoi vasemman kojeen kanssa
36
punaisena (STOP) Laajennusmoduuli ei kommunikoi vasemman kojeen kanssa
oranssina Laajennusmoduulin tunnistusvaihe
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
3 LOGO! ohjelmointi Ensimmäiset toimenpiteet LOGO!:lla Ohjelmoinnilla tarkoitamme kytkennän syöttämistä. LOGO!ohjelma ei periaatteessa ole muuta kuin piirikaavio, joka on esitetty toisella tavalla. Me olemme sovittaneet esityksen LOGO!n näytölle. Tässä kappaleessa selvitämme, kuinka LOGO! sovellukset muutetaan LOGO! ohjelmiksi. Tässä on hyvä ottaa huomioon myös LOGO!:n ohjelmointiohjelma LOGO!Soft Comfort, jonka avulla voi helposti luoda kytkinohjelmia, testata ja simuloida, muuttaa, tallentaa sekä tulostaa niitä. Tässä käsikirjassa selostetaan ainoastaan ohjelman teko itse LOGO!:lla, sillä ohjelmointiohjelmalle LOGO!Soft Comfort on tehty perusteellinen online-apu. Katso myös kappale 7. Ohje Ilman näyttöä olevissa LOGO!-versioissa, LOGO! 24o, LOGO! 12/24RCo, LOGO! 24RCo ja LOGO! 230RCo, ei ole käyttö- tai näyttöyksikköä. Ne on ajateltu pääasiassa sarjakäyttöön pienkone ja kojerakenteissa. LOGO!...o-versioita ei ohjelmoida itse kojeessa. Ohjelma siirretään LOGO!Soft Comfort:ista tai muiden LOGO!-0BA4kojeiden ohjelmamoduuleista (Cards) kojeeseen. Ohjelmamoduuleja (Cards) ei voi ohjelmoida ilman näyttöä olevalla LOGO!-versiolla. Katso kappaleet 6, 7 ja liite C.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
37
LOGO! ohjelmointi Kappaleen ensimmäisessä osassa opitaan pienen esimerkin muodossa työskentelyä LOGO!lla.. •
ensin selvitämme kaksi peruskäsitettä liitin ja blokki ja näytämme, mitä ne tarkoittavat. toiseksi näytämme miten yksinkertaisesta, tavallisesta kytkennästä kehitetään ohjelma niin, että...
•
kolmanneksi näytämme miten kytkentä syötetään LOGO!on. Muutaman tämän käsikirjan sivun jälkeen ensimmäinen ohjelma on jo toimintavalmiina LOGO!ssa. Sopivilla käyttölaitteilla (kytkimet ...) voi jo tehdä ensimmäiset testit.
38
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi
3.1 Liittimet LOGO!:ssa on tuloja ja lähtöjä Esimerkki useita moduuleja sisältävästä kokonaisuudesta: Tulot
Lähdöt
Analogiatulot
Tulot olemme merkinneet kirjaimella I (kuten Input) ja sen jälkeisellä luvulla. Kun LOGO!a katsotaan edestä, tuloliittimet ovat ylhäällä. Vain analogiamoduuleissa LOGO! AM 2 ja AM 2 PT100 tulot ovat alhaalla. Lähdöt olemme merkinneet Q:lla ja luvulla. Lähtöjen liittimet ovat LOGO!ssa alhaalla.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
39
LOGO! ohjelmointi
Huomio LOGO! tunnistaa laajennusmoduulien yksittäiset tulot ja lähdöt, riippumatta niiden tyypistä ja kykenee lukemaan sekä kytkemään niitä. Tulot ja lähdöt esitetään samassa järjestyksessä kuin moduulit on liitetty yhteen. Ohjelman teossa voi käyttää seuraavia tuloja ja lähtöjä sekä välimuisteja (marker): I1 – I24, AI1 – AI8, Q1 – Q16, AQ1 ja AQ2, M1 – M24 ja AM1 – AM6. Tämän lisäksi voi käyttää siirtorekistereitä S1 – S8, 4 kursoripainikkeita C Ÿ, C Ź, C źja C Ż ja 16 kytkemättömiä lähtöjä X1 – X16. Yksityiskohtaisempia tietoja on kappaleessa 4.1. LOGO! 12/24... ja LOGO! 24/24o:ssa I7:lle ja I8:lle pätee seuraava: Jos ohjelmassa käytetään Ix:ä, liittimessä oleva signaali tulkitaan digitaaliseksi; Jos käytetään Aix:ä, signaali tulkitaan analogiseksi. Tulo AIx voi olla vain sellainen tulo, joka on analogiakelpoinen.
LOGO!:n liittimet Liittimiksi nimitämme kaikkia LOGO!ssa käytettyjä liitäntöjä ja tiloja.. Tuloilla ja lähdöillä voi olla tila ‘0’ tai tila ‘1’. Tila ‘0’ tarkoittaa, että tulossa ei ole jännitettä, tila ‘1’ tarkoittaa, että jännite on olemassa, mutta tämähän ei ole mitään uutta. Liittimet hi, lo ja x olemme ottaneet käyttöön helpottamaan ohjelman syöttämistä. ‘hi’ (high’) on kiinteästi määritellyssä tilassa ‘1’, ‘lo’ (low) saa tilan ‘0’.
40
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Blokin kaikkia liittimiä ei ole pakko käyttää. Käyttämättömiin liittimiin ohjelma asettaa automaattisesti juuri sen tilan, joka takaa blokin toimivuuden. Haluttaessa voi käyttämättömän blokin merkitä erikseen liittimeksi ’x’. Mitä ”blokki” on, selvitetään kappaleessa 3.2. LOGO!:ssa on seuraavat liittimet: DM
LOGO! Basic / Pure
AM
Liittimet Tulot
LOGO! 230RC/RCo, LOGO! 24RC/RCo
Kaksi ryhmää: I1... I4 ja I5 ... I8
I9 ... I24
LOGO! 12/24RC/RCo, LOGO! 24/24o
I1... I6, I7, I8 AI1, AI2
I9 ... I24
Lähdöt
Q1 ... Q4
lo
Signaalitaso ’0’ (Off)
hi
Signaalitaso ’1’ (On)
x
Oleva liitäntä ei käytössä
AI1...AI8
AI3...AI8 Q5 ... Q16
ei
DM: Digitaalimoduuli. AM: Analogiamoduuli.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
41
LOGO! ohjelmointi
3.2 Blokit ja blokkinumerot Tässä kappaleessa esittelemme, miten LOGO!n elementeillä voi tehdä laajojakin kytkentöjä ja miten blokit yhdistellään sekä keskenään että tulojen ja lähtöjen kanssa. Katso kappale 3.3. Siellä kerrotaan, miten tavallinen kytkentä muutetaan LOGO! ohjelmaksi. Blökit Blokki LOGO!ssa on toiminto, joka muuttaa tulotiedon lähtötiedoksi. Aikaisemmin yksittäiset elementit oli keskus- tai kytkinkaapissa johdotettava. Ohjelmoitaessa yhdistetään liittimiä blokkeihin. Tarkoitusta varten valitaan valikosta Co haluttu liitäntä. Valikon Co olemme nimittäneen englantilaisen sanan Connector (liitin) alkukirjaimien mukaan. Loogiset yhdistämiset Yksinkertaisimmat blokit ovat loogisia yhdistämisiä: •
AND
•
OR
•
… Tässä on liitetty tulot I1 ja I2 OR– blokkiin Blokin kumpaakaan viimeistä tuloa ei käytetä ja ohjelman tekijä on varustanut ne ’x’ tunnuksella .
Huomattavasti tehokkaampia ovat erikoistoiminnot: •
sysäysrele
•
laskuri
•
vetohidastus
•
Softkey
•
42
....
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Kappaleessa 4 on täydellinen luettelo LOGO!n toiminnoista. Blokin esitys LOGO!n näytössä Kuvassa on tyypillinen LOGO!n näyttö. Siinä on siis kerralla näkyvissa vain yksi blokki. Tästä syystä olemme ottaneet käyttöön blokkien numeroinnin, joka helpottaa kytkentäyhteyksien valvontaa. LOGO!:n näyttö
LOGO! antaa blokkinumeron
Tähän on liitetty toinen blokki
Tulo
Liitäntää ei tarvita
Blokki
Lähtö
Blokkinumeron määrittäminen Aina kun ohjelmaan lisätään blokki, LOGO! numeroi sen. Blokkinumeroiden avulla LOGO! näyttää blokkien väliset yhteydet. Aluksi blokkinumeroiden tarkoitus on ainoastaan selvyyden lisääminen ohjelmaa tarkasteltaessa. Blokkinumero Näillä blokeilla muodostetaan yhteys
← - Ohjelmassa liikutaan painikkeella
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
W
43
LOGO! ohjelmointi Yleiskuvassa näkyvät LOGO!n kaikki kolme näyttökuvaa, jotka yhdessä muodostavat ohjelman. Käyttäjälle näkyy blokkien yhdistyminen blokkinumeroiden avulla. Blokkinumeroiden edut Blokkinumeroilla on vielä toinenkin, käyttökelpoinen etu: lähes jokainen blokki on liitettävissä juuri käsiteltävänä olevan blokin johonkin tuloon. Näin loogisten yhdistämisten tai muiden operaatioiden välitulokset voidaan käyttää useaan kertaan. Tällä säästetään myös syöttötoimenpiteitä sekä muistitilaa ja kytkentä on selvempi. Silloin on tietenkin oltava selvillä siitä, miten eri blokit on nimetty.
Huomio Työn tehostamiseksi suosittelemme yleiskuvan tekemistä ohjelmasta. Sen avulla ohjelman syöttäminen helpottuu. Yleiskuvaan merkitään LOGO!n antamat blokkinumerot. Jos käytetään LOGO!Soft Comfort ohjelmaa LOGO!:n ohjelmoimiseen, silloin ohjelmatoiminnoista voi tehdä suunnitelman. Lisäksi LOGO!Soft Comfort:issa voi 64:lle blokille määrätä 8 merkkiset nimet, jotka LOGO! näyttää käyttötavoissa parametrointi ja ohjelmointi (katso kappale 3.4).
44
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi
3.3 Piirikaaviosta LOGO!on Kytkennän esitys piirikaaviossa Kytkennän esitys piirikaaviossa on jo useimmille tuttu asia. Seuraavassa kuvassa on yksi esimerkki: Kytkimien (S1 tai S2) ja S3 kytketään kuorma E1 päälle ja pois päältä. (TAI=OR; JA=AND) Rele K1 vetää, jos S1 tai S2 ja lisäksi S3 vetävät.
Kytkennän toteutus LOGO!:lla Kytkentä LOGO!ssa muodostetaan yhdistämällä blokkeja ja liittimiä keskenään. Tulojen johdotus Ohjelma LOGO!ssa
Lähtöjen johdotus
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
45
LOGO! ohjelmointi Huomio Vaikka loogisissa kytkennöissä (perustoiminnot, katso kappale 4.2) onkin käytettävissä neljä tuloa, useimmissa seuraavista kuvista esitetään selvyyden vuoksi vain kolme. Neljäs tulo ohjelmoidaan ja parametroidaan samalla tavalla kuin kolme muutakin tuloa. Kytkennän syöttäminen LOGO!:on aloitetaan kytkennän lähdöstä. Lähtö on kuorma tai rele joka kytkee. Kytkentä muutetaan blokeiksi. Tarkoitusta varten kytkentä käydään läpi lähdöstä tuloon: Vaihe 1: Lähdössä Q1 on sulkeutuvan koskettimen S3 sarjakytkentä jonkun muun kytkentäosan kanssa. Sarjakytkentä vastaa AND-blokkia:
Vaihe 2: S1 ja S2 ovat rinnan kytkettyjä. Rinnankytkentä vastaa OR-blokkia:
Käyttämättömät tulot Käyttämättömiin liitäntöihin ohjelma sijoittaa automaattisesti sellaisen tilan, joka takaa kulloisenkin blokin toiminnan. Jos niin halutaan käyttämättömät liitännät voi merkitä ’x’ tunnuksella.
46
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Esimerkissämme käytetään vain 2:ta OR blokin ja 2:ta ANDblokin tuloa; kummankin kolmas (ja neljäs) tulo on merkitty ’ei käytetyksi´ liittimellä ’x’. Nyt kytketään vielä tulot ja lähdöt LOGO!:on. Johdotus Kytkimet S1 – S3 kytketään LOGO!:n ruuviliittimiin: •
S1 LOGO!:n liittimeen I1
•
S2 LOGO!:n liittimeen I2
• S3 LOGO!:n liittimeen I3 AND-blokin lähtö ohjaa relettä lähdössä Q1. Lähtöön Q1 on kytketty kuorma E1. Esimerkkijohdotus Seuraavassa kuvassa näytämme johdotuksen LOGO!:n 230 V AC-versiossa. Tulojen johdotus
Yhden lähdön johdotus
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
47
LOGO! ohjelmointi
3.4 LOGO!n käytön neljä kultaista sääntöä Sääntö 1 Käyttötavan vaihto Ohjelma tehdään käyttötavassa ohjelmointi. Kun virransyöttö on kytketty päälle ja “No Program / Press ESC” on näytössä, käyttötapaan ohjelmointi päästään painamalla painiketta ESC. • Aika- ja parametriarvojen muuttaminen jo olemassaolevaan ohjelmaan voidaan tehdä käyttötavoissa parametrointi ja ohjelmointi. Parametrien syötön aikana LOGO! on RUNMoodissa, s.o. ohjelmaa työstetään edelleen (katso kappale 5). Ohjelmointia varten ohjelman työstäminen on keskeytettävä käskyllä “Stop”. • RUN-Moodiin tullaan suorittamalla päävalikon kohta ´Start’. • RUN-Moodissa päästään takaisin käyttötapaan parametrointi, painiketta ESC painamalla. • Jos ollaan käyttötavassa parametrointi ja halutaan takaisin käyttötapaan ohjelmointi, silloin suoritetaan käsky “Stop” parametrointivalikossa ja vastataan “Yes” kohtaan “Stop Prg”, liikuttamalla kursori kohtaan “Yes” ja painamalla sen jälkeen painiketta OK. Yksityiskohtaisempia tietoja käyttötavoista on liitteessä D. Huomio Toiminta kojeversioissa 0BA2:een saakka:
48
•
Käyttötapaan ohjelmointi päästään, painamalla kolmea painiketta Ż, Ź ja OK samanaikaisesti.
•
Käyttötapaan parametrointi päästään painamalla samanaikaisesti kahta painiketta ESC ja OK.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Sääntö 2 Lähdöt ja tulot • Kytkentä syötetään aina lähdöstä tuloon päin. • Yksi lähtö voidaan kytkeä useaan tuloon, mutta useaa lähtöä ei voi kytkeä yhteen tuloon. • Ohjelmapolussa ei voi lähtöä yhdistää useampaan tuloon. Tällaisiin sisäisiin takaisinkytkentöihin kytketään väliin merker (välimuisti) tai toinen lähtö. Sääntö 3 Kursori ja kursorin liike Kytkentää syötettäessä: • Jos kursori esiintyy alleviivauksena, silloin sitä voi liikuttaa: −
Painikkeilla Ż, Ź tai ź, Ÿ kursoria liikutetaan kytkennässä − OK:lla vaihdetaan tilaan ”liittimen/blokin valinta” − ESC llä poistutaan kytkennän syötöstä. • Jos kursori esiintyy täysblokkina, silloin valitaan liitin/blokki − − −
Painikkeilla ź tai Ÿ valitaan liitin/blokki OK:lla hyväksytään valinta ESC:llä palataan yksi askel taaksepäin.
Sääntö 4 Suunnittelu
• Ennen kytkennän syöttöä se suunnitellaan ensin valmiksi paperilla, tai LOGO!:n ohjelmointi tehdään suoraan LOGO!Soft Comfort ohjelmalla. • LOGO! kykenee tallentamaan vain täydellisiä ohjelmia.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
49
LOGO! ohjelmointi
3.5 Yleiskatsaus LOGO!n valikoihin Käyttötapa ohjelmointi Päävalikko
Ohjelmointivalikko
Siirtovalikko
Kellovalikko
Käyttötapa parametrointi Parametrointivalikko
Yksityiskohtaisempia tietoja valikoista liitteessä D.
50
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi
3.6 Ohjelman syöttö ja käynnistys On tehty kytkentä, joka halutaan syöttää LOGO!on. Näytämme pienellä esimerkillä kuinka se tehdään.
3.6.1 Vaihto ohjelmointitilaan LOGO! on liitetty verkkoon ja virta on kytketty päälle. Näytössä on seuraava näyttö:
LOGO! kytketään ohjelmointitilaan. Tilaan pääsemiseksi painetaan painiketta ESC. Sen jälkeen päästään LOGO!n päävalikkoon LOGO!n päävalikko
Ensimmäisen rivin alussa on merkki ”>”. Painikkeilla ”Ÿ”ja ”ź” ”>” liikkuu ylös ja alas. Merkki ”>” siirretään kohtaan ”Program..” ja painetaan painiketta OK. Silloin LOGO! siirtyy ohjelmointivalikkoon. LOGO!n ohjelmointivalikko
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
51
LOGO! ohjelmointi Myös tässä voi merkkiä ”>” liikuttaa painikkeilla Ÿ ja ź. Merkki ”>” siirretään kohtaan ”Edit..” (ohjelman käsittely) ja painetaan painiketta OK. LOGO!n editointivalikko
Merkki ”>” asetetaan kohtaan ”Edit Prg” (ohjelman käsittely) ja painetaan painiketta OK. LOGO! näyttää nyt ensimmäisen lähdön: LOGO!n ensimmäinen lähtö
LOGO! on ohjelmointitilassa. Painikkeilla Ÿ ja ź voi valita muut lähdöt. Nyt aloitetaan ensimmäisen kytkennän syöttö. Huomio Koska tässä tilanteessa LOGO!:on ei ole tallennettu salasanalla varustettua ohjelmaa, päästään suoraan ohjelman syöttöön. Jos nyt yritettäisiin tallentaa salasanalla suojattu ohjelma, saataisiin “Edit Prg“:n ja OK :lla hyväksymisen jälkeen kysely salasanasta. Silloin ohjelman muuttaminen on mahdollista vain oikean salasanan syötön jälkeen (katso kappale 3.6.5.).
52
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi
3.6.2 Ensimmäinen ohjelma Tarkastelkaamme nyt seuraavaa kahden kytkimen rinnankytkentää. Piirikaavio Piirikaaviossa kytkentä näyttää tältä: Kytkin S1 tai kytkin S2 kytkee kuorman päälle. LOGO! :lle kytkimien rinnankytkentä on ’TAI’, koska kytkin S1 tai kytkin S2 kytkevät lähdön päälle.
LOGO!-ohjelman kielelle käännettynä se tarkoittaa: Relettä K1 (LOGO!n lähdössä Q1) ohjaa OR-blokki. Ohjelma OR-blokin tulossa on kiinni I1 ja I2, jonka lisäksi S1 on liitetty I1:een ja S2 on liitetty I2:een. Ohjelma LOGO!:ssa näyttää siis tältä:
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
53
LOGO! ohjelmointi Johdotus Tähän kuuluva johdotus:
Kytkin S1 vaikuttaa tuloon I1 ja kytkin S2 tuloon I2. Kuorma on kytketty releeseen Q1.
3.6.3 Ohjelman syöttö Nyt syötetään ohjelma (lähdöstä tuloon päin). Aluksi LOGO! näyttää lähdön: LOGO!n ensimmäinen lähtö
54
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Q1:n Q:ssa on alleviivaus. Alleviivauksen olemme nimittäneet kursoriksi (osoittimeksi). Ohjelmassa kursori näyttää paikan, jossa kulloinkin ollaan. Kursoria voi liikuttaa näppäimillä Ÿ, ź, Ż ja Ź. Kun painetaan painiketta Ż osoitin liikkuu vasemmalle. Kursori näyttää, missä kohdasssa ohjelmaa ollaan.
Tähän kohtaan syötetään vain ensimmäinen blokki (TAIblokki). Nyt vaihdetaan syöttötilaan, jossa painetaan painiketta OK. Kursori näkyy täysblokkina: Nyt voidaan valita liitin tai blokki.
Kursorin muoto ei enää ole alleviivaus vaan se vilkkuu täysblokkina. Samanaikaisesti LOGO! tarjoaa luettelon valittavaksi. Valitaan luettelo GF (painetaan painiketta ź kunnes GF tulee näkyviin) ja sen jälkeen painetaan painiketta OK. Nyt LOGO! näyttää perustoimintojen luettelosta ensimmäisen blokin: Perustoimintojen luettelon ensimmäinen blokki on AND (JA). Kursori täysblokkina ilmoittaa: tässä on valittava blokki
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
55
LOGO! ohjelmointi Tämän jälkeen painetaan painiketta ź tai Ÿ kunnes näyttöön saadaan OR (TAI) blokki: Kursori pysyy edelleen blokissa täysblokin muotoisena
Nyt painetaan painiketta OK ja päätetään siten valinta. Tämä näkyy näytössä
Tältä näyttää koko ohjelma Blokkinumero
Näin on syötetty ensimmäinen blokki. Jokainen syötety blokki saa numeron, blokkinumeron. Nyt on vielä kytkettävä blokin tulot. Se tapahtuu näin: Painetaan painiketta OK: Tämä näkyy näytössä
Valitaan Co luettelo: painetaan OK Seuraava näkyy näytössä
56
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Ensimmäinen elementti luettelossa Co on merkki ’x’ ”Tulo ei käytössä”,. Painikkeilla ź tai Ÿ valitaan tulo I1. Huomio Painikkeella ź aloitetaan Co-luettelon alusta: I1, I2 .... lo:on asti, sen jälkeen tulee taas ’x’. Painikkeella Ÿ aloitetaan Coluettelon lopusta: lo, hi, Q ..... I1:een asti, ja taas ’x’.
Painetaan painiketta OK: I1 on nyt yhdistetty OR-blokin tuloon. Osoitin hypähtää OR-blokin seuraavaan tuloon. Näytössä näkyy tämä
Tältä näyttää tähänastinen ohjelma LOGO!:ssa.
Nyt yhdistetään I2:n tulo OR-blokin tuloon, kuinka se tapahtuu, on jo tuttua: 1. 2. 3. 4. 5.
Vaihdetaan syöttötilaan: Valitaan luettelo Co: Hyväksytään luettelo Co: Valitaan I2: Hyväksytään I2:
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Painike OK Painikkeet ź tai Ÿ Painike OK Painikkeet ź tai Ÿ Painike OK
57
LOGO! ohjelmointi Näin I2 on kytketty OR-blokin tuloon: Tämä näkyy näytössä
Tältä näyttää tähänastinen ohjelma LOGO! :ssa
OR-blokin kahta viimeistä tuloa ei tässä ohjelmassa tarvita. Käyttämättömän tulon voi merkitä ’x’:llä. 1. Syöttötilaan vaihto: Painike OK 2. Valitaan luettelo Co: Painikkeet ź tai Ÿ 3. Hyväksytään luettelo Co: Painike OK 4. ’x’:n valinta: Painikkeet ź tai Ÿ 5. ’x’:n hyväksyminen: Painike OK LOGO! hyppää takaisin lähtöön Q1. Tämä näkyy näytössä
Tältä näyttää ohjelma
58
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi
Huomio Perus- ja erikoistoimintojen yksittäisen tulon tilan voi kääntää päinvastaiseksi, s.o. jos tietyssä tulossa on “1”, niin ohjelma käyttää tilana “0”:a; jos tila on “0”, käytetään “1”:tä. Tulon tilan kääntämiseksi päinvastaiseksi, osoitin siirretään toivotun tulon kohdalle, esim.:
Painetaan painiketta OK. Painikkeella ź tai Ÿ voi nyt vaihtaa tilan päinvastaiseksi: –Ɣ Tämän jälkeen painetaan painiketta ESC. Ohjelma näyttää tältä
Jos nyt halutaan katsoa ohjelmaa vielä kerran, silloin painikkeilla Ż tai Ź voi osoitinta siirtää läpi ohjelman. Me jätämme kuitenkin ohjelmasyötön. Se tehdään näin: Takaisin ohjelmointivalikkoon: Painike ESC
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
59
LOGO! ohjelmointi
Huomio Nyt LOGO! on tallentanut ohjelman kestämään jopa verkkovirran poistumisen ja pitää sen, kunnes se erillisellä käskyllä poistetaan.
3.6.4 Nimen antaminen ohjelmalle Ohjelmalle voidaan antaa nimi. Nimi muodostuu pienistä ja isoista kirjaimista, numeroista ja erikoismerkeistä ja se voi olla 16 merkkiä pitkä. Ohjelmointivalikossa: 1. “>” siirretään kohtaan ’Edit..’: Painikkeet ź tai Ÿ 2. Hyväksytään ’Edit’: Painike OK 3. “>” siirretään kohtaan ’Edit Name’: Painikkeet ź tai Ÿ 4. Hyväksytään ’Edit Name’: Painike OK Painikkeilla Ÿ ja ź haetaan aakkosten A(a) í Z(z), numeroiden ja erikoismerkkien joukosta tarvittava merkki. Tyhjä kohta (sanaväli) saadaan siirtämällä osoitin seuraavaan kohtaan. Se on luettelon ensimmäinen merkki. Esimerkkejä: Painikkeen ź painaminen kerran, antaa “ A ”:n. Painikkeen Ÿ painaminen neljä kertaa antaa merkin “ { ” jne. Käytössä ovat seuraavat merkit:
60
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Oletetaan, että ohjelman nimeksi halutaan antaa “ABC”: 5. Valitaan “A”: Painike ź 6. Seuraavaan kirjaimeen: Painike Ź 7. Valitaan “B”: Painike ź 8. Seuraavaan kirjaimeen: Painike Ź 9. Valitaan “C”: Painike ź 10. Hyväksytään koko nimi: Painike OK Nyt ohjelman nimi on “ABC” ja ollaan takaisin ohjelmointivalikossa. Ohjelmanimeä muutettaessa menetellään täsmälleen samoin kuin uutta nimeä annettaessa. Huomio Ohjelman nimen voi muuttaa vain ohjelmointitilassa. Ohjelmanimen voi lukea ohjelmointi- ja parametrointitilassa.
3.6.5 Salasana Salasanalla ohjelma suojataan asiaankuulumattomien tekemiä muutoksia vastaan. Salasanan syöttö Salasana voi olla enintään 10 merkkiä pitkä ja siinä saa olla ainoastaan isoja kirjaimia (A – Z). Itse kojeessa voi salasanan antaa, muuttaa tai poistaa käytöstä ainoastaan valikossa “Password”. Ohjelmointivalikossa: 1. “>” siirretään kohtaan ’Password’: Painikkeet ź tai Ÿ 2. Hyväksytään ’Password’: Painike OK
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
61
LOGO! ohjelmointi Painikkeilla ź tai Ÿ aakkosista voi valita kirjaimet A – Z tai Z – A. Koska LOGO! käyttää salasanoissa vain isoja kirjaimia, aakkosten loppupään kirjaimet näkee nopeammin käyttämällä painiketta Ÿ: Painikkeen Ÿ yksi painallus näyttää kirjaimen “Z” Toinen painallusŸ näyttää “Y”:n jne. Syötetään ensimmäiselle ohjelmalle salasana “AA”. Näytössä on nyt seuraavaa:
Samalla tavalla kuin ohjelmanimen syötössä kohdassa “New” (uusi) tehdään seuraavat toimenpiteet: 3. “A”:n valinta Painike ź 4. Seuraavaan kirjaimeen: Painike Ź 5. Valitaan “A”: Painike ź Näytössä on:
6. Hyväksytään koko salasana: Painike OK Näin ohjelma on suojattu salasanalla “AA” ja ollaan uudestaan ohjelmointivalikossa.
62
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi
Huomio Jos uuden salasanan syöttö keskeytetään ESC:llä, LOGO! palaa takaisin ohjelmointivalikkoon ilman salasanan tallentamista. Salasanan voi antaa myös LOGO!Soft Comfort ohjelmalla. Salasanalla suojatun ohjelman voi ladata vain LOGO!Soft Comfort:iin tai sitä voi muuttaa itse kojeessa, jos annetaan oikea salasana. Jos ohjelma tehdään suojattua ohjelmamoduulia (Card) varten ja sitä on muutettava myöhemmin, on jo ohjelmaa tehtäessä sille annettava salasana (katso kappale 6.1).
Salasanan muuttaminen Salasanan muuttamiseksi on tunnettava voimassaoleva salasana. Ohjelmointivalikossa: 1. ’>’ siirretään kohtaan ’Password’: Painikkeet ź tai Ÿ 2. ’Password’ hyväksytään: Painike OK Kohtaan “Old” (Vanha) syötetään vanha salasana (tässä tapauksessa ’AA’) toistamalla ylläolevat kohdat 3 – 6. Näytössä on silloin:
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
63
LOGO! ohjelmointi Nyt kohtaan “New” voi syöttää uuden salasanan, esim. “ZZ”: 3. “Z”: n valinta Painike Ÿ 4. Seuraavaan kirjaimeen: Painike Ź 5. Valitaan “Z”: Painike Ÿ Silloin näytössä on:
6. Nyt hyväksytään uusi salasana: Painike OK Uusi salasana on nyt “ZZ” ja ollaan taas ohjelmointivalikossa. Salasanan poistaminen käytöstä Oletetaan, että jostakin syystä salasana halutaan ottaa pois käytöstä. Halutaan esimerkiksi, että toisella käyttäjällä on mahdollisuus muuttaa ohjelmaa. Kuten salasanaa muutettaessakin on sana tunnettava (esimerkissämme “ZZ”). Ohjelmointivalikossa: 1. Siirretään ’>’ kohtaan ’Password’: Painikkeet ź tai Ÿ 2. Hyväksytään ’Password’: Painike OK Kohtaan “Old” syötetään nykyinen salasana toistamalla vaiheet 3 – 5 kuten ylhäällä ja hyväksytään OK :lla. Näytössä on:
64
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Nyt salasana otetaan pois käytöstä, sillä, että ei tehdä mitään merkintää: 3. Hyväksytään “tyhjä” salasana: Painike OK Salasana “ei enää ole voimassa” ja ollaan ohjelmointivalikossa.
Huomio Tällä salasanan käytöstä poistolla salasanan kysyminen on pois päältä ja ohjelman muuttaminen ilman salasanaa on mahdollista. Pidetään nyt yllä tilanne, jossa salasanan kysyminen on pois päältä niin, että seuraavat harjoitukset etenevät nopeammin.
Salasana: Salasana ei ole oikein! Jos salasana on väärä ja se hyväksytään painikkeella OK, LOGO! ei menekään ohjelmakäsittelytilaan vaan palaa takaisin ohjelmointivalikkoon. Tämä toistuu kunnes syötetty salasana on oikea.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
65
LOGO! ohjelmointi
3.6.6 LOGO!n kytkeminen RUN tilaan LOGO! kytketään RUN tilaan päävalikossa. 1. Takaisin päävalikkoon: Painike ESC 2. ’>’ siirretään ’Start’ kohtaan: Painikkeet Ÿ tai ź 3. Hyväksytään ’Start’: Painike OK LOGO! käynnistää ohjelman ja näyttää seuraavan näytön: LOGO!n näyttö RUN tilassa Päivämäärä ja nykyinen kellonaika (vain kellolla varustetuissa versioissa).Tämä näyttö vilkkuu, mikäli päivämäärää ja kellonaikaa ei ole asetettu. Ż Painike Ź Tulot I1 – I9 Tulot I10 – I19 Tulot I20 – I24 Ż Painike Ź
Lähdöt Q1 – Q9 Lähdöt Q10 – Q16 Ż Painike Ź Välimuistit M1 – M9 Välimuistit M10 – M19 Välimuistit M20 – M24 Ż Painike Ź 4 kursoripainiketta ohjelmaan ohjaamiseen käsin (ESC + haluttu painike)
66
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Mitä tarkoittaa: ”LOGO! on tilassa RUN”? Tilassa RUN LOGO! työstää ohjelman. Sitä varten LOGO! näyttää ensiksi tulojen tilat, laskee syötetyn ohjelman avulla lähtöjen tilat ja kytkee lähtöjen releet päälle tai pois päältä. Tulon tai lähdön tilan LOGO! esittää näin: Tulolla/lähdöllä on tila ’1’: varjostettu Tulolla/lähdöllä on tila ’0’: ei varjostettu Tässä esimerkissä ovat vain I1, I15, Q8 ja Q12 “high“.
Tilan näyttö
Tarkastellaan sitä esimerkkimme perusteella:
Kun kytkin S1 on kiinni Silloin tulossa I1 on jännite ja tulolla I1 on tila’1’. LOGO! laskee ohjelmalla lähtöjen tilan.
Tässä lähdöllä Q1 on tila’1’.
Kun Q1:llä on tila ’1’, silloin LOGO! aktivoi releen Q1 ja kytketty laite saa virtaa.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
67
LOGO! ohjelmointi
3.6.7 Toinen ohjelma Tähän mennessä on onnistuneesti syötetty yksi ohjelma (sen lisäksi on ohjelmalle annettu nimi ja jos niin toivotaan, ohjelma on saanut salasanan). Tässä osassa opitaan, miten jo olemassaolevaa ohjelmaa muutetaan ja miten voi käyttää erikoistoimintoja. Toisella ohjelmalle näytämme: •
Miten olemassaolevaan ohjelmaan lisätään blokki.
•
Miten valitaan blokki erikoistoimintoa varten.
•
Miten syötetään parametrejä.
Kytkentöjen muuttaminen Muutamme ensimmäistä ohjelmaa vähän toista ohjelmaa varten. Katsokaamme ensin toisen ohjelman piirikaaviota: Kytkennän ensimmäinen osa onkin jo tuttu. Kummatkin kytkimet S1 ja S2 kytkevät samaa relettä. Tämä rele kytkee laitteeseen E1 virran. Releen on 12 minuutin kuluttua katkaistava virta laitteelta hidastetusti.
LOGO!:ssa ohjelma näyttää tältä: Tämä on uusi blokki
Ensimmäisestä ohjelmasta tunnistetaan OR-blokki ja lähtörele Q1. Uutta on vain päästöhidastus.
68
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Ohjelman muuttaminen LOGO! kytketään ohjelmointitilaan. Muistin virkistämiseksi, se tehdään näin: 1. Kytketään LOGO! käyttötapaan ohjelmointi (RUN tilassa painike ESC, jolloin päästään parametrointivalikkoon. Valitaan komento ’Stop’, painike OK, siirretään ’>’ kohtaan ’Yes’ ja painetaan uudestaan painiketta OK). Katso sivu 48. 2. Valitaan päävalikossa ”Program..” 3. Valitaan ohjelmointivalikko “Edit..”, painike OK, ja sen jälkeen ”Edit Prg”, painike OK. (Tarvittaessa annetaan salasana ja se hyväksytään OK.:lla) Nyt kojeessa olevaa ohjelmaa voi muuttaa. Lisäblokin liitäminen ohjelmaan B:n alla olevaa osoitinta siirretään kohtaan B1 (B1 on ORblokin numero): Kursorin siirtäminen: Painetaan painiketta Ż
Tässä kohdassa liitetään uusi blokki ohjelmaan ja painetaan painiketta OK. LOGO! näyttää luettelon BN
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
69
LOGO! ohjelmointi Valitaan luettelo SF (painike ź): Luettelossa SF on blokit erikoistoimintoja varten
Painetaan painiketta OK. Näyttöön tulee ensimmäisen erikoistoiminnon blokki: Blokkia valittaessa erikois- tai perustoiminnolle LOGO! näyttää toiminnon blokin. Kursori sijaitsee blokissa ja sillä on täysblokin muoto. Painikkeilla ź tai Ÿ valitaan haluttu blokki
Valitaan toivottu blokki (päästöhidastus, katso seuraava kuva) ja painetaan OK: Ennen ’OK’:ta tässä on Trg
Liitetyllä blokilla on blokkinumero B2. Kursori on liitetyn blokin ylimmäisen tulon kohdalla.
Tähän asti Q1:een liitetty blokki B1 liitetään automaattisesti lisätyn blokin ylimpään tuloon. On kuitenkin huomattava, että vain digitaalitulo voidaan liittää digitaalilähtöön tai vain analogiatulo analogialähtöön. Muussa tapauksessa ´vanha´ blokki poistuu. Päästöhidastusblokissa on 3 tuloa. Ylin tulo on triggeritulo (Trg). Tämän tulon kautta käynnistetään päästöhidastus. Esimerkissä käynnistetään OR-blokin B1 päästöhidastus. Reset tulosta asetetaan aika ja lähtö alkutilaan. T:ssä asetetaan viiveaika päästöhidastukselle.
70
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Esimerkissämme päästöhidastuksen Reset-tuloa ei käytetä ja siksi se kytketään ’x’:llä. Näytön pitäisi nyt näyttää tältä
Blokin parametrointi Nyt syötetään viiveaika T päästöhidastukselle: 1. Jos osoitin ei ole kohdassa Par, se siirretään sinne : painikkeilla Ÿ tai ź. 2. Vaihdetaan syöttötilaan: painike OK Parametreissä LOGO! näyttää parametrointi-ikkunan: “+” tarkoittaa: parametri näytetään käyttötavassa parametrointi ja sen voi siellä myös muuttaa. “R” tarkoittaa: remanenssi on kytketty päälle tälle blokille.
T:Blokki B2:n parametri on aika Ajan arvo
Ajan yksikkö
Näin aika-arvo muutetaan: • Painikkeilla Ż ja Ź osoitinta liikutetaan edestakaisin. • Painikkeilla ź ja Ÿ muutetaan aikaa kursorikohdassa. • Kun aika-arvo on syötetty, painetaan painiketta OK.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
71
LOGO! ohjelmointi Ajan asetus Hidastusajaksi asetetaan T = 12:00 minuuttia: 1. Kursori siirretään ensimmäiseen kohtaan Painikkeet Ż tai Ź 2. Valitaan numero ’1’: Painikkeet Ÿ tai ź 3. Kursori siirretään toiseen kohtaan: Painikkeet Ż tai Ź 4. Valitaan numero ’2’: Painikkeet Ÿ tai ź 5. Kursori siirretään yksikön kohdalle: Painikkeet Ż tai Ź 6. Valitaan ajan yksiköksi ’m’ minuuteille): Painikkeet Ż tai Ź Parametrien näyttö/kätkeminen – suojauslaji Jos halutaan, että parametriä ei näytetä parametrointimoodissa eikä sitä voi muuttaa: 1. Kursori siirretään suojauslajin kohdalle: Painikkeet Ż tai Ź 2. Valitaan suojauslaji: Painikkeet Ÿ tai ź Näytössä on seuraavaa:
tai Suojauslaji+: ajan T voi muuttaa käyttötavassa parametrointi
3. Syöttö päätetään:
Suojauslaji--: aika T ei näy käyttötavassa parametrointi
Painike OK
Remanenssin kytkeminen päälle/pois päältä Jos halutaan, että esim. verkkovirran katketessa ajankohtaiset tiedot eivät säily/säilyvät: 1. Kursori siirretään remanenssitavan päälle: Painikkeet Ż tai Ź 2. Valitaan remanenssitapa: Painikkeet Ÿ tai ź
72
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Näytöllä pitäisi nyt näkyä:
tai Remanenssitapa R: ajankohtaiset tiedot säilyvät
Remanenssitapa /: ajankohtaiset tiedot eivät säily
3. Syöttö päätetään:
Painike OK
Huomio Suojauslaji, katso myös kappale 4.3.5. Remanenssi, katso myös kappale 4.3.4. Suojauslajin ja remanenssin voi muuttaa vain käyttötavassa ohjelmointi, s.o. ei käyttötavassa parametrointi. Tässä käsikirjassa suojauslaji (”+” tai “–”) ja remanenssi (”R” tai “/”) esitetään vain niissä näytöissä, joissa nämä asetukset voi myös muuttaa.
Ohjelman tarkastaminen Tämä ohjelmahaara Q1:lle on nyt täydellinen. LOGO! näyttää lähdön Q1. Ohjelmaa voi vielä tarkastella näytöllä. Ohjelmassa liikutaan painikkeilla. Painikkeella Ż tai Ź blokista blokkiin ja painikkeella Ÿ ja ź eri tuloihin blokissa.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
73
LOGO! ohjelmointi Ohjelmansyötöstö poistuminen Kuinka ohjelmansyötöstö poistutaan, on jo tuttua ensimmäisestä ohjelmasta. Muistin palauttamiseksi: 1. Takaisin ohjelmointivalikkoon: Painike ESC 2. Takaisin päävalikkoon: Painike ESC 3. ’>’ siirretään kohtaan ’Start’: Painikkeet Ÿ tai ź 4. Hyväksytään ’Start’: Painike OK LOGO! on taas tilassa RUN: Selailun voi tehdä painikkeilla Ż tai Ź ja tarkkailla lähtöjen ja tulojen tiloja.
3.6.8 Blokin poisto Oletetaan, että seuraavasta ohjelmasta halutaan poistaa blokki B02 ja yhdistää B01 suoraan Q1:een
Tämän tekemiseksi menetellään seuraavasti: 1. LOGO! kytketään käyttötavalle ohjelmointi (muistin virkistämiseksi, katso sivu 48). 2. Valitaan ’Edit’: Painikkeet Ÿ tai Ÿ 3. Hyväksytään ’Edit’: Painike OK 4. Valitaan ’Edit Prg’: Painikkeet Ÿtai ź 5. Hyväksytään ’Edit Prg’: Painike OK (Tarvittaessa annetaan salasana ja hyväksytään painikkeella OK).
74
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi 6. Kursori asetetaan Q1n tuloon, s.o. B2:n alle. Tämä tehdään painikkeella Ż :
7. Painetaan painketta OK. 8. Nyt blokki B2:n tilalle asetetaan blokki B1 suoraan Q1:n lähtöön. Siinä menetellään seuraavasti: – Valitaan luettelo BN: Painikkeet Ÿ tai ź – Hyväksytään luettelo BN: Painike OK – Valitaan ’B1’: Painikkeet Ÿ tai ź – Hyväksytään ’B1’: Painike OK Tulos: Blokki B2 on poistunut, sillä sitä ei enää tarvita ohjelmassa. Blokki B2:n sijaan B1 on suoraan lähdössä.
3.6.9 Usean toisiinsa liittyvän blokin poisto Oletetaan, että seuraavasta ohjelmasta (vastaa ohjelmaa kappaleessa 3.6.7) halutaan poistaa blokit B1 ja B2.
Toimenpiteet ovat seuraavat: 1. LOGO! kytketään käyttötavalle ohjelmointi (muistin virkistämiseksi, katso sivu 48). 2. Valitaan ’Edit’: Painikkeet Ÿ tai ź 3. Hyväksytään ’Edit’: Painike OK 4. Valitaan ’Edit Prg’: Painikkeet Ÿ tai ź
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
75
LOGO! ohjelmointi 5. Hyväksytään ’Edit Prg’: Painike OK (syötetään, jos niin vaaditaan, salasana ja hyväksytään se painikkeella OK). 6. Kursori asetetaan Q1:n tulon, s.o B2:n alle. Se tehdään painikkeella Ż:
7. Painetaan painiketta OK. 8. Nyt blokki B02:n asemesta Q1:n lähtöön asetetaan liitin ‘x’: Menetellään seuraavasti: – Valitaan luettelo Co: Painikkeet Ÿ tai ź – Hyväksytään luettelo Co: Painike OK – Valitaan ’x’: Painikkeet Ÿ tai ź – ’x’ hyväksytään: Painike OK Tulos: blokki B02 on poistunut, koska sitä ei enää käytetä ohjelmassa. Yhdessä B02:n kanssa poistuvat myös kaikki siinä kiinni olevat blokit (esimerkissä blokki B01).
3.6.10 Ohjelmointivirheen korjaaminen Ohjelmointivirheen korjaaminen LOGO!ssa on helppoa: • Niin kauan kun syöttöä ei vielä ole päätetty, näppäimellä ESC päästään askel taaksepäin. • Jos kaikki tulot on jo syötetty, silloin väärä tulo syötetään yksinkertaisesti uudelleen: 1. kursori siirretään kohtaan, jossa on jotain väärin 2. vaihdetaan oikeaan syöttötilaan ja painetaan OK 3. tuloon syötetään oikea kytkentä
76
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Jos jokin blokeista halutaan korvata toisella, sen voi tehdä vain, jos uudella blokilla on täsmälleen yhtä monta tuloa kuin vanhallakin. Vanhan blokin voi kuitenkin poistaa ja korvata toisella. Uuden liitettävän blokin voi silloin valita vapaasti.
3.6.11 Ohjelman poistaminen Näin ohjelma poistetaan: 1. LOGO! kytketään ohjelmointitilaan LOGO! näyttää päävalikon
2. Päävalikossa ’>’ siirretään painikkeilla Ÿ tai ź kohtaan ’Program..’ ja painetaan painiketta OK. LOGO! vaihtaa ohjelmointivalikkoon
3. Siirretään ’>’ kohtaan ’Clear Prg’: 3. Hyväksytään ’Clear Prg’:
Painikkeet Ÿ tai ź Painike OK
Jos ohjelmaa ei haluta poistaa, silloin ’>’ jätetään kohtaan ’No’ ja painetaan painiketta OK.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
77
LOGO! ohjelmointi Jos ollaan aivan varmoja, että LOGO!:on tallennettu ohjelma on poistettava, silloin 5. Siirretään ’>’ kohtaan ’Yes’: Painikkeet Ÿ tai ź 6. Painetaan OK. Että ohjelmaa ei vahingossa poistettaisi, kysytään salasanaa (jos salasana on annettu).
7. Syötetään salasana. 8. Painetaan OK. Ohjelma poistuu.
Huomio Jos salasana on unohtunut, on annettava 4 kertaa väärä salasana ohjelman poistamiseksi.
3.6.12 Kesä-/talviajan vaihto Automaattisen kesä-/talviajan vaihdon voi aktivoida tai poistaa käytöstä käyttötavassa ohjelmointi valikkokohdassa “Clock”. 1. LOGO! kytketään käyttötapaan ohjelmointi. 2. Nyt ollaan päävalikossa ja valitaan kohta ’Clock’: Painikkeet Ÿ tai ź 3. ’Clock’ hyväksytään: Painike OK 4. Siirretään ’>’ kohtaan ’S/W Time’: Painikkeet Ÿ tai ź 5. ’S/W Time’ hyväksytään: Painike OK
78
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi LOGO!n näyttö on seuraava:
Ajankohtainen asetus automaattiselle kesä-/talviajan vaihdolle näytetään alimmalla rivillä. Toimitettaessa tämä asetus on aina pois päältä kytkettynä (’Off’). Kesä-/talviajan vaihdon aktivointi Tämä asetus halutaan nyt aktivoida ja asettaa tai määrätä sen parametrit:: 1. ’>’ kohtaan ’On’: Painikkeet tai 2. ’On’ hyväksytään: Painike OK Näytössä on:
3. Halutun vaihdon valinta: Näytön selitys:
Painikkeet
tai
• ’EU’ vastaa kesäajan alkamista ja loppua Euroopassa. • ’UK’ vastaa kesäajan alkamista ja loppua Isossa Britanniassa. • ’US’ vastaa kesäajan alkamista ja loppua Yhdysvalloissa. • ’AUS’ vastaa kesäajan alkamista ja loppua Australiassa. • ’AUS-TAS’ vastaa kesäajan alkamista ja loppua Australiassa/Tasmaniassa. • ’NZ’ vastaa kesäajan alkamista ja loppua Uudessa Seelannissa.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
79
LOGO! ohjelmointi •
. . : tässä voi vapaasti asettaa kuukauden, päivän ja aikaeron. Esiohjelmoidut vaihdot on lueteltu seuraavassa taulukossa: Kesäajan alkaminen
Kesäajan päättyminen
Aikaero
¨ EU
Maaliskuun viimeinen sunnuntai: 02:00– –>03:00
Lokakuun viimeinen sunnuntai: 03:00– –>02:00
60 Min
UK
Maaliskuun viimeinen sunnuntai: 01:00– –>02:00
Lokakuun viimeinen sunnuntai: 02:00– –>01:00
60 Min
US
Huhtikuun ensimmäinen sunnuntai: 02:00– –>03:00
Lokakuun viimeinen sunnuntai: 02:00– –>01:00
60 Min
AUS
Lokakuun viimeinen sunnuntai: 02:00– –>03:00
Maaliskuun viimeinen sunnuntai: 03:00– –>02:00
60 Min
AUSTAS
Lokakuun ensimmäinen sunnuntai: 02:00– –>03:00
Maaliskuun viimeinen sunnuntai: 03:00– –>02:00
60 Min
NZ
Lokakuun ensimmäinen sunnuntai: 02:00– –>03:00
Maaliskuun kolmas sunnuntai : 03:00– –>02:00
60 Min
..
Kuukauden ja päivän vapaa asetus: 02:00– –> 02:00 + aikaero
Kuukauden ja päivän vapaa asetus: 03:00– –> 03:00 – aikaero
Määrätään itse (minuutin tarkkuudella)
Huomio Aikaeron ¨ voi asettaa 0 ja 180 minuutin välille. Oletetaan, että halutaan asettaa eurooppalainen kesä-/talviajan muuttuminen: 4. Siirretään ’>’ kohtaan ’EU’: Painikkeet Ÿtai ź 5. Hyväksytään ’EU’: Painike OK
80
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi LOGO! näyttää seuraavaa:
LOGO! näyttää silloin, että eurooppalainen kesä-/talviaika on kytketty päälle. Omien parametrien asettaminen Jos kaikki parametrit/vaihtoasetukset eivät vastaa jonkun maan asetuksia, silloin ne voi määrittää haluamikseen valikon kohdassa ’. .’. Silloin menetellään seuraavasti: 1. Hyväksytään vielä kerran ´On´: Painike OK 2. Siirretään ’>’ kohtaan ’. .’: Painikkeet Ÿ tai ź 3. Hyväksytään valikkokohta ’. .’: Painike OK Näytössä on: Kursori / täysblokki Kuukausi (MM) ja päivä (DD) Kesäaika alkaa Kesäaika päättyy Toivottu aikaero minuuteissa
Oletetaan, että halutaan syöttää seuraavat parametrit: Kesäajan alku 31. Maaliskuuta, kesäaika päättyy 1. marraskuuta ja aikaero on 120 minuuttia (kaksi tuntia). Näin nämä tiedot syötetään: • Painikkeilla Ż ja Ź liikutetaan kursoria/täysblokkia edestakaisin. • Painikkeilla Ÿ ja ź muutetaan arvoa kursorikohdassa.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
81
LOGO! ohjelmointi Näytössä on:
31. Maaliskuuta 1. Marraskuuta Aikaero 120 minuuttia
• Kun kaiki arvot on syötetty, painetaan painiketta OK. Näin itsemääritelty kesä-/talviajan vaihtuminen on syötetty. LOGO! näyttää silloin:
LOGO! näyttää, että kesä-/talviajan vaihto on asetettu ja että parametrit on määritelty vapaasti ( ’..’ ). Huomio Kesä-/talviajan vaihtuminen estetään siten, että tämän valikon kohta ’Off’ hyväksytään painikkeella OK.
82
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi
3.6.13 Synkronointi LOGO!n ja siihen liitettyjen laajennusmoduulien välisen synkronoinnin voi aktivoida tai ottaa pois päältä kellovalikossa käyttötavassa ohjelmointi (valikkokohta “Clock”). 1. LOGO! kytketään käyttötavalle ohjelmointi. 2. Nyt ollaan päävalikossa ja halutaan valita kohta ’Clock’: Painikkeet Ÿ tai ź 3. Hyväksytään ’Clock’: Painike OK 4. Siirretään ’>’ kohtaan ’Sync’: Painikkeet Ÿ tai ź 5. Hyväksytään ’Sync’: Painike OK LOGO! näyttää seuraavaa:
Automaattisen synkronoinnin tämänhetkinen asetus näkyy alimmalla rivillä. Toimitettaessa tämä asetus on ´pois päältä´ (’Off’: ei voimassa). Synkronoinnin aktivointi Synkronointi halutaan saada aktiiviseksi: 1. Siirretään ’>’ kohtaan ’On’: Painikkeet Ÿ tai ź 2. Hyväksytään ’On’: Painike OK LOGO!:ssa on seuraava näyttö:
Kun synkronointi on päällä, LOGO! lähettää laajennusmoduuleille kellonajan kerran päivässä, jokaisen RUN-moodiin siirtymisen ja jokaisen kellonajan vaihtamisen yhteydessä (kun toteutetaan ’Set Clock’ tai kellonaika vaihtuu kesä-/talviaikaan).
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
83
LOGO! ohjelmointi
3.7 Muistitila ja kytkennän koko Kytkentäohjelman kokoa LOGO!:ssa rajoittaa muistitila (blokkien varaama tila muistista). Muistialueet • Ohjelmamuisti: LOGO!:ssa kytkentäohjelma voi käyttää vain rajoitetun määrän blokkeja. Toinen rajoitus syntyy siitä, että ohjelmalla on käytettävissä vain tietty enimmäismäärä bittejä. Käytetyn bittimäärän saa selville laskemalla yhteen kulloinkin käytettyjen toimintojen bitit. • Remanenssimuisti (Rem): Alue, johon LOGO! tallentaa pysyvinä pidettävät ajankohtaiset arvot, esim. käyttötuntilaskurissa oleva arvo. Blokeissa, joissa remanenssitoiminto on valinnanvarainen, tämä muistitila varataan vain, jos remanenssitoiminto on päällä. LOGO!n käytettävissä olevat resurssit Ohjelma LOGO!:ssa voi varata enintään seuraavat resurssit: Bittejä (byte)
Blokkeja
Rem
2000
130
60
LOGO! valvoo muistitilan käyttöä ja tarjoaa toimintoluetteloissa vain ne toiminnot, joille todellisuudessa on vielä riittävästi muistitilaa jäljellä.
84
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Muistitilan käyttö Perus- ja erikoistoimintojen vaatima muistitila näkyy seuraavasta taulukosta: Toiminnot
Ohjelmamuisti
Remmuisti*
Perustoiminnot
12
–
AND (JA)
12
–
AND syklisellä reunatoiminnolla (Ĺ)
12
–
NAND (JA ei)
12
–
NAND syklisellä reunatoiminnolla (Ļ)
12
–
OR (TAI)
12
–
NOR (TAI ei)
12
–
XOR (exklusive TAI)
8
–
NOT (ei, invertointi)
4
–
Vetohidastus
8
3
Päästöhidastus
12
3
Veto-/päästöhidastus
12
3
Pulssiohjattu vetohidastus
12
3
Impulssirele
8
3
Reunaliipaiseva päästöhidastus (Ĺ)
16
3
Työ-/taukorele
12
3
Satunnainen veto-/päästöhidastus
12
–
Porrasvaloautomaatti
12
3
Porrasvaloautomaatti / siivouskytkin
16
3
Viikkokello
20
–
Vuosikello
8
–
Erikoistoiminnot Ajastimet
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
85
LOGO! ohjelmointi Toiminto
Ohjelmamuisti
Remmuisti*
Ylös-/alaslaskuri
24
5
Käyttötuntilaskuri
24
9
Ylä-/alarajakytkin
16
–
Analogia-arvon ylä-/alarajakytkin
16
–
Analogiadifferensi-ylä-/alarajakytkin
16
–
Analogiavertailija
24
–
Analogia-arvon valvoja
20
–
Analogiavahvistin
12
–
Pitorele
8
1
Sysäysrele
12
1
Teksti-ilmoitus
8
–
Ohjelmakytkin
8
2
Liukurekisteri
12
1
Laskurit
Analogia
Muuta
*: Bittiä Rem-muistialueella, jos remanenssi on päällä. Muistialueiden varaus Jos ohjelmaa syötettäessä yhtään blokkia ei enää voi lisätä, silloin jokin muistialue on täysin varattu. LOGO! tarjoaa vain niitä blokkeja, jotka vielä mahtuvat LOGO!:on. Jos jonkun luettelon blokki ei enää mahdu LOGO!:on, luetteloa ei voi enää valita. Kun joku muistialue on täynnä, silloin joko optimoidaan kytkentä tai otetaan käyttöön toinenkin LOGO!. Muistitilatarpeen laskeminen Kytkennän muistitilatarvetta laskettaessa on aina otettava huomioon muistitilan erillisalueet.
86
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmointi Esimerkki:
Esimerkkiohjelmassa on: Blokki -No.
Toiminto
Muistialue Bittiä Blokkeja Rem
B1
TAI (OR)
12
1
–
B2
JA (AND)
12
1
–
B3
Viikkokello
20
1
–
B4
Vetohidastus*
8
1
3
B5
Porrasvalokytkin
12
1
0
B6
JA (AND)
12
1
–
Ohjelman varaamia resursseja
76
6
3
2000
130
60
LOGO!:ssa vielä käytettävissä 1924
124
57
Muistirajat LOGO!:ssa
*: Parametroitu remanenssilla.
Kytkentä siis mahtuu LOGO!:on.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
87
LOGO! ohjelmointi Jäljelläolevan vapaan muistitilan näyttö LOGO! näyttää paljonko vapaata muistitilaa vielä on käytettävissä. Toimitaan seuraavasti: 1. LOGO! kytketään käyttötavalle ohjelmointi (Muistin virkistämiseksi, katso sivu 48). 2. Valitaan ’Edit’: Painikkeet Ÿ tai ź 3. Hyväksytään ’Edit’: Painike OK 4. Valitaan ’Memory?’: Painikkeet Ÿ tai ź 5. Hyväksytään ’Memory?’: Painike OK Näytössä on nyt:
88
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
4 LOGO! toiminnot Toimintoluettelot LOGO!n ohjelmointimoodissa voi käyttää eri elementtejä. Selvyyden vuoksi olemme jakaneet ne eri ”luetteloihin”. Näitä luetteloita ovat: • ωCo: liitinluettelo (connector) (katso kappale 4.1) • ωGF: perustoimintojen luettelo AND, OR, ... (katso kappale 4.2) • ωSF: erikoistoimintojen luettelo (katso kappale 4.4) • ωBN: kytkentään jo tehtyjen ja edelleen käytettävissä olevien blokkien luettelo Luetteloiden sisältö Kaikissa luetteloissa on LOGO!n käytettävissä olevia elementtejä. Normaalisti ne ovat kaikki liittimet, kaikki perustoiminnot ja kaikki erikoistoiminnot jotka LOGO! tuntee. Tämän lisäksi niihin kuuluvat kaikki blokit, jotka LOGO!on on kulloiseenkin ↓BN: kutsuun mennessä tehty.. Jos kaikki ei enää näy näytössä LOGO! ei näytä kaikkia elementtejä jos: • blokkeja ei enää voi lisätä. Tässä tapauksessa muistitila on ylitetty tai kaikki blokit on käytetty. • jokin erityinen blokki käyttäisi enemmän muistitilaa kuin LOGO!ssa on jäljellä. Katso kappale 3.7.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
89
LOGO! toiminnot
4.1 Vakiot ja liittimet - Co Vakiot ja liittimet (engl. Connectors = Co) tarkoittavat tuloja, lähtöjä, merkkereitä ja kiinteitä jännitetasoja (vakioita). Tulot: 1) Digitaalitulot Digitaalitulojen tunnus on I. Digitaalitulojen numerot (I1, I2, ...) vastaavat tuloliittimien numeroita LOGO! Basicissa ja liitetyissä digitaalimoduuleissa asennusjärjestyksessä. Katso kuva seuraavalla sivulla. 2) Analogiatulot LOGO!–versioissa LOGO! 24, LOGO! 24o, LOGO! 12/24RC ja LOGO! 12/24RCo ovat tulot I7 ja I8, joita ohjelmoinnista riippuen voi käyttää myös AI1:nä ja AI2:na. Jos tuloja käytetään I7:nä ja I8:na, niissä oleva signaali tulkitaan digitaaliarvoksi. Käytössä AI1 ja AI2 signaalit tulkitaan analogia-arvoiksi. Jos liitetään uusi analogiamoduuli, silloin tulojen numerointi on jatkoa jo oleville analogiatuloille. Erikoistoiminnoissa, jotka tulopuoleltaan on järkevää yhdistää vain analogiatuloihin, tarjotaan ohjelmoitaessa tulosignaalin valinnassa vain analogiatuloja AI1…AI8, analogiamerkkereitä AM1...AM6, toimintojen blokkinumeroita, joilla on analogialähtö tai analogialähtöjä AQ1 ja AQ2. Lähdöt: 1) Digitaalilähdöt Digitaalilähdöt merkitään Q :lla. Lähtöjen numerot (Q1, Q2, ... Q16) vastaavat LOGO! Basic:in ja siihen liitettyjen laajennusmoduulien lähtöliittimien numeroita asennusjärjestyksessä. Katso kuva seuraavalla sivulla.
90
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Tämän lisäksi on mahdolisuus käyttää 16 kytkemätöntä lähtöä. Nämä lähdöt merkitään x:llä ja niitä ei ohjelmassa voi enää käyttää (toisin kuin esim. merkkereitä). Kaikki kytkemättömät lähdöt ovat luettelossa, samoin kuin ei vielä ohjelmoitu kytkemätön lähtö. Kytkemättömän lähdön käyttö on mielekästä esim. erikoistoiminnossa ”teksti-ilmoitus” (katso kappale 4.4.23), jos ilmoitusteksti ohjelmayhteydessä on tarpeellinen. 2) Analogialähdöt Analogialähdöt merkitään AQ:lla. Käytettävissä on kaksi analogialähtöä, AQ1 ja AQ2. Analogialähtöön voi kytkeä vain analogia-arvon, siis toiminnon, jonka lähtö on analoginen, tai analogiamerkkerin AM. Tulot
Lähdöt
Analogiatulot
Merkkerit (memory) Merkkerit merkitään kirjaimella M tai. AM. Merkkerit ovat virtuaalisia lähtöjä, joiden lähdössä on sama arvo kuin niiden tuloissakin. LOGO!:ssa on käytettävissä 24 digitaalista merkkeriä M1 ... M24 ja 6 analogista merkkeriä AM1 ... AM6.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
91
LOGO! toiminnot Käynnistysmerkkeri Merkkeri M8 on asetettu käyttäjän ohjelman ensimmäiseen jaksoon ja siksi sitä voi käyttää ohjelmassa käynnistysmerkkerinä. Ohjelman ensimmäisen jakson päättyessä se palautuu automaattisesti alkutilaansa. Kaikissa muissa jaksoissa merkkeri M8 voi asetuksen ja poiston suhteen arvioida miten merkkereitä M1 ... M7 käytetään. Ohje Merkkerin lähtöön tuleva signaali on aina sama kuin viimeisellä ohjelmajaksolla. Signaali ei vaihdu ohjelmajakson aikana. Liukurekisteribitit Käytössä ovat liukurekisteribitit S1 í S8. Ohjelma voi lukea liukurekisteribitit S1 í S8. Liukurekisteribittien sisällön voi muuttaa vain erikoistoiminnossa “liukurekisteri” (katso kappale 4.4.25). Kursoripainikkeet Käytettävissä on 4 kursoripainiketta C Ÿ, C Ź, C ź und C Ż (”C” tarkoittaa sanaa “Cursor”). Ohjelmassa kursoripainikkeet ohjelmoidaan niin kuin muutkin tulot. Kursoripainikkeet voi aktivoida käyttötilassa RUN tarkoitukseen varatussa näytössä (katso kappale 3.6.6) ja aktivoidussa teksti-ilmoituksessa (ESC + haluttu painike). Kursoripainikkeiden käyttö tekee mahdolliseksi kytkimien ja tulojen säästön sekä puuttumisen ohjelman kulkuun. Taso Jännitetasot merkitään hi ja lo. Kun blokissa on jatkuvasti oltava tila “1” = hi tai tila “0” = lo, tuloon kytketään kiinteä taso tai vakioarvo hi tai lo.. Avoimet liittimet Jos blokin liitintä ei kytketä, sen symboliksi merkitään x.
92
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.2 Perustoiminnot í GF Perustoiminnot ovat boolen algebran yksinkertaisia perusyhdistelmiä. Perustoimintojen tulot voi jokaisen erikseen kääntää (invertoida), s.o. jos tietyssä tulossa on “1”, ohjelma käyttää tilaa “0”; jos tulossa on “0”, käytetään tilaa “1”. Katso esimerkki ohjelmoinnista kappaleessa 3.6.3. Kun LOGO!on syötetään ohjelmaa, perustoimintojen blokit löytyvät luettelosta GF. Seuraavia perustoimintoja voi käyttää: Esitys piirikaaviossa Sarjakytkentä sulkeutuva kosketin
Esitys LOGO!:ssa
Perustoiminnon nimi AND (JA) (katso sivu 95)
AND reunatoiminnolla (katso sivu 96)
NAND (JA ei) (katso sivu 97)
Rinnankytkentä avautuva kosketin NAND reunatoiminnolla (katso sivu 98)
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
93
LOGO! toiminnot Esitys piirikaaviossa
Esitys LOGO!:ssa
Perustoiminnon nimi OR (TAI) (katso sivu 99)
Rinnankytkentä sulkeutuva Sarjakytkentä avautuva
NOR (TAI ei) (katso sivu 100)
XOR (ehdoton TAI) 2kertainen vaihtokytkin
(katso sivu 101)
NOT (ei, Invertointi) Avautuva
94
(katso sivu 101)
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.2.1 AND (JA) Sarjakytkentä usealle sulkeutuvalle koskettimelle piirikaaviossa:
Symboli LOGO!:ssa:
AND:in lähtö saa tilan 1, kun kaikki tulot ovat tilassa 1, siis kun koskettimet ovat sulkeutuneita. Jos jotain tulonastaa tässä blokissa ei kytketä (x), tulon tila on silloin: x = 1 Logiikkataulukko AND:ille
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
95
LOGO! toiminnot
4.2.2 AND syklisellä reunatoiminnolla (nouseva reuna) Symbooli LOGO!:ssa:
AND reunalaukaisulla lähtö saa silloin tilan 1, kun kaikki tulot ovat tilassa 1 ja edellisessä jaksossa vähintään yhdellä tulolla oli tila 0. Jos jotain tulonastaa tässä blokissa ei kytketä (x), tulon tila on silloin: x = 1. Aikadiagrammi AND:ille syklisellä reunatoiminnolla
Jakso
96
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.2.3 NAND (JA ei) Usean avautuva koskettimen rinnankytkentä piirikaaviossa:
Symboli LOGO!:ssa
NAND:in lähtöön tulee tila 0, kun kaikilla tuloilla on tila 1, siis kun koskettimet ovat suljettuja. Jos jotain tulonastaa tässä blokissa ei kytketä (x), tulon tila on silloin: x = 1. Logiikkataulukko NAND:ille
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
97
LOGO! toiminnot
4.2.4 NAND syklisellä reunatoiminnolla (laskeva reuna) Symboli LOGO!:ssa
NAND:issä syklisellä reunatoiminnolla lähtö saa vain silloin tilan 1, kun vähintään yhdellä tuloista on tila 0 ja edellisessä jaksossa kaikilla tuloilla oli tila 1. Jos jotain tulonastaa tässä blokissa ei kytketä (x), tulon tila on silloin: x = 1. Aikadiagrammi NAND:ille syklisellä reunatoiminnolla
Jakso
98
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.2.5 OR (TAI) Usean sulkeutuvan koskettimen rinnankytkentä piirikaaviossa: Symboli LOGO!ssa
Lähtö OR:issa saa tilan 1, kun vähintään yhdellä tulolla on tila 1, siis yksi kosketin on suljettu. Jos jotain tulonastaa tässä blokissa ei kytketä (x), tulon tila on silloin: x = 0. OR:in logiikkataulukko
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
99
LOGO! toiminnot
4.2.6 NOR (TAI ei) Symboli LOGO!ssa Usean avautuvan koskettimen sarjakytkentä piirikaaviossa:
NOR:in lähtö saa tilan 1, kun kaikilla tuloilla on tila 0, siis ovat suljettuja. Heti kun jokin tuloista kytketään päälle (tila 1), lähtö NOR:issa asettuu 0:ksi. Jos jotain tulonastaa tässä blokissa ei kytketä (x), tulon tila on silloin: x = 0. NOR:in logiikkataulukko
100
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.2.7 XOR (ehdoton TAI) Symboli LOGO!ssa XOR piirikaaviossa 2:n vaihtokytkimen sarjakytkentänä:
XOR:in lähtö saa tilan 1, kun tuloissa on eri tilat. Jos jotain tulonastaa tässä blokissa ei kytketä (x), tulon tila on silloin: x = 0. XOR:in logiikkataulukko
4.2.8 NOT (ei, invertointi) Symboli LOGO!ssa Avautuva kosketin piirikaaviossa:
Lähtö saa tilan 1, kun tulon tila on 0. Blokki NOT invertoi tulon tilan. Etu NOT:issa on esimerkiksi: LOGO!a varten ei tarvita enää avautuvia koskettimia. Käyttöön otetaan sulkeutuva kosketin ja se vaihdetaan NOT:in avulla avautuvaksi. NOT:in logiikkataulukko
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
101
LOGO! toiminnot
4.3 Perustietoja erikoistoiminnoista Ensisilmäyksellä erikoistoiminnot erottuvat perustoiminnoista tulojen toisenlaisista nimistä. Erikoistoiminnoissa on aikatoimintoja, säilytys ja mitä erilaisempia parametrointimahdollisuuksia ohjelmien sovittamiseksi yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tässä osassa selostetaan lyhyesti tulojen nimitykset ja luodaan katsaus joihinkin erityisiiin erikoistoimintojen taustoihin. Yksittäisten erikoistoimintojen kuvaus on kappaleessa 4.4.
102
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.3.1 Tulojen nimitykset Liitäntätulot Tässä on kuvaus liitännöistä, jotka voidaan yhdistää LOGO!n muihin kojeisiin tai tuloihin. • •
• • •
•
•
•
•
S (Set): Tulossa S voidaan lähtö asettaa tilaan “1”. R (Reset): Nollaustulolla R on etuasema ennen muita tuloja ja se kytkee lähdöt tilaan“0”. Trg (Trigger): Tämän tulon kautta käynnistetään toiminta. Cnt (Count): Tästä tulosta otetaan vastaan laskentapulssit. Fre (Frequency): Arvioitavat taajuussignaalit sijoitetaan tällä nimellä varustettuun tuloon. Dir (Direction): Tämän tulon kautta määritellään esimerkiksi suunta, mihin laskurin on laskettava. En (Enable): Tällä tulolla aktivoidaan blokin toiminto. Jos tulon tila on “0”, blokki jättää muut signaalit huomiotta. Inv (Invert): Blokin lähtösignaali kääntyy päinvastaiseksi, kun tämä tulo aktivoidaan. Ral (Reset all): Kaikki sisäiset arvot nollataan.
Liitin X erikoistoimintojen tuloissa Jos erikoistoimintojen tulo kytketään liittimellä x, niille tulee arvo 0. s.o. tulojen signaali on low.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
103
LOGO! toiminnot Parametritulot Moniin tuloihin ei liitetä yhtään signaalia vaan toimintoblokki parametroidaan tietyin arvoin. Esimerkkejä: • • •
Par (parametri): Tätä tuloa ei kytketä. Siihen asetetaan blokin parametri (ajat, veto-/päästökynnykset jne.). No (nokka): Tätä tuloa ei kytketä. Tässä asetetaan aikaperusteet. P (priority): Tätä tuloa ei kytketä. Tässä määritetään prioriteetit ja päätetään, kuitataanko tekstiviesti RUN tilassa.
4.3.2 Ajan käyttäytyminen Parametri T Joissakin erikoistoiminnoissa on mahdollisuus parametroida ajalle T arvo. Ajan syöttämisessä on otettava huomioon, että syötettävät aika-arvot perustuvat esiasetettuun perusaikaan: Perusaika
__ : __
s (sekunnit)
sekunnit : 1/100 sekunnit
m (minuutit)
minuutit : sekunnit
h (tunnit)
tunnit : minuutit Ajan T asetus 250 minuutille: Yksikkö tunnit h: 04:00 tuntia 240 minuuttia 00:10 tuntia +10 minuuttia = 250 minuuttia
Ohje Aika T on aina määritettävä T ≥ 0.02 s. Ajalle T < 0.02 s aikaa T ei määritetä.
104
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot T:n tarkkuus Kaikissa elektronisissa kojeissa on pienenpieniä eroja. Tästä syystä voi esiintyä poikkeamia asetetusta ajasta T. LOGO!ssa poikkeama on enintään ± 0,02 %. Jos 0,02 % ajasta T on pienempi kuin 0,02 sekuntia, silloin poikkeama on enintään 0,02 sekuntia. Esimerkki: 1:ssä tunnissa (3600 sekuntia) poikkeama on enintään ± 0,02 %, s.o. ± 0,72 sekuntia. 1:ssä minuutissa (60 sekuntia) poikkeama on enintään ± 0,02 sekuntia. Kytkinkellon tarkkuus (viikko-, vuosikello) Sen varmistamiseksi, että tämä poikkeama ei vaikuttaisi kellon käyntitarkkuuteen C–versioissa, kytkinkellon aikaa verrataan säännöllisesti huipputarkkaan kellonaikaan ja asetetaan sen mukaiseksi. Tästä johtuen käyntitarkkuuden vaihtelu on enintään ±5 s päivässä.
4.3.3 Kellon puskurointi LOGO!n sisäinen kello jatkaa käymistään, vaikka verkkovirtaan tulee katkos, s.o. kellolla on käyntireservi. Käyntireservin kestoaikaan vaikuttaa ympäristölämpötila. 25°C ympäristölämpötilassa käyntireservi on tyypillisesti 80 tuntia.
4.3.4 Säilyvyys (remanessi) Erikoistoiminnoissa on mahdollisuus määrätä kytkentätilat ja laskuriarvot säilyviksi. Se tarkoittaa, että verkkokatkoksissa ajankohtaiset tiedot säilyvät niin, että virran takaisinpaluun jälkeen toiminto jatkuu siitä kohdasta, jossa se oli ennen virran katkeamista. Esimerkiksi kuluneen ajan mittaaminen ei ala alusta, vaan se jatkuu. Tarkoitusta varten vastaavissa toiminnoissa remanenssin on oltava päällekytkettynä. Asetusmahdollisuuksia on kaksi: R: ajankohtaiset tiedot säilyvät. /: ajankohtaiset tiedot eivät säily (esiasetus). Katso esimerkki, sivu 72. Poikkeuksena on käyttötuntilaskuri, joka on aina remanentti. LOGO! käsikirja A5E00228104-01
105
LOGO! toiminnot
4.3.5 Parametrien suojaus Parametrien suojausasetuksella määritellään, näytetäänkö parametrit LOGO!n käyttötavassa parametrointi ja voidaanko niitä muuttaa. Asetuksia on kaksi: +: parametriasetukset näytetään myös parametrointikäyttötavassa ja niitä voi muuttaa (esiasetus). -: parametrejä ei näytetä parametrointikäyttötavassa ja niitä voi muuttaa ainoastaan ohjelmointikäyttötavassa. Katso esimerkki, sivu 72.
4.3.6 Taso ja offsetlaskenta analogia-arvoilla Analogiatuloon on kytketty sensori, joka muuttaa mitattavan suureen sähköiseksi signaaliksi. Tämä signaali on sensorille tyypillisellä arvo-alueella. LOGO! muuttaa analogiatulossa olevat sähköiset signaalit digitaaliarvoiksi välillä 0 í 1000. Liitinjännitteestä (tulossa AI) välillä 0 í 10 V muodostetaan arvo välillä 0 í 1000. Liitinjännite, joka on suurempi kuin 10 V, esitetään sisäisessä prosessikuvassa myös arvona 1000. Koska aina ei voida työskennellä LOGO!n tarjoamalla arvoalueella 0 í 1000, on olemassa mahdollisuus kertoa digitaaliset arvot vahvistuskertoimella (Gain) ja sen jälkeen siirtää arvoasteikon nollapistettä (Offset). Tällä tavalla voidaan LOGO!n näytöllä näyttää arvo, joka vastaa todellista mitattua arvoa. Tunnussuure Liitinjännite (V) Sisäinen prosessikuva Gain Offset
106
Minimi
Maksimi 0
≥10
0
1000
00,00
10,00
-10000
+10000
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Kaava Näytetty arvo Ax = (sisäinen arvo tulossa Ax · Gain) + Offset Gain:in ja Offset:in määrittäminen Gain ja Offset määritetään käyttämällä kumpaakin, kulloinkin korkeinta ja matalinta arvoa toiminnossa. Esimerkki 1: Käytössä on seuraavat tekniset tiedot omaava lämpömittari: í 30 í +70°C, 0 í 10V DC (siis 0 í 1000 LOGO!:ssa). Oloarvo = (sisäinen arvo · Gain) + Offset, siis í 30 = (0 · A) + B, s.o. Offset B = í 30 +70 = (1000 · A) í 30, s.o. Gain A = 0,1 Esimerkki 2: Paineentunnistin muuttaa 1000 mbarin paineen 0 V jännitteeksi ja 5000 mbarin paineen 10 V jännitteeksi. Oloarvo = (sisäinen arvo · Gain) + Offset, siis 1000 = (0 · A) + B, s.o. Offset B = 1000 5000 = (1000 · A) +1000, s.o. Gain A = 4
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
107
LOGO! toiminnot Esimerkki analogia-arvoista Mittausarvo í 30ºC 0ºC +70ºC 1000 mbar 3700 mbar 5000 mbar
Jännite (V)
Sisäinen arvo
Gain
Offset
Näytetty arvo (Ax)
0 3 10
0 300 1000
0,1 0,1 0,1
í 30 í 30 í 30
í 30 0 70
0 6,75 10
0 675 1000
4 4 4
1000 1000 1000
1000 3700 5000
0 5 10
0 500 1000
0,01 0,01 0,01
0 0 0
0 5 10
0 5 10
0 500 1000
1 1 1
0 0 0
0 500 1000
0 5 10
0 500 1000
10 10 10
0 0 0
0 5000 10000
0 5 10
0 500 1000
0,01 0,01 0,01
5 5 5
5 10 15
0 5 10
0 500 1000
1 1 1
500 500 500
500 1000 1500
0 5 10
0 500 1000
1 1 1
í 200 í 200 í 200
í 200 300 800
0 10
0 1000
10 10
10000 10000
í 10000 0
0 0 0 0
0 0 2 20
0,02 0,02 0,02 0,02
2 2 2 2
0,01 0,1 1 10
Sovellusesimerkki on nähtävissä erikoistoiminnon “analogiakomparaattori” kuvauksessa, sivu165. Enemmän analogiatuloista, katso myös kappale 4.1.
108
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4 Erikoistoiminnot – SF Ohjelmaa syötettäessä LOGO!on erikoistoiminnot ovat luettelossa SF. Erikoistoimintojen tulot voi jokaisen erikseen käntää, s.o. jos tietyssä tulossa on “1”, ohjelma käyttää “0”; jos tulossa on “0” , käytetään tilaa “1”. Katso esimerkki ohjelmoinnista kappaleessa 3.6.3. Seuraavassa taulukossa on esitetty, onko toiminnolla parametroitavaa säilytystä (Rem). Seuraavat erikoistoiminnot ovat olemassa: Esitys LOGO!ssa
Erikoistoiminnon kuvaus
Rem
Ajat Vetohidastus
Rem
(katso sivu 113)
Päästöhidastus
Rem
(katso sivu 117)
Veto-/päästöhidastus
Rem
(katso sivu 119)
Pulssiohjattu vetohidastus
Rem
(katso sivu 121)
Impulssirele
Rem
(katso sivu 123)
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
109
LOGO! toiminnot Esitys LOGO!ssa
Erikoistoiminnon kuvaus
Rem Rem
Reunaliipaiseva päästöhidastus (katso sivu 125)
Rem
Työ-/taukorele (katso sivu 128)
Satunnainen veto- ja päästöhidastus (katso sivu 130)
Porrasvaloautomaatti
Rem
(katso sivu 132)
Porrasvaloautomaatti / siivouskytkin
Rem
(katso sivu 135)
Viikkokello (katso sivu 138)
Vuosikello (katso sivu 143)
Laskurit Ylös-/alaslaskuri
Rem
(katso sivu 146)
110
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
Esitys LOGO!ssa
Erikoistoiminnon kuvaus
Rem
Käyttötuntilaskuri (katso sivu 150)
Taajuuden ylä/alarajakytkin (katso sivu 155)
Analogia Analogia-arvon ylä-/alarajakytkin (katso sivu 158)
Analogiaeroavuuden ylä-/alarajakytkin (katso sivu 161)
Analogiavertailija (katso sivu 165)
Analogia-arvon valvonta (katso sivu 170)
Analogiavahvistin (katso sivu 173)
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
111
LOGO! toiminnot Esitys LOGO!ssa
Erikoistoiminnon kuvaus
Rem
Muut Pitorele
Rem
(katso sivu 175)
Sysäysrele
Rem
(katso sivu 176)
Teksti-ilmoitus (katso sivu 179)
Softkey
Rem
(katso sivu 186)
Liukurekisteri
Rem
(katso sivu 190)
112
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4.1 Vetohidastus Lyhyt kuvaus Vetohidastuksessa lähtö kytketään vasta parametroitavan ajan kuluttua. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo Trg
Tulolla Trg (Trigger) käynnistetään vetohidastusaika.
Parametri
T on aika, jonka jälkeen lähtö kytkeytyy päälle (lähtösignaali vaihtuu 0:sta 1:ksi) Remanenssi: / = ei remanenssia R = tila tallentuu remanentisti.
Lähtö Q
Q kytkeytyy parametroidun ajan T kuluttua päälle jos Trg vielä silloin on tilassa 1
Parametri T Arvojen asettelussa on huomioitava kappaleen 4.3.2 ohje. Aikamääritys parametrille T voi olla myös jo valmiksi ohjelmoidun toiminnon ajankohtainen arvo. Seuraavien toimintojen ajankohtaisia arvoja voi käyttää: • • • •
Analogiavertailija (ajankohtainen arvo Ax -- Ay, katso kappale 4.4.18) Analogia-arvon ylä-/alarajakytkin (ajankohtainen arvo Ax, katso kappale 4.4.16) Analogiavahvistin (ajankohtainen arvo Ax, katso kappale 4.4.20) ja Laskuri (ajankohtainen arvo Cnt, katso kappale 4.4.13).
Halutttu toiminto valitaan blokkinumerolla. Perusaika on aseteltavissa. Siinä on otettava huomioon:
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
113
LOGO! toiminnot Perusajan voimassaoloalueet, kun T = parametri Perusaika
maks. arvo Pienin yksikkö
Tarkkuus
s (sekunnit)
99:99
10 ms
±10 ms
m (minuutit)
99:59
1s
±1s
h (tunnit)
99:59
1m
±1m
Esitys käyttötavassa ohjelmointi (esimerkki):
Perusajan voimassaoloalueet, kun T = jo ohjelmoidun toiminnon ajankohtainen arvo Perusaika ms
maks. arvo
Merkitys
99990 Lukumäärä ms
Tarkkuus ±10 ms
s
5999
Lukumäärä s
±1 s
m
5999 Lukumäärä m
±1 m
Esitys käyttötavassa ohjelmointi (esimerkki):
Jos viitattu blokki (esimerkissä B6) toimittaa voimassaoloalueen ulkopuolella olevan arvon, niin käyttöön tulee lähimpään voimassaolevaan arvoon ylös tai alas pyöristetty arvo.
114
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Parametrin syöttö parametrille = jo ohjelmoidun toiminnon ajankohtainen arvo Näin yhdistetään jo ohjelmoidun toiminnon ajankohtainen arvo: 1. Kursori siirretään painikkeella Ź parametri T:n yhtäläisyysmerkin alle. paina 2 x painike Ź
2. Yhtäläisyysmerkki muutetaan źpainikkeella nuoleksi. Näyttöön tulee viimeksi käsitelty blokki ja sen perusaika.
3. Osoitin siirretään painikkeella Ź näytetyn blokin kohtaan “B” ja painikkeella ź valitaan haluttu blokkinumero. 4. Kursori siirretään painikkeella Ź näytetyn blokin perusaikaan ja painikkeella ź valitaan haluttu perusaika.
Esitys käyttötavassa parametrointi (esimerkkejä): tai
ajankohtainen aika
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
115
LOGO! toiminnot Aikadiagrammi Trg Q
Aikadiagrammin paksumpana merkitty osa on tuttu jo vetohidastuksen symbolista
Ta kuluu .
Toiminnon kuvaus Kun tila tulossa Trg vaihtuu 0:sta 1:ksi, silloin aika Ta käynnistyy (Ta on LOGO!n ajankohtainen aika). Jos tila tulossa Trg pysyy 1:nä vähintään koko parametroidun ajan T, silloin asettuu lähtö tilaan 1 ajan T loppuunkulumisen jälkeen (lähtö kytketään päälle tuloon nähden hidastetusti). Jos tila tulossa Trg vaihtuu uudestaan 0:ksi ennen ajan T loppuunkulumista, silloin aika nollataan. Lähtö asettuu uudelleen 0:ksi kun tulossa Trg on tila 0. Jos remanenssi ei ole päällekytkettynä, niin verkkovirran katketessa sekä lähtö Q että jo kulunut aika nollataan.
116
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4.2 Päästöhidastus Lyhyt kuvaus Päästöhidastuksessa lähtö nollataan vasta parametroitavan ajan kuluttua. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo Trg
Putoava reuna (vaihto 1:stä 0:ksi) tulossa Trg (Trigger) käynnistää päästöhidastusajan
Tulo R
Tulossa R asetetaan päästöhidastusaika ja lähtö 0:ksi.
Parametri
T on aika, jonka jälkeen lähtö nollataan (lähtösignaali vaihtuu 1:stä 0:ksi.). Remanenssi: / = ei remanenssia R = tila tallennetaan remanentisti.
Lähtö Q
Q kytkeytyy päälle Trg:n mukana ja jää tilaan 1 T:n lopuunkulumiseen saakka
Parametri T Arvojen asettelussa on otettava huomioon kappaleen 4.3.2 ohje. Aika-arvo parametrille T voi olla myös toisen, jo valmiiksi ohjelmoidun toiminnon ajankohtainen arvo. Seuraavien toimintojen ajankohtaisia arvoja voi käyttää: • • •
Analogiavertailija (ajankohtainen arvo Ax -- Ay, katso kappale 4.4.18) Analogia-arvon ylä-/alarajakytkin (ajankohtainen arvo Ax, katso kappale 4.4.16) Analogiavahvistin (ajankohtainen arvo Ax, katso kappale 4.4.20) ja
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
117
LOGO! toiminnot •
Ylös-/alaslaskuri (ajankohtainen arvo Cnt, katso kappale 4.4.13). Haluttu toiminto valitaan blokkinumerolla. Perusaika on aseteltavissa. Katso perusaikojen voimassaoloalueiden arvot ja parametrien syöttö kappaleessa 4.4.1. Aikadiagrammi Trg R Q
Aikadiagrammin paksunnettu osa on tuttu jo päästöhidastuksen symbolista
Ta kuluu
Toiminnon kuvaus Kun tulo Trg saa tilan 1, silloin lähtö Q saa välittömästi tilan 1. Kun tila Trg:ssä vaihtuu 1:stä 0:ksi, silloin käynnistyy LOGO!ssa asetettu aika Ta uudelleen, lähtö pysyy tilassa 1. Kun Ta saavuttaa T:hen asetetun arvon (Ta=T), silloin lähtö Q asetetaan arvoon 0 (päästöhidastus). Kun tulo Trg uudestaan kytketään päälle ja pois, aika Ta käynnistyy uudelleen Tulossa R (Reset) nollataan Ta ja lähtö, ennen kuin aika Ta on kulunut loppuun.. Jos remanenssi on kytketty päälle, verkkokatkoksen jälkeen lähtö Q ja jo kulunut aika asetetaan taas nollaksi.
118
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4.3 Veto- / päästöhidastus Lyhyt kuvaus Veto- / päästöhidastuksessa lähtö kytketään päälle parametroitavan ajan jälkeen ja asetetaan takaisin nollaksi parametroitavan ajan kuluttua. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä Tulo Trg
Kuvaus Nousevalla reunalla (vaihto 0:sta 1:ksi) tulossa Trg (Trigger) käynnistetään aika TH vetohidastukselle. Laskevalla reunalla (vaihto 1:stä 0:ksi) käynnistetään aika TL päästöhidastukselle.
Parametri
TH on aika, jonka jälkeen lähtö kytkeytyy päälle (lähtösignaali vaihtuu 0:sta 1:ksi). TL on aika, jonka kuluttua lähtö suljetaan (lähtösignaali vaihtuu 1:stä 0:ksi). Remanenssi: / = ei remanenssia R = tila tallennetaan remanentisti.
Lähtö Q
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Q kytkeytyy päälle parametroidun ajan TH kuluttua, jos vielä silloin on Trg asetettuna ja nollautuu ajan TL kuluttua jos tulo Trg ei tällä välin saanut tilaa 1
119
LOGO! toiminnot Parametrit TH ja TL Arvojen asettelussa on huomioitava kappaleen 4.3.2 ohje. Aikadiagrammi
Trg Q
Aikadiagrammin paksuviivainen osuus on otettu päästöhidastuksen symboliksi
TH kulkee TH kulkee
Toiminnon kuvaus Kun tila tulossa Trg vaihtuu 0:sta 1:ksi, silloin alkaa aika TH kulua.. Jos tila tulossa Trg pysyy vähintään parametroidun ajan TH 1:nä, silloin ajan TH kuluttua lähtö asettuu 1:ksi (lähtö kytketään tuloon nähden hidastetusti). Jos tila tulossa Trg vaihtuu ennen ajan TH kulumista takaisin 0:ksi, silloin aika nollautuu Kun tila tulossa vaihtuu takaisin 0:ksi, silloin käynnistyy TL. Jos tila tulossa Trg pysyy vähintään parametroidun ajan TL 0:na, silloin ajan TL kuluttua loppuun lähtö asettuu 0:ksi (lähtö kytketään pois päältä tuloon nähden hidastetusti). Jos tila tulossa Trg vaihtuu ennen ajan TL kulumista takaisin 1:ksi, silloin aika nollataan. Jos remanenssi ei ole päällekytkettynä, silloin nollautuvat sähkökatkoksen jälkeen lähtö Q ja jo kulunut aika.
120
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4.4 Pulssiohjattu vetohidastus Lyhyt kuvaus Tulopulssin tulon jälkeen käynnistuu parametroitava aika, jonka kuluttua lähtö asettuu tilaan 1 Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo Trg
Tulossa Trg (Trigger) käynnistetään aika vetohidastukselle.
Tulo R
Tulossa R nollataan vetohidastusaika ja lähtö asetetaan nollaksi 0.
Parametri
T on aika, jonka kuluttua lähtö kytketään päälle (lähtötiila vaihtuu 0:sta 1:ksi). Remanenssi: / = ei remanenssia R = tila tallennetaan remanentisti.
Lähtö Q
Q lähtö kytketään ajan kulumisen jälkeen päälle
Parametri T Arvojen asettelussa on huomioitava kappaleen 4.3.2 ohje. Aika-arvo parametrille T voi olla myös toisen, jo valmiiksi ohjelmoidun toiminnon ajankohtainen arvo. Seuraavien toimintojen ajankohtaisia arvoja voi käyttää: • • • •
Analogiavertailija (ajankohtainen arvo Ax -- Ay, katso kappale 4.4.18) Analogia-arvon ylä-/alarajakytkin (ajankohtainen arvo Ax, katso kappale 4.4.16) Analogiavahvistin (ajankohtainen arvo Ax, katso kappale 4.4.20) ja Ylös-/alaslaskuri (ajankohtainen arvo Cnt, katso kappale 4.4.13).
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
121
LOGO! toiminnot Haluttu toiminto valitaan blokkinumerolla. Perusaika on aseteltavissa. Arvot voimassaoloalueille ja parametrisyötölle on kappaleessa 4.4.1. Aikadiagrammi Trg R Q Ta kulkee Aikadiagrammin paksuviivainen osuus on otettu pulssiohjatun vetohidastuksen symbooliksi.
Toiminnon kuvaus Kun tulo Trg vaihtaa tilasta 0 tilaan 1, silloin käynnistyy ajankohtainen aika Ta. Kun Ta saavuttaa ajan T, silloin asetetaan lähtö Q 1:ksi. Uusi kytkentä tulossa Trg ei vaikuta Ta:han Lähtö ja aika Ta asetetaan 0:ksi uudelleen kun tulossa R on tila 1. Jos remanenssia ei ole asetettu, niin verkkokatkoksen jälkeen lähtö Q ja jo kulunut aika asetetaan takaisin nollaksi.
122
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4.5 Impulssirele Lyhyt kuvaus Tuloimpulssi saa lähdössä aikaiseksi signaalin, jonka kesto on parametroitavissa. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo Trg
Tulosta Trg (Trigger) käynnistetään aika impulssireleelle.
Parametri
T on aika, jonka kuluttua lähtö kytketään pois päältä (Lähtösignaali vaihtuu 1:stä 0:ksi). Remanenssi: / = ei remanenssia R = tila tallennetaan remanentisti.
Lähtö Q
Q kytketään päälle Trg:stä ja pysyy päällekytkettynä kun aika Ta kuluu ja tulossa on tila 1.
Parametri T Parametrille T noudatetaan kappaleen 4.3.2 ohjetta. Aikadiagrammi Trg
Aikadiagrammin paksulla merkitty osa on otettu impulssireleen symboliksi.
Q Ta kulkee T ei ole kulunut täysin loppuun asti
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
123
LOGO! toiminnot Toiminnon kuvaus Kun tulo Trg saa tilan 1, silloin lähdön Q tilaksi tulee 1. Samanaikaisesti käynnistyy aika Ta, Lähtö pysyy tilassa 1. Kun Ta saavuttaa T:ssä asetetun ajan(Ta=T), silloin lähtö Q asetetaan takaisin tilaan 0 (impulssin anto). Jos tulo Trg vaihtuu ennen määräaikaa 1:stä 0:ksi, silloin välittömästi myös lähtö vaihtuu 1:stä 0:ksi. Jos remanenssi ei ole päällekytkettynä, niin verkkokatkoksen jälkeen lähtö Q ja jo kulunut aika asettuvat 0:ksi.
124
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4.6 Nousevareunaliipaiseva päästöhidastus Lyhyt kuvaus Tuloimpulssi muodostaa parametroitavissa olevan ajan kuluttua lähtöön parametroitavan määrän signaaleja, joiden päälläolon/pois päältäolon kestoaika on parametroitavissa (retriggeroitavissa). Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo Trg
Tulosta Trg (Trigger) käynnistetään aika nousevareunaliipaisevalle päästöhidastukselle.
Tulo R
Tulossa R asetetaan ajankohtainen aika (Ta) ja lähtö takaisin nollaksi.
Parametri
Impulssitauon TL ja impulssin TH kestoaika on aseteltavissa. N ilmoittaa tauko/impulssijaksojen lukumäärän TL/TH: Arvoalue: 1...9 Remanenssi: / = ei remanenssia R = tila tallennetaan remanentisti.
Lähtö Q
Q kytkeytyy ajan TL kuluttua päälle ja ajan TH kuluttua pois päältä.
Parameteri T Arvojen asettelussa on huomioitava kappaleen 4.3.2 ohje. Aikadiagrammi A Trg Q Ta alkaa
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Aikadiagrammin paksu osa on otettu nousevareunaliipaisevan päästöhidastuksen symbooliksi.
125
LOGO! toiminnot Aikadiagrammi B Trg Q
Aikadiagrammi parametrointiesimerkille
N=2
Toiminnon kuvaus Kun tuloon Trg tulee tila 1, silloin alkaa aika TL (Time Low). Ajan TL kuluttua loppuun lähtö Q asetetaan ajaksi TH (Time High) tilaan 1. Jos tulo Trg vaihtuu ennen ennaltamäärättyä aikaa (TL + TH) uudelleen 0:sta 1:ksi (uusi laukaisu), silloin jo kulunut aika Ta nollataan ja tauko/impulssi- jakso käynnistyy uudelleen. Jos remanenssi ei ole päällekytkettynä, niin verkkokatkoksen jälkeen lähtö Q ja jo kulunut aika nollautuvat. Parametriesitys Par Esitys käyttötavassa ohjelmointi (esimerkki): Suojalaji ja remanenssi Impulssitauon kesto Impulssin kestoaika
Painetaan painiketta Ź
Tauko-/impulssijaksojen lukumäärä (esimerkki)
126
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Esitys käyttötavassa parametrointi (esimerkki):
impulssipituuden TL tai TH ajankohtainen arvo
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
127
LOGO! toiminnot
4.4.7 Työ-/taukorele Lyhyt kuvaus Lähdön pulssimuotoa voi muuttaa parametroitavalla pulssi/tauko suhteella. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo En
Tulosta EN kytketään työ/taukorele päälle ja pois päältä..
Tulo Inv
Tulolla INV voi kääntää työ/taukoreleen lähtösignaalia.
Parametri
Pulssin kestoaika TH ja pulssitaukoaika TL voidaan määrätä.. Remanenssi: / = ei remanenssia R = tila tallennetaan remanentisti.
Lähtö Q
Q kytkee syklisesti tahtiajoin TH ja TL päälle ja pois päältä
Aikadiagrammi En Inv Q
Toiminnon kuvaus Parametrillä TH (Time High) ja TL (Time Low) voidaan asettaa pulssin ja pulssitauon kestoajat. Kummallakin parametrillä on sama aikapohja, erilaista asetusta ei voi tehdä. Tulolla INV lähtö voidaan kääntää.
128
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Tulo INV aiheuttaa lähdön invertoitumisen silloin, kun blokki on aktivoitu EN:n kautta. Jos remanenssia ei ole kytketty päälle, niin verkkokatkoksen jälkeen lähtö Q ja jo kulunut aika asetetaan uudelleen nollaksi.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
129
LOGO! toiminnot
4.4.8 Satunnainen veto-/päästöhidastus Lyhyt kuvaus Satunnaisessa veto-/päästöhidastuksessa lähtö kytketään päälle ja pois päältä parametroitavissa olevan ajan kuluessa.. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo En
Nousevalla reunalla (vaihto 0:sta 1:ksi) vapautustulossa En (Enable) käynnistetään satunnaisen veto-/päästöhidastuksen vetohidastusaika. Laskevalla reunalla (vaihto 1:stä 0:ksi) käynnistetään veto/päästöhidastuksen päästöhidastusaika.
Parametri
Vetohidastusaika mää-ritetään sattumanvaraisesti ja on välillä 0 s ja TH. Päästöhidastusaika määritetään sattumanvaraisesti ja on välillä 0 s ja TL.
Lähtö Q
Q kytkeytyy päälle vetohidastusajan kuluttua, jos Trg on vielä päällä ja kytkee pois päältä jos tuloa Trg ei tällä välillä asetettu päälle..
Parametrit TH ja TL Arvojen TH ja TL asettelussa on otettava huomioon kappaleen 4.3.2 ohje.
130
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Aikadiagrammi En Q
Aikadiagrammin paksulla merkitty osa on otettu satunnaisen veto/päästöhidastuksen symboliksi.
T kulkee
Toiminnon kuvaus Kun tila tulossa En vaihtuu 0:sta 1:ksi, silloin määrätään ja käynnistetään sattumanvarainen aika (vetohidastusaika) välillä 0 s ja TH. Jos tila tulossa En pysyy 1:nä vähintään vetohidastuksen ajan, silloin vetohidastusajan kuluttua lähtö asetetaan 1:ksi. Jos tila tulossa En vaihtuu vetohidastusaikana uudestaan 0:ksi, silloin aika nollautuu. Jos tila tulossa En vaihtuu vetohidastusaikana uudestaan 0:ksi, silloin määritetän sattumanvaraisesti aika (päästöhidastusaika) välillä 0 ja TL ja se käynnistetään. Jos tila tulossa En pysyy vähintään päästöhidastusajan 0:na, silloin lähtö asettuu päästöhidastusajan kuluttua 0:ksi. Jos tulon En tila vaihtuu uudelleen 1:ksi ennen päästöhidastusajan loppuunkulumista, silloin aika nollataan. Verkkokatkoksen jälkeen siihen asti kulunut aika nollautuu.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
131
LOGO! toiminnot
4.4.9 Porrasvaloautomaatti Lyhyt kuvaus Tulopulssi (reunaohjaus) käynnistää parametroitavissa olevan ajan (uudelleen laukaistavissa). Ajan kuluttua loppuun lähtö asetetaan nollaksi. Ennen ajan loppuunkulumista voidaan antaa varoitus katkaisemisesta. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo Trg
Tulon Trg (Trigger) kautta käynnistetään aika porrasvalokytkimelle (päästöhidastus).
Parametri
T on aika, jonka jälkeen lähtö katkaistaan (lähtö vaihtuu 1:stä 0:ksi). T! aika-asetus katkaisuvaroituksen alkamiselle T!L on katkaisuvaroitusajan pituus Remanenssi: / = ei remanenssia R = tila tallennetaan remanentisti.
Lähtö Q
Q kytkeytyy pois päältä ajan T kuluttua. Ennen ajan loppuunkulumista voi antaa katkaisuvaroituksen.
Aikadiagrammi Trg Q Ta kulkee
132
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Toimintokuvaus Kun tulo vaihtuu 0:sta 1:ksi, silloin käynnistyy aika Ta ja lähtö Q asetetaan 1:ksi. Jos tila Trg:ssä vaihtuu takaisin 1:stä 0:ksi, silloin käynnistyy ajankohtainen aika Ta ja lähtö Q pysyy 1:nä. Kun aikaTa on saavuttanut ajan T, silloin lähtö Q asetetaan takaisin 0:ksi. Ennen päästöhidastusajan (T íT!) loppuunkulumista voidaan katkaisemisesta antaa varoitus, joka asettaa Q:n katkaisun esivaroitusajaksi T!L nollaksi. Uusi kytkentä tulossa Trg, samalla kun aika Ta kulkee, asettaa ajan Ta takaisin nollaksi (uudelleensytytysmahdollisuus). Jos remanenssi ei ole päällekytkettynä, niin verkkokatkoksen jälkeen lähtö Q ja jo kulunut aika asettuvat 0:ksi. Parametrisyöttö Par Arvojen asettelussa on otettava huomioon kappaleen 4.3.2. ohjeet. Ohje Kaikilla ajoilla on oltava sama perusaika. Esitys käyttötavassa ohjelmointi (esimerkkejä): Suojalaji ja remanenssi Päästöhidastusaika
Painetaan painiketta Ź
Katkaisun esivaroitusajan alku (T -- T!) Katkaisun esivaroitusaika
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
133
LOGO! toiminnot Esitys käyttötavassa parametrointi (esimerkki):
Ajan T ajankohtainen arvo
134
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4.10 Porrasvaloautomaatti/siivouskytkin Lyhyt kuvaus Kytkin, jolla on 2 eri toimintoa: • •
virtakytkin päästöhidastuksella kytkin (jatkuva valo) Symboli LOGO!ssa
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Kytkentä
Kuvaus
Tulo Trg
Tulolla Trg (Trigger) kytketään lähtö Q päälle (päästöhidastus tai jatkuva valo). Päälläoleva lähtö Q voidaan kytkeä pois päältä tulolla Trg.
Tulo R
Tulosta R asetetaan ajankohtainen aika (Ta) ja Lähtö takaisin 0:ksi.
Parametri
TH on aika, jonka jälkeen lähtö kytketään pois päältä (lähtötila vaihtuu 1:stä 0:ksi). TL on sen ajan pituus, jonka tulon on pysyttävä asetettuna jatkuva valo toiminnon aktivoimiseksi. T! on aikasyöttö katkaisuvaroitusajan alkamiselle. T!L on katkaisuvaroitusajan pituus. Remanenssi: / = ei remanenssia R = tila tallennetaan remanentisti.
Ausgang Q
Trg:n kautta ja kytkee Trg:n pulssin pituudesta riippuen, parametroitavan ajan kuluttua taas pois päältä tai se nollataan Trg:n uudella pulssilla.
135
LOGO! toiminnot Aikadiagrammi Trg Q Ta kulkee
Toiminnon kuvaus Kun tulo Trg vaihtuu tilasta 0 tilaan 1, käynnistyy aika Ta ja lähtö Q asettuu tilaan 1. Jos lähtö Q = 0 ja jos tulo Trg vaihtuu vähintän ajaksi TL 0:sta 1:ksi, silloin aktivoidaan jatkuvan valon toiminto ja lähtö Q kytketään jatkuvasti päälläolevaksi. Jos tila tulossa Trg vaihtuu ennen ajan TL loppuunkulumista takaisin 0:ksi, silloin käynnistyy päästöhidastusaika T. Kun jo kulunut aika Ta saavuttaa ajan T, silloin palautuu lähtö Q tilaan 0. Ennen päästöhidastusajan (T í T!) loppuunkulumista voidaan antaa esivaroitus katkaisusta, joka asettaa Q:n katkaisun esivaroitusajaksi T!L tilaan 0. Uusi pulssi tulossa Trg nollaa T:n ja katkaisee lähdön Q pois päältä. Jos remanenssi ei ole päällekytkettynä, niin verkkokatkoksen jälkeen lähtö Q ja jo kulunut aika saavat tilan 0. Parametrisyöttö Par Arvojen asettelussa on noudatettava kappaleen 4.3.2 ohjeita. Ohje Ajoilla T, T! ja T!L on oltava sama perusaika.
136
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Esitys käyttötavassa ohjelmointi (esimerkkejä): Suojauslaji ja remanenssi Päästöhidastusaika Jatkuvan valon syttymisaika
Painetaan painiketta Ź
Katkaisuvaroitusajan alku (T -- T!) Katkaisuvaroitusaika
Esitys käyttötavassa parametrointi (esimerkki):
Ajan TL tai T ajankohtainen arvo
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
137
LOGO! toiminnot
4.4.11 Viikkokello Lyhyt kuvaus Lähtöä ohjataan parametroitavalla päälle ja pois päältä kytkevällä päivämäärällä. Mikä tahansa viikonpäivien yhdistelmä on mahdollinen. Aktiivisten viikonpäivien valinta tapahtuu poistamalla muut viikonpäivät. Ohje Koska LOGO! 24/24o:ssa ei ole kelloa, tässä versiossa viikkokelloa ei voi käyttää.
Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Parametri No 1, No 2 No 3
Parametrillä No asetetaan päälle ja poiskytkennän ajankohdat kulloinkin yhdelle Nokalle viikkokellossa. Silloin parametroidaan päivät ja kellonajat..
Lähtö Q
Q on päällä, kun parametroitava nokka on päällä
Aikadiagrammi (3 tapausesimerkkiä)
No1: No2: No3:
138
päivittäin: tiistai: lauantai ja sunnuntai:
klo 06:30 í 08:00 klo 03:10 í 04:15 klo 16:30 í 23:10
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Toiminnon kuvaus Jokaisessa viikkokellossa on kolme asettelunokkaa, joiden jokaisen kautta voidaan parametroida yksi aikaikkuna. Nokissa asetetaan päällekytkennän ja katkaisun ajankohdat. Päällekytkentäajankohtana viikkokello kytkee lähdön päälle jos lähtö ei vielä sitä ole. Katkaisuajankohtana viikkokello kytkee lähdön pois päältä mikäli se ei sitä vielä ollut. Jos viikkokellolle annetaan sekä päällekytkennälle että katkaisulle sama aika, vaikkakin eri nokille, ajat ovat ristiriidassa keskenään. Silloin nokalla 3 on etuasema nokkaan 2 nähden ja tällä vuorostaan on etuasema nokkaan 1 nähden. Viikkokellon kytkentätila on riippuvainen kaikista kolmesta nokasta No1, No2 ja No3. Parametrointi-ikkuna Tältä näyttää parametri-ikkuna esim. nokalle No 1: Blokki B1
Nokka No 1
Katso parametrin näyttö/ Näytöltä poisto í suojaus sivulla 72 Viikonpäivät (päivittäin) Kytkentäajankohta (klo 06.30) Katkaisuajankohta (klo 08:00)
Viikonpäivä Kirjaimilla “D=” (Day) jälkeen on seuraava merkitys: • • • • •
M: T: W: T: F:
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai
(Monday) (Tuesday) (Wednesday) (Thursday) (Friday)
139
LOGO! toiminnot • S : Lauantai (Saturday) • S : Sunnuntai (Sunday) Isolla kirjoitettu kirjain tarkoittaa, että viikonpäivä on valittu merkki “í” tarkoittaa, että viikonpäivää ei ole valittu. Kytkentäajankohdat Mikä tahansa aika välillä 00:00 ja 23:59 on mahdollinen. - -:- - tarkoittaa: ei päällekytkentää/katkaisua. Viikkokellon asetus Näin syötetään kytkentäajankohdat: 1. Osoitin sijoitetaan yhdelle No:n parametreistä viikkokellossa (esim. No1). 2. Painetaan painiketta OK. LOGO! avaa nokan parametriikkunan. Osoitin on viikonpäivän kohdalla. 3. Valitaan painikkeilla ja yksi tai useampi viikonpäivä 4. Osoitin liikutetaan painikkeella päällekytkemisajan ensimmäiseen kohtaan. 5. Asetetaan päällekytkemisaika. Numeroarvoa muutetaan jokaisessa kohdassa painikkeilla ja . Yksittäisten numeropaikkojen välillä liikutaan painikeilla ja . Arvo - -:- - voidaan valita vain ensimmäisessä kohdassa (- -:- - tarkoittaa: ei kytkentää). 6. Painikkeella liikutetaan osoitin katkaisuajankohdan ensimmäiseen kohtaan. 7. Asetetaan katkaisuajankohta (kuin kohdassa 5). 8. Näin aikojen syöttö lopetetaan: Painetaan painiketta OK. Osoitin sijaitsee sen jälkeen kohdassa parametri No2 (Nokka 2). Nyt voidaan parametroida seuraava nokka
Ohje Teknisissä tiedoissa ja kappaleessa 4.3.2 on lisätietoja kellokytkimen tarkkuudesta.
140
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
Viikkokello: esimerkki Viikkokellon lähdön on päivittäin oltava päällekytkettynä 05:30 … 07:40 välisenä aikana. Tämän lisäksi lähdön on oltava päällä tiistaisin 03:10 … 04:15 sekä viikonloppuisin 16:30 … 23:10. Tähän tarvitaan 3 nokkaa. Seuraavassa nokkien 2 ja 3 parametrointi-ikkunat edellisen sivun aikadiagrammista. Nokka 1 Nokan 1 on kytkettävä viikkokellon lähtö päälle joka päivä klo 05:30 … 07:40 välisenä aikana.
Nokka 2 Nokan 2 on kytkettävä viikkokellon lähtö päälle joka tiistai 03:10 … 04:15 välisenä aikana.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
141
LOGO! toiminnot Nokka 3 Nokka 3:n viikkokellossa on kytkettävä lähtö päälle joka lauantai ja sunnuntai 16:30 … 23:10 välisenä aikana.
Tulos
142
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4.12 Vuosikello Lyhyt kuvaus Lähtöä ohjataan parametroitavalla päälle ja pois päältä kytkevällä päivämäärällä. Ohje Koska LOGO! 24/24o:ssa ei ole kelloa, vuosikello ei tässä versiossa ole käytettävissä. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Parametri No
Parametrillä No asetetaan päälle ja pois päältä kytkennän ajankohdat vuosikellon nokalle.
Lähtö Q
parametroitava nokka on päällekytkettynä.
Aikadiagrammi MM.DD On=02.20 Off=04.03
Toiminnon kuvaus Päällekytkentäajankohtana vuosikello kytkee lähdön päälle ja pois päältä kytkemisajankohtana taas pois päältä. Katkaisupäivämäärä merkitsee sitä päivää, jolloin lähtö uudestaan asettuu 0:ksi. Ensimmäinen arvo tarkoittaa kuukautta, toinen arvo päivää. “MM”:lle voi valita paikanpitäjän (**) siten, että päälle-/pois päältä kytkentä voi tapahtua tiettynä päivänä kuukausittain.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
143
LOGO! toiminnot Esimerkki parametroinnista Lähdön eräässä LOGO!ssa on vuosittain oltava 1. maaliskuuta päällekytkettynä ja 4.huhtikuuta poiskytkettynä sekä uudestaan 7.heinäkuuta päällä ja 19.marraskuuta taas pois päältä. Tähän tarvitaan kaksi vuosikelloa, jotka parametroidaan tiettyä päällekytkentäaikaa varten. Sitten lähdöt yhdistetään OR-blokin avulla.
päällekytkentä 1. maaliskuuta pois päältä kytkentä 4. huhtikuuta
sen lisäksi: päällekytkentä 7. heinäkuuta pois päältä kytkentä 19 marraskuuta
Tulos
1. maaliskuuta klo 00:00
7. heinäkuuta klo 00:00
4. huhtikuuta klo 00:00
144
19. marraskuuta klo 00:00
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Lisää esimerkkejä
päällekytkentä aina kuukauden 1. päivänä, pois päältä kytkentä kuukauden 2. päivänä
10.:stä 20.:een joka kuukausi
25.:stä seuraavan kuukauden 05. :een
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
145
LOGO! toiminnot
4.4.13 Ylös-/alaslaskuri Lyhyt kuvaus Tulopulssi aiheuttaa sisäisen laskurin arvon joko kasvamisen tai vähentymisen parametroinnista riippuvaisesti. Kun parametroitava laskurin arvo on saavutettu, lähtö asetetaan. Laskennan suunnan voi vaihtaa erillisen tulon kautta. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo R
Tulosta R nollataan sisäinen laskurin arvo ja lähtö.
Tulo Cnt
Laskuri laskee tulosta Cnt tilan muutokset 0:sta 1:ksi. Ein Vaihtumista 1:stä 0:ksi ei lasketa.. Käytetään:
•
•
Tulo Dir
146
Tuloja I5/I6 nopeille laskutoimituksille (vain LOGO! 12/24 RC/ RCo ja LOGO! 24/24o): maks. 2 kHz. Tai mitä muuta tahansa tuloa tai kytkentäosaa pienemmille laskentataajuuksille (5 Hz).
Tulossa Dir määrätään laskusuunta: Dir = 0: laskenta ylöspäin Dir = 1: laskenta alaspäin
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Parametri
On: Vetokynnys arvoalue: 0...999999 Off: Päästökynnys Arvoalue: 0...999999 Remanenssi sisäiselle laskurin arvolle Cnt: / = ei remanenssia R = tila tallennetaan remanentisti.
Lähtö Q
Q asetetaan tai nollataan ajankohtaisesta arvosta Cnt ja asetetuista kynnysarvoista riippuvaisesti.
Aikadiagrammi
Sisäinen laskurin arvo Cnt
Toiminnon kuvaus Jokaisella tulon Cnt positiivisella reunalla sisäistä laskuria korotetaan yhdellä (Dir = 0) tai madalletaan yhdellä (Dir = 1). Nollaustulosta R sisäinen laskuriarvo voidaan asettaa takaisin arvoon ’000000’. Niin kauan kun R = 1, on myös lähtö 0 ja pulsseja tulossa ei lasketa. Jos remanenssia ei ole kytketty päälle, niin verkkokatkoksen jälkeen lähtö Q ja sisäinen laskuriarvo nollataan.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
147
LOGO! toiminnot Lähtö Q asetetaan tai nollataan ajankohtaisesta arvosta Cnt ja asetetuista kynnysarvoista riippuvaisesti. Katso seuraava laskusääntö. Laskusääntö • Jos veto-ylä-/alaraja (On) päästö-ylä-/alaraja (Off), niin: Q = 1, jos Cnt ² On Q = 0, jos Cnt < Off. • Jos veto-ylä-/alaraja (On) < päästö-ylä-/alaraja (Off), niin Q = 1, jos On ± Cnt < Off. Parametrisyöttö On/Off Raja-arvosyöttönä parametrille On ja/tai Off voi käyttää myös jo ohjelmoitujen toisten toimintojen ajankohtaista arvoa: • Analogiavertailija (ajankohtainen arvo Ax í Ay, katso kappale 4.4.18) • Analogia ylä-/alarajakytkin (ajankohtainen arvo Ax, katso kappale 4.4.16) • Analogiavahvistin (ajankohtainen arvo Ax, katso kappale 4.4.20) ja • Ylös-/alaslaskuri (ajankohtainen arvo Cnt). Haluttu toiminto valitaan blokkinumerolla. Parametrisyöttöä tehtäessä, katso toteutus kappaleessa 4.4.1.
Ohje Testaus, onko laskuri saavuttanut raja-arvon, tehdään yhden kerran jokaisen syklin aikana. Jos siis pulssit nopeissa tuloissa I5/I6 ovat nopeampia kuin sykliaika, saattaa olla, että erikoistoiminto kytkee vasta, kun ilmoitettu raja-arvo on jo ylitetty. Esimerkki: Laskentakyky on 100 pulssia sykliä kohden; 900 pulssia on jo laskettu. On = 950; Off = 10000. Lähtö kytkee seuraavan syklin aikana, kun arvo on 1000. (Jos Off-arvo = 980, lähtö ei kytke lainkaan).
148
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
Esitys käyttötavassa ohjelmointi (esimerkkejä):
tai
Jos viitattu blokki (esimerkissä B21) toimittaa arvon, joka on voimassaolevien rajojen ulkopuolella, pyöristys tapahtuu lähimpään voimassaolevaan arvoon. Esitys käyttötavassa parametrointi (esimerkkejä): tai
ajankohtainen laskurin arvo
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
149
LOGO! toiminnot
4.4.14 Käyttötuntilaskuri Lyhyt kuvaus Kun tulo asetetaan, käynnistyy parametroitavissa oleva aika. Lähtö asetetaan kun aika on kulunut loppuun. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo R
Nousevalla reunalla (vaihto 0:sta 1:ksi) nollaustulossa R (Reset) laskuri asetetaan loppuajaksi (MN) parametroituun arvoon MI ja lähtö Q nollataan.
Tulo En
En on valvontatulo. LOGO! mittaa sen ajan, kun tämä tulo on 1.
Tulo Ral
Nousevalla reunalla nollaustulossa Ral (Reset all) laskuri asetetaan loppuajaksi (MN) parametroituun arvoon MI, ja sekä käyttötuntilaskuri (OT), että lähtö nollataan.
S.o. tila on • Lähtö Q = 0, • Mitatut käyttötunnit OT = 0 ja • Huoltojakson jäljelläoleva aika MN = MI.
150
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Symboli LOGO!:ssa
Kytkentä Parametri
Kuvaus MI: syötettävä huoltointervalli tunteina, arvoalue: 0000...9999 h OT: Kulunut kokonaiskäyttöaika arvoalue: 00000...99999 h Qĺ0:
• Valinta “R”: Q = 1, jos MN = 0; Q = 0, jos R = 1 tai Ral = 1 • Valinta “R+En”: Q = 1, jos MN = 0; Q = 0, jos R = 1 tai Ral = 1 tai En = 0. Lähtö Q
Jos jäännösaika MN = 0, silloin lähtö asetetaan. Lähtö nollataan: • “Qĺ0:R+En”:stä, jos R = 1 tai Ral = 1 tai En = 0 • “Qĺ0:R”:stä, jos R = 1 tai Ral = 1.
MI = parametroitu aikaintervalli MN= jäävä jäännösaika OT= kulunut kokonaisaika viimeisimmän 1-signaalin jälkeen Ral-tulossa Nämä arvot ovat aina remanentteja!
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
151
LOGO! toiminnot Aikadiagrammi R
En Ral Q MN-MI
Par: MI=5h
MN=0
OT MI = parametroitu ajanjakso MN = jäljelläoleva aika OT = kulunut kokonaisaika viimeisen 1-signaalin jälkeen Ral-tulossa
Toiminnon kuvaus Käyttötuntilaskuri valvoo tuloa En. Niin kauan kun tässä tulossa on arvo 1, LOGO! seuraa kulunutta aikaa ja jäljelläolevaa loppuaikaa MN. Ajat LOGO! näyttää käyttötavassa parametrointi. Jos jäljellä oleva loppuaika MN on 0, lähtö Q asetetaan 1:ksi. Nollaustulosta R asetetaan lähtö Q nollaksi ja jäljellä olevan ajan laskuri ennalta määritettyyn arvoon MI. Sisäinen laskuri OT laskee edelleen. Nollaustulolla Ral nollataan lähtö Q ja jäljellä olevan ajan laskuri ennalta määritettyyn arvoon MI Sisäinen laskuri OT asetetaan takaisin 0:ksi. Parametri Q:n parametroinnista riippuen lähtö nollataan, jos reset-signaali (R tai Ral) tulee 1:ksi (”Qĺ0:R”), tai silloin, jos reset- signaali tulee 1:ksi tai En-signaali 0:ksi. (”Q!0:R+En”).
152
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot MI, MN ja OT-arvojen katsominen • Näytöllä varustettu LOGO! Basic: parametrointimoodissa voidaan näyttää ohjelmakulun (RUN) aikana MI, MN ja OT:n ajankohtaiset arvot. • LOGO! Basic ilman näyttöä: LOGO!Soft Comfort:illa voi Online-testin avulla lukea nämä arvot (katso lisätietoja kappaleesta 7). Raja-arvo OT:lle Jos käyttötuntilaskuri nollataan signaalilla R, kuluneet käyttötunnit OT:ssä pysyvät ennallaan. Niin kauan kun En = 1, käyttötuntilaskuri OT laskee edelleen, riippumatta nollaustulon R tilasta. Laskurin raja-arvo OT:lle on 99999 h. Jos käyttötuntilaskuri saavuttaa tämän ajan, tunteja ei enää lasketa OT:lle voidaan asettaa alkuarvo käyttötavassa ohjelmointi. Jos arvoksi asetetaan joku muu kuin 0, käyttötuntilaskuri alkaa laskemisen tästä arvosta. Jäljelläoleva aika (MN) lasketaan automaattisesti START:in yhteydessä MI:stä ja OT:stä (esimerkki: MI = 100, OT = 130, josta seuraa MN = 70). Parametrisyöttö Par Esitys käyttötavassa ohjelmointi:
tai kulunut aika
MI on parametroitavissa oleva ajanjakso. Se saa olla välillä 0 ja 9999.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
153
LOGO! toiminnot Esitys käyttötavassa parametrointi:
Aikajakso jäännösaika kuluneet käyttötunnit
154
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4.15 Taajuuden ylä-/alarajakytkin Lyhyt kuvaus Lähtö kytketään kahdesta parametroitavissa olevasta jaksoluvusta riippuvaisesti päälle tai pois päältä. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä Tulo Fre
Kuvaus Toiminto laskee tulossa Fre tilan muutokset 0:sta 1:ksi. Tilan muutosta 1:stä 0:ksi ei lasketa. Käytetään
• Tuloja I5/I6 nopeille laskutoimituksille (vain LOGO! 12/24 RC/ RCo ja LOGO! 24/24o): maks. 2 kHz. • Mitä tahansa muuta tuloa tai kytkennän osaa pienille laskutaajuuksille (5 Hz). Parametri
On: Vedon ylä-/alaraja arvoalue: 0000...9999 Off: Päästön ylä-/alaraja arvoalue: 0000...9999 G_T: Aikajakso porttiajalle, jossa päälläolevat impulssit mitataan. Arvoalue: 00:05 s...99:99 s
Lähtö Q
Q nollataan ylä-/alaraja-arvoista riippuvaisesti.
Aikadiagrammi
fa = Tulotaajuus
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
155
LOGO! toiminnot Toiminnon kuvaus Ylä-/alarajakytkin mittaa signaalit tulossa Fre. Impulssit otetaan vastaan parametroitavan ajan G_T. Lähtö Q asetetaan tai nollataan asetetuista ylä-/alarajoista riippuvaisesti. Katso seuraava laskusääntö. Laskusääntö • Jos ylä-/alaraja vedolle (On) päästön ylä-/alaraja (Off), niin: Q = 1, jos fa > On Q = 0, jos fa ± Off. • Jos vedon ylä-/alaraja (On) < päästön ylä-/alaraja (Off), niin Q = 1, jos: On ± fa < Off. Parametrisyöttö Par Ohje Testaus, onko laskuri saavuttanut raja-arvon, tapahtuu kerran intervallin G_T aikana. Esitys käyttötavassa ohjelmointi (esimerkki): Suojauslaji Vetokynnys Päästökynnys
Painetaan Ź painiketta
Aikajakso impulsseille (esimerkki)
156
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
Ohje Tässä on perusaika “sekunteja” kiinteänä esiasetuksena. Jos annetaan G_T:lle aika 1 s, LOGO! toimittaa parametrissä fa ajankohtaisen taajuuden herzeinä.
Esitys käyttötavassa parametrointi (esimerkki):
Raja-arvo vedolle Raja-arvo päästölle Q = 1 (fa > On)
Ohje fa on aina mitattujen pulssien summa ajanjaksona G_T.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
157
LOGO! toiminnot
4.4.16 Analogia-arvon ylä-/alarajakytkin Lyhyt kuvaus Lähtö kytketään päälle ja pois päältä parametroitavista kynnysarvoista riippuvaisesti. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo Ax
Tuloon Ax asetetaan arvioitava analogiasignaali. Käytetään analogiatuloja AI1...AI8 (*), analogiamerkkereitä AM1...AM6, analogialähdöllä varustetun toiminnon blokkinumeroa tai analogialähtöjä AQ1 ja AQ2.
Parametri
A:
B:
Vahvistus (Gain) arvoalue: 00,00...10,00 Nollapisteen siirto (Offset) arvoalue: ±10.000
On: Vetokynnys arvoalue: ±20.000 Off: Päästökynnys arvoalue: ±20.000 p:
Lähtö Q
Desimaalipaikkojen lukumäärä arvoalue: 0, 1, 2, 3
Q asetetaan tai nollataan kynnysarvoista riippuvaisesti.
* AI1...AI8: 0...10 V vastaa 0...1000 (sisäinen arvo).
158
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Parametrit Gain ja Offset On otettava huomioon parametrien Gain ja Offset kohdalla ohjeet kappaleessa 4.3.6. Parametri p (desimaalipaikkojen lukumäärä) Koskee vain arvojen On, Off ja Ax esitystä tekstiilmoituksessa. Koskee vain vertailua On- ja Off-arvoihin! (Esitettyä pistettä ei vertailussa oteta huomioon.) Aikadiagrammi 1000 On Off
A
0
Q
Toiminnon kuvaus Toiminto lukee analogia-arvon tulosta Ax. Tämä arvo kerrotaan parametrillä A (Gain). Kertomisen jälkeen lisätään parametri B (Offset) analogia-arvoon, siis (Ax ¡ Gain) + Offset = ajankohtainen arvo Ax. Lähtö Q asetetaan ja nollataan ilmoitettujen kynnysarvojen mukaisesti. Katso seuraava laskusääntö. Laskusäntö • Jos vetokynnys (On) päästökynnys (Off), niin: Q = 1, jos ajankohtainen arvo Ax > On Q = 0, jos ajankohtainen arvo Ax Off. • Jos vetokynnys (On) < päästökynnys (Off), niin Q = 1, jos: On ajankohtainen arvo Ax < Off.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
159
LOGO! toiminnot Parametrisyöttö Par Parametreillä Gain ja Offset sovitetaan käytetyt sensorit sovellukseen. Esitys käyttötavassa ohjelmointi (esimerkki): Suojauslaji Vetokynnys Päästökynnys
Painetaan Ź painiketta
Gain Offset Desimaalipaikkojen lukumäärä tekstiilmoituksessa
Esitys käyttötavassa parametrointi (esimerkki):
Vetokynnys Päästökynnys Q = 1 (Ax >On)
Esitys teksti-ilmoituksessa (esimerkki):
Ax, jos p = 2 Q = 1 (Ax >On)
160
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4.17 Analogia-erotus ylä-/alarajakytkin Lyhyt kuvaus Lähtö kytketään päälle ja pois päältä parametroitavien ylä-/alaraja- ja eroarvojen perusteella. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo Ax
Tuloon Ax asetetaan arvioitava analogiasignaali. Käytetään analogiatuloja AI1...AI8 (*), analogiamerkkereitä AM1...AM6, analogialähdöllä varustetun toiminnon blokkinumeroa tai analogialähtöjä AQ1 ja AQ2.
Parametri
A: vahvistus (Gain) arvo-alue: 00,00...10,00 B: nollapisteen siirto (Offset) arvo-alue: ± 10.000 On: veto-/päästökynnys arvo-alue: ± 20.000 ¨: arvoero Off parametrin laskemiseksi arvo-alue: ± 20.000 p: desimaalipaikkojen lukumäärä arvo-alue: 0, 1, 2, 3
Lähtö Q
Q asetetaan tai nollataan kynnysja arvoerosta riippuvaisesti.
* AI1...AI8: 0...10 V vastaa 0...1000 (sisäinen arvo).
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
161
LOGO! toiminnot Parametrit Gain ja Offset Parametreille Gain ja Offset on otettava huomioon kappaleen 4.3.6 ohje. Parametri p (desimaalipaikkojen lukumäär) Koskee vain arvojen On, Off ja Ax esitystä tekstiilmoituksessa. Aikadiagrammi A: Toiminto negatiivisella eroarvolla ǻ On
Off = On + ǻ
Q
Aikadiagrammi B: Toiminto positiivisella eroarvolla ǻ Off = On + ǻ
On
Q
Toiminnon kuvaus Toiminto lukee analogiatulossa Ax olevan signaalin analogiaarvon. Tämä arvo kerrotaan parametrillä A (Gain). Sen jälkeen lisätään parametri B (Offset) analogia-arvoon, siis (Ax ¡ Gain) + Offset = ajankohtainen arvo Ax. Lähtö Q asetetaan tai nollataan asetetun kynnysarvon (On) ja eroarvon (ǻ) perusteella. Samalla toiminto laskee parametrin Off itsenäisesti: Off = On + ǻ, jossa ǻ voi olla positiivinen tai negatiivinen. Katso seuraava laskusääntö.
162
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Laskusääntö • Jos parametroidaan negatiivinen eroarvo ǻ, vetokynnys (On) päästökynnys (Off), niin silloin: Q = 1, jos ajankohtainen arvo Ax > On Q = 0, jos ajankohtainen arvo Ax ± Off. Katso aikadiagrammi A. • Jos parametroidaan positiivinen eroarvo ǻ, vetokynnys (On) < päästökynnys (Off), ja Q = 1, jos: On ± ajankohtainen arvo Ax < Off. Katso aikadiagrammi B. Parametrisyöttö Par Parametrit Gain ja Offset ovat olemassa käytettyjen sensorien sovittamista varten kulloiseenkin sovellukseen. Esitys käyttötavassa ohjelmointi (esimerkki): Suojauslaji Veto-/päästökynnys Eroarvo veto-/päästökynnykselle
Painetaan Ź painiketta
Gain Offset Desimaalipaikkoja teksti-ilmoituksessa
Esitys käyttötavassa parametrointi (esimerkki):
Vetokynnys Eroarvo päästökynnykselle Q = 1 (Ax >On)
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
163
LOGO! toiminnot Painetaan Ź painiketta
Päästökynnys
164
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4.18 Analogiavertailija Lyhyt kuvaus Lähtö kytketään päälle ja pois päältä erotuksen Ax í Ay ja kahden parametroitavan kynnysarvon perusteella. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulot Ax ja Ay
Tuloihin Ax ja Ay tuodaan arvioitava analogiasignaali. Käytetään analogiatuloja AI1...AI8 (*), analogiamerkkereitä AM1...AM6, analogialähdöllä varustetun toiminnon blokkinumeroa tai analogialähtöjä AQ1 ja AQ2.
Parametri
A: Vahvistus (Gain) arvoalue: 00,00...10,00 B: Nollapisteen siirto (Offset) arvoalue: ±10.000 On: Vetokynnys arvoalue: ± 20.000 Off: Päästökynnys arvoalue: ±20.000 p: Desimaalipaikkojen lukumäärä arvoalue: 0, 1, 2, 3
Lähtö Q
Q asetetaan/nollataan erotuksen Ax - Ay ja asetettujen kynnysarvojen perusteella.
* AI1...AI8: 0...10 V vastaa 0...1000 (sisäinen arvo).
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
165
LOGO! toiminnot Parametrit Gain ja Offset Parametrien Gain ja Offset määrityksessä on otettava huomioon ohjeet kappaleessa 4.3.6. Parametri p (desimaalipaikkojen lukumäärä) Koskee vain arvojen Ax, Ay, On, Off ja ¨ esitystä tekstiilmoituksessa. Koskee vain vertailua On- ja Off-arvoihin! (Esitettyä pistettä ei huomioida vertailussa.) Aikadiagrammi
Ax
Ay
Ax--Ay Q Ax - Ay > 200 kun On = Off = 200
Toiminnon kuvaus Toiminto lukee analogiatuloissa Ax ja Ay olevien signaalien analogia-arvot. Tämä arvo kerrotaan parametrillä A (Gain). Parametri B (Offset) lisätään tämän jälkeen kulloiseenkin analogia-arvoon, siis (Ax ¡ Gain) + Offset = ajankohtainen arvo Ax tai. (Ay ¡ Gain) + Offset = ajankohtainen arvo Ay. Toiminto muodostaa ajankohtaisten arvojen Ax í Ay erotuksen (”¨”). Lähtö Q asetetaan tai nollataan ajankohtaisten arvojen Ax í Ay erotuksen ja asetettujen kynnysarvojen perusteella. Katso seuraava laskusääntö.
166
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Laskusääntö • Jos vetokynnys (On) päästökynnys (Off), niin: Q = 1, jos: (ajankohtainen arvo Ax í ajankohtainen arvo Ay) > On Q = 0, jos: (ajankohtainen arvo Ax í ajankohtainen arvo Ay) ± Off. • Jos vetokynnys (On) < päästökynnys (Off), niin Q = 1, jos: On ± (ajankohtainen arvo Ax í ajankohtainen arvo Ay) < Off. Parametriasetus Par Parametreillä Gain ja Offset sovitetaan käytetyt tunnistimet kulloiseenkin sovellukseen Esitys käyttötavassa ohjelmointi: Suojauslaji Vetokynnys Päästökynnys
Painetaan Ź painiketta
Offset Gain Desimaalipaikkoja teksti-ilmoituksessa
Esimerkki Lämmityksen ohjaamista varten on verrattava menevää ja palaavaa lämpötilaa Tv (tunnistimella AI1:ssä) ja Tr (tunnistimella AI2:ssa) keskenään. Jos paluulämpötila poikkeaa enemmän kuin 15 ºC menolämpötilasta, on kytkettävä jokin laite päälle (esim.: poltin). Jos erotus on pienempi kuin 5 ºC, kytkentätapahtuma nollataan. Todelliset lämpötilat näytetään käyttötavassa parametrointi.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
167
LOGO! toiminnot Käytössä on seuraavat tekniset ominaisuudet omaavat lämpöanturit: -30 … +70 ºC, 0 … 10V DC. Sovellus
Sisäinen esitys
-30 í +70 ºC = 0 í 10V DC
0 í 1000
0 ºC
300 ĺ Offset = -300
Arvoalue: -30 í +70 _C = 100
1000 ĺ Gain = 100/1000 = 0,1
Vetokynnys = 15 ºC
Raja-arvo = 15
Päästökynnys = 5 ºC
Raja-arvo = 5
Katso myös kappale 4.3.6. Parametrointi (esimerkki): Suojauslaji Vetokynnys Päästökynnys
Painetaan Ź painiketta
Gain Offset Desimaalipaikkojen lukumäärä teksti-ilmoituksessa (jos käytössä)
Esitys käyttötavassa parametrointi (esimerkkejä):
Vetokynnys Päästökynnys
168
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Painetaan Ź painiketta
Lämpötila-arvot Q = 1 (erotusarvo > On)
Esitys teksti-ilmoituksessa (esimerkki):
Analogiavertailijan tuloherkkyyden vähentäminen Analogiavertailijan lähtöä voi valikoiden hidastaa erikoistoiminnoilla “vetohidastus” ja “päästöhidastus”. Sillä saavutetaan, että lähtö Q asetetaan vain silloin, kun triggeriarvo Trg (=analogiavertailijan lähtö) on pidempi kuin määritetty vetohidastusaika. Kun lähtö Q on asetettu, sen voi nollata vain, kun triggeriarvo on pidempi kuin määritetty päästöhidastusaika. Tällä tavoin saadaan keinotekoinen hystereesi, joka tekee tulosta vähemmän herkän lyhytaikaisille muutoksille. Toimintokaavio Analogiavertailija Vetohidastus Päästöhidastus
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
169
LOGO! toiminnot
4.4.19 Analogia-arvon valvonta Lyhyt kuvaus Tämä erikoistoiminto tallentaa analogiatulossa olevan arvon ja kytkee lähdön päälle heti, kun ajankohtainen arvo analogiatulossa, lisättynä parametroitavalla erotusarvolla ylittää tai alittaa tämän arvon. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo En
Nousevalla reunalla (vaihto 0:sta 1:ksi) vapaakytkentätulossa En (Enable) analogia-arvo tulossa Ax tallennetaan (”Aen”) ja analogiaarvoaluetta Aen ± ǻ valvotaan.
Tulo Ax
Tuloon Ax viedään valvottava analogiasignaali. Käytetään analogiatuloja AI1...AI8 (*), analogiamerkkereitä AM1...AM6, analogialähdöllä varustetun toiminnon blokkinumeroa tai analogialähtöjä AQ1 ja AQ2.
Parametri
A: Vahvistus (Gain) arvoalue: 00,00...10,00 B: Nollapisteen siirto (Offset) arvoalue: ±10.000 n: Erotusarvo Aen:ille Veto-/päästökynnys arvoalue: ±20.000 p: Desimaalipaikkojen lukumäärä arvoalue: 0, 1, 2, 3
Lähtö Q
Q asetetaan ja nollataan muistiinpannun analogia-arvon ja asetetun erotusarvon perusteella.
* AI1...AI8: 0...10 V vastaa 0...1000 (sisäinen arvo).
170
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Parametrit Gain ja Offset Parametreille Gain ja Offset on otettava huomioon ohjeet kappaleessa 4.3.6. Parametri p (desimaalipaikkojen lukumäärä) Koskee arvojen Aen, Ax ja ¨ esitystä teksti-ilmoituksessa. Aikadiagrammi
Toiminnon kuvaus Kun tila tulossa En vaihtuu 0:sta 1:ksi, silloin analogiatulossa Ax olevan signaalin analogia-arvo tallennetaan. Tällä tallennetulla ajankohtaisarvolla on nimi “Aen”. Ajankohtaiset arvot Ax ja Aen kerrotaan parametrillä A (Gain). Parametri B (Offset) lisätään sen jälkeen analogia-arvoon, siis (Ax • Gain) + Offset = ajankohtainen arvo Aen, kun tulo En vaihtuu 0:sta 1:ksi tai (Ax ¡ Gain) + Offset = ajankohtainen arvo Ax. Lähtö Q asetetaan, kun tulo En on 1 ja ajankohtainen arvo tulossa Ax on alueen Aen ± ¨ ulkopuolella. Lähtö Q nollataan, jos ajankohtainen arvo tulossa Ax on alueella Aen ± ¨ tai tulo En vaihtuu 0:ksi.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
171
LOGO! toiminnot Parametrisyöttö Par Parametrejä Gain ja Offset käytetään sensorien sovittamiseen kulloiseenkin sovellukseen. Esitys käyttötavassa ohjelmointi: Suojauslaji Eroarvo veto-/päästökynnykselle
Painetaan Ź painiketta
Offset Gain Desimaalien lukumäärä tekstiilmoituksessa
Esitys käyttötavassa parametrointi (esimerkki):
Q = 1 (Ax on alueen Aen ± ¨ ulkopuolella)
172
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4.20 Analogiavahvistin Lyhyt kuvaus Tämä erikoistoiminto vahvistaa analogiatulossa olevan arvon ja syöttää sen ulos analogialähdöstä. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo Ax
Vahvistettava analogiasignaali asetetaan tuloon Ax. Käytetään analogiatuloja AI1...AI8 (*), Analogisia merkkereitä AM1...AM6, analogialähdöllä varustetun toiminnon blokkinumeroa tai analogialähtöjä AQ1 und AQ2.
Parametri
A: Vahvistus (Gain) arvoalue: 00,00...10,00 B: Nollapisteen siirto (Offset) arvoalue: ¦10.000 p: Desimaalipaikkojen lukumäärä arvoalue: 0, 1, 2, 3
Lähtö AQ
Tällä erikoistoiminnolla on analogialähtö! Sen voi yhdistää vain toiminnon analogiatuloon tai analogiamerkkeriin. Arvoalue AQ:lle: -32768...+32767
* AI1...AI8: 0...10 V vastaa 0...1000 (sisäinen arvo). Parametrit Gain ja Offset Parametreille Gain ja Offset on otettava huomioon ohjeet kappaleessa 4.3.6.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
173
LOGO! toiminnot Parametri p (desimaalipaikkojen lukumäärä) Koskee vain AQ-arvon esitystä teksti-ilmoituksessa. Toiminnon kuvaus Toiminto lukee analogiatulossa Ax olevan signaalin analogiaarvon. Tämä arvo kerrotaan parametri A:lla (Gain). Parametri B (Offset) lisätään sen jälkeen analogia-arvoon, siis (Ax · Gain) + Offset = ajankohtainen arvo Ax. Ajankohtainen arvo Ax on sen jälkeen lähdössä AQ. Parametrisyöttö Par Parametrit Gain ja Offset sovittavat käytettävät sensorit kulloiseenkin sovelukseen. Esitys käyttötavassa ohjelmointi (esimerkki):
Offset Gain Desimaalipaikkoja teksti-ilmoituksessa
Esitys käyttötavassa parametrointi (esimerkki):
174
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4.21 Pitorele Lyhyt kuvaus Tulo S asettaa lähdön Q, tulo R nollaa lähdön Q. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo S
Tulossa S asetetaan lähtö Q 1:ksi.
Tulo R
Tulolla R asetetaan lähtö Q takaisin 0:ksi. Kun S ja R ovat 1, tapahtuu nollaus.
Parametri
Remanenssi: / = ei remanenssia R = tila tallennetaan säilyväksi.
Lähtö Q
Q kytketään S:llä ja nollataan tulolla R.
Aikadiagrammi
Kytkentäkäyttäytyminen Pitorele on yksinkertainen binäärinen muistiyksikkö. Lähdön tila on riippuvainen arvosta lähdössä ja tiloista tuloissa sekä siihenastiseen tilaan lähdössä seuraavassa taulukossa esitetään logiikka vielä kerran. Sn
Rn
Q
Selitys
0
0
x
Tila säilyy
0
1
0
Nollaus
1
0
1
Asetus
1
1
Nollaus (on etuasema säilytykseen nähden)
Päällekytketyllä säilytyksellä pysyy sähkökatkoksen jälkeenkin lähdössä se signaali päällä, joka oli voimassa ennen sähkön katkeamista.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
175
LOGO! toiminnot
4.4.22 Sysäysrele Lyhyt kuvaus Lähtö asetetaan ja nollataan tulon lyhyellä pulssilla. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo Trg
Tulosta Trg (Trigger) kytketään lähtö Q päälle ja pois päältä
Tulo S
Tulosta S asetetaan lähtö 1:ksi.
Tulo R
Tulolla R asetetaan lähtö takaisin 0:ksi.
Parametri
Valinta: RS (etusija tulolla R) tai SR (etusija tulolla S) Remanenssi: / = ei remanenssia R = tila tallennetaan remanentisti.
Lähtö Q
Q kytkeytyy päälle Trg:llä ja seuraavalla Trg:llä taas pois päältä, jos S ja R = 0.
Aikadiagrammi Aikadiagrammin paksuviivainen osuus on otettu sysäysreleen symboliksi.
176
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Toiminnon kuvaus Joka kerta kun tila tulossa Trg vaihtuu 0:sta 1:ksi, lähtö Q vaihtaa tilaansa ja tulot S ja R = 0, s. o. lähtö kytketään päälle tai pois päältä. Tulolla Trg ei ole vaikutusta erikoistoimintoon, jos S = 1 tai R = 1. Tulossa S asetetaan sysäysrele, s.s. lähtö asetetaan 1:ksi. Tulossa R asetetaan sysäysrele lähtötilaansa, s.o. lähtö asettuu 0:ksi. Tiladiagrammi
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
177
LOGO! toiminnot
*: RS tai SR **: Triggerisignaali vaikuttaa, koska S=0 ja R=0.
Parametroinnista riippuen on tulolla R etulyöntiasema ennen tuloa S (s.o. tulo S ei vaikuta, niin kauan kun R = 1) tai päinvastoin tulolla S on etulyöntiasema ennen tuloa R (s.o. tulo R ei vaikuta, niin kauan kuin S = 1). Jännitekatkoksen jälkeen sysäysrele on nollattuna ja lähtö Q on 0, jos remanenssia ei ole kytketty päälle. Esitys käyttötavassa ohjelmointi: Painetaan ź tai Ÿ painiketta
Käyttötavassa parametrointi tätä erikoistoimintoa ei voi valita. Ohje Jos Trg = 0 ja Par = RS, niin erikoistoiminto “sysäysrele” vastaa erikoistoimintoa “pitorele” (katso kappale 4.4.21).
178
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot
4.4.23 Teksti-ilmoitukset Lyhyt kuvaus Parametroidun ilmoitustekstin näyttö Run-käytössä.. Symboli LOGO!ssa
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Kytkentä
Kuvaus
Tulo En
Vaihtuminen tilasta 0 tilaan 1 tulossa En (Enable) aloittaa tekstiilmoituksen näytön..
Tulo P
P: on teksti-ilmoituksen prioriteetti. Arvoalue: 0...30 Quit: Tekst-ilmoituksen kuittaus
Parametri
Text: Teksti-ilmoituksen syöttö Par: Parametri tai jo ohjelmoidun toisen toiminnon ajankohtainen arvo (katso “Näyttökelpoiset parametrit tai ajankohtaiset arvot”) Time: Jatkuvasti ajankohtaisen kellonajan näyttö Date: Jatkuvasti ajankohtaisen päivämäärän näyttö EnTime: Näyttö ajankohdasta jolloin En-tila vaihtuu 0:sta 1:ksi EnDate: Näyttö päivämäärästä, jolloin En-tila vaihtuu 0:sta 1:ksi
Lähtö Q
Q Pysyy asetettuna niin kauan, kun teksti-ilmoitus on päällä.
179
LOGO! toiminnot Rajoitus Enintään 10 teksti-ilmoitustoimintoa ovat mahdollisia. Toimintokuvaus Kun tila tulossa vaihtuu 0:sta 1:ksi, tulostetaan näytölle Runkäytössä itseparametroitu teksti-ilmoitus. (ajankohtainen arvo, teksti, kellonaika, päivämärä). Kuittaus kytkee pois päältä (Quit = Off): Kun tila tulossa En vaihtuu 1:stä 0:ksi, näyttöön tulee tekstiilmoitus. Kuittaus aktivoitu (Quit = On): Kun tila tulossa En vaihtuu 1:stä 0:ksi, teksti-ilmoitus pysyy paikallaan, kunnes se kuitataan painikkeella OK. Niin kauan kun En:ssä on tila 1, teksti-ilmoitusta ei voi kuitata. Jos En=1:llä tapahtuu useampia teksti-ilmoitus toimintoja, näytetään se teksti-ilmoitus, jolla on korkein prioriteetti (0=matalin, 30=korkein). Tämä tarkoittaa myös, että uutena aktivoitu teksti-ilmoitus näytetään vain, jos sen prioriteetti on korkeampi kuin siihen asti aktivoidun teksti-ilmoituksen. Jos teksti-ilmoituksen aktivointi poistetaan tai se kuitataan, näyttöön tulee automaattisesti siihen asti aktivoitu tekstiilmoitus, jonka prioriteetti on korkein. Vaihtaminen standardinäytön ja teksti-ilmoitusnäytön välillä on mahdollista painikkeilla ja .
180
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Esimerkki Näin voidaan näyttää ilmoitus: Näyttöikkuna LOGO!n tilassa RUN
Esimerkki: teksti-ilmoitus prioriteetillä 30 źTasteŸ
Esimerkki: teksti-ilmoitus prioriteetillä 10 źTasteŸ Päivämäärä ja tämänhetkinen kellonaika (vain kellolla varustetuissa versioissa).
Parametrointitulo P Näin parametroidaan prioriteetti ja kuittaus (käyttötapa ohjelmointi): “+” tarkoittaa: Parametri ja ajankohtaiset arvot voi muuttaa aktivoidussa tekstiilmoituksessa Prioriteetti Kuittauksen tila
1. Prioriteetti korotetaan 1:ksi: 2. Vaihdetaan ’Quit’:iksi: 3. ’Quit’:in aktivointi:
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Kursori kohtaan ’0’ + Painike Painike Ź Painikkeet Ÿ tai ź
181
LOGO! toiminnot LOGO! näyttää:
Prioritetti 1 Kuittauksen tila ’On’
4. Syötön hyväksyminen OK Näyttökelpoiset parametrit tai ajankohtaiset arvot Teksti-ilmoituksessa voidaan esittää seuraavat parametrit tai ajankohtaiset arvot: Erikoistoiminto
Parametrit tai ajankohtaiset Arvot, jotka voi näyttää- tekstiilmoituksessa
Ajat Vetohidastus
T, Ta
Päästöhidastus
T, Ta
Veto-/päästöhidastus
Ta, TH, TL
Pulssiohjattu vetohidastus
T, Ta
Impulssirele
T, Ta
Nousevareunaliipaiseva päästöhidastus
Ta, TH, TL
Työ-/taukorele
Ta, TH, TL
Satunnainen veto-/päästöhidastus TH, TL Porrasvaloautomaatti
Ta, T, T!, T!L
Porrasvaloautomaatti/siivouskytkin Ta, T, T L, T!, T! L
182
Viikkokello
3*On/Off/Tag
Vuosikello
On, Off
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Erikoistoiminto
Parametrit tai ajankohtaiset Arvot, jotka voi näyttää- tekstiilmoituksessa
Laskurit Ylös-/alaslaskuri
Cnt, On, Off
Käyttötuntilaskuri
MI, Q, OT
Ylä-/alarajakytkin
fa, On, Off, G_T
Analogia AnalogiaYlä-/alarajakytkin
On, Off, A, B, Ax
Analogia-arvoeron Ylä-/alarajakytkin
On, n, A, B, Ax, Off
Analogiavertailija
On, Off, A, B, Ax, Ay, ¨A
Analogia-arvon valvonta
¨, A, B, Ax, Aen
Analogiavahvistin
A, B, Ax
Muuta Pitorele
–
Sysäysrele
–
Teksti-ilmoitukset
–
Ohjelmakytkin
On/Off
Liukurekisteri
–
Parametrin muuttaminen aktivoidussa teksti-ilmoituksessa Parametreja ja ajankohtaisia arvoja voi muuttaa aktivoidussa teksti-ilmoituksessa, jos tämä parametroidaan, syöttämällä ensimmäiselle riville merkin “+” . Jos tätä ei haluta, syötetän merkki “–”. Jos teksti-ilmoitus on aktiivinen, muuttamistilaan päästään ESC-painikkeella.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
183
LOGO! toiminnot
Ohje Painikkeen ESC on oltava alaspainettuna vähintään 1 sekunnin ajan. Painikkeilla Ż ja Ź valitaan haluttu rivi (myös parametrejä sisältävät rivit voi valita). Painetaan OK, parametrin muuttamiseen käytetään painikkeita Ż, Ź , Ÿ ja ź . OK:lla hyväksytään muutokset. Nyt voi tehdä vielä lisää muutoksia teksti-ilmoitukseen (jos niitä on). Editointimoodista poistutaan painiketta ESC painamalla. Painikkeenpainamisen simulointi teksti-ilmoituksessa Aktivoidussa teksti-ilmoituksessa voi aktivoida kaikki 4 kursoripainiketta C Ÿ, C Ź, C ź ja C Ż, painamalla painiketta ESC ja pitämällä alhaalla haluttua kursoripainiketta. Parametrisyöttö Par Näin teksti-ilmoitus parametroidaan (käyttötapa ohjelmointi): Parametrointi-ikkuna Par:ille
Painikkeella Ź valitaan rivi, jolle ilmoitusteksti pitää laittaa. Painikkeilla Ÿ ja ź valitaan toivottu ilmoitustekstin laji (Text, Par, Time...). Hyväksytään painikkeella OK. Valinnan ollessa “Text” tai “Par” on tehtävä vielä lisäsyöttöjä: Painikkeilla Ÿ ja ź valitaan tekstistä näytettävät kirjaimet. Kursori siirretään eri kohtiin painikkeilla Ż ja Ź. Käytettävissäolevien merkkien luettelo on sama kuin silloin, kun ohjelmalle annetaan nimi. Merkkivalikoima on kappaleessa 3.6.4. Painikkeella OK hyväksytään muutokset, painikkeella ESC poistutaan editointimoodista.
184
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Parametrin (esim. mittaus- tai toimintoarvon) näyttöä varten teksti-ilmoituksena, rivi valitaan painikkeella Ź ja sitten painetaan painiketta ź:
Painikkeen OK painalluksella päästään editointimoodiin:
Painikkeilla Ż ja Ź valitaan näytettävät blokit ja vastaavat parametrit. Painikkeilla Ÿ ja ź valitaan blokki ja näytettävä parametri. Parametri hyväksytään painikkeella OK. Paiikkeella ESC poistutaan parametrointimoodista. Muutokset ovat nyt voimassa.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
185
LOGO! toiminnot
4.4.24 Softkey Lyhyt kuvaus Tällä loogisella toiminnolla on sama vaikutus kuin mekaanisella painikkeella tai kytkimellä. Symboli LOGO!ssa
Kytkentä
Kuvaus
Tulo En
Tilan vaihtuessa 0:sta 1:ksi tulossa En (Enable) lähtö Q kytkeytyy päälle, jos sen lisäksi käyttötavassa parametrointi ’Switch=On’ on päällä..
Parametri
Ohjelmoitaessa: Voidaan valita, käytetäänkö toimintoa painikkeena jaksolle vai käytetäänkö sitä kytkimenä. Start: On- tai Off-tila, joka otetaan ensimmäisessä jaksossa ohjelman käynnistyessä, mikäli remanenssi on kytketty pois päältä. Remanenssi: / = ei remanenssia R = tila tallennetaan remanentisti. Käyttötapa parametrointi (RUN-moodi): Kytkin: kytkee painikkeen tai kytkimen päälle tai pois päältä.
Lähtö Q
Kytkee päälle, kun En=1 ja Switch=On on hyväksytty OK :lla.
Tehdasasetus ’Par’ asetetaan tehtaalla tilaan ’Painike’.
186
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Aikadiagrammi En Switch Q
Toiminnon kuvaus Kun tulo En asetetaan ja käyttötavassa parametrointi parametri ’Switch’ on kytketty asentoon ’On’ ja hyväksytty painikkeella OK, lähtö kytkee päälle. Tämä tapahtuu riippumatta siitä, onko toiminto parametroitu kytkimeksi vai painikkeeksi. Lähtö nollataan seuraavassa kolmessa tapauksessa: • Kun tila tulossa En vaihtuu 1:stä 0:ksi. • Kun toiminto on parametroitu painikkeeksi ja kun jakso on kulunut loppuun. • Kun käyttötavassa parametrointi parametri Switch’ kytketään asentoon ’Off’ ja hyväksytään OK:lla wurde. Jos remanenssi ei ole päällekytkettynä, niin verkkokatkoksen jälkeen lähtö Q asetetaan tai nollataan, riippuen siitä, miten “Start”-parametri on parametroitu. Parametrisyöttö Par Esitys käyttötavassa ohjelmointi (esimerkki): 1. Valitaan toiminto ’Softkey’. 2. Määritetään tulo En ja hyväksytään se painikkeella OK. Kursori on nyt ’Par’:in alla. 3. Vaihdetaan ’Par’:in syöttömoodiin: Painike OK (osoitin on nyt kohdassa ’On’)
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
187
LOGO! toiminnot Tila ei ole remanentti Toiminto on asetettu ’painikkeeksi’ Q on kytketty päälle ensimmäisessä jaksossa ohjelman käynnistymisen jälkeen
Näin muutetaan ’Par’ ’kytkimeksi’ ja muutetaan tila ensimmäisessä jaksossa ohjelmakäynnistyksessä: 4. Vaihdetaan välillä ’Painike’ ja ’Kytkin’: Painikkeet Ÿtai ź Tila ei ole remanentti Toiminto on ’Kytkin’ Q on päällekytkettynä ensimmäisessä jaksossa ohjelmakäynnistyksen jälkeen
5. Vaihto käynnistystilaan: 6. Käynnistystilan muutos:
Painikkeet Ż tai Ź Painikkeet Ÿtai ź
Tila ei ole remanentti Toiminto on ’Kytkin’ Q on kytketty pois päältä ensimmäisessä jaksossa ohjelmakäynnistyksen jälkeen
7. Syöttöjen hyväksyntä: Painike OK Esitys käyttötavassa parametrointi (esimerkki): Tässä parametri ’Switch’ voidaan kytkeä päälle tai pois päältä (On/Off). Tilassa RUN näyttää LOGO! seuraavan näytön:
Tässä on Painike/kytkin kytketty pois päältä
188
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Oletetaan, että ’Switch’ halutaan kytkeä päälle (On). 1. Vaihdetaan syöttömoodiin: Painike OK (Kursori on nyt kohdassa ’Off’) 2. Vaihdetaan ’Off’:ista ’On’:iin: Paiikkeet Ÿtai ź 3. Hyväksytään syöttö: Painike OK Tässä Painike/Kytkin on kytketty päälle
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
189
LOGO! toiminnot
4.4.25 Liukurekisteri Lyhyt kuvaus Liukurekisteritoiminnolla voi lukea tulon arvon ja siirtää sitä bitti kerrallaan. Lähdön arvo vastaa parametroidun liukurekisteribitin arvoa. Liukuman suuntaa voi vaihtaa erillisestä tulosta. Symboli LOGO!ssa
190
Kytkentä
Kuvaus
Tulo In
Tulo, jonka arvo luetaan toiminnon alussa.
Tulo Trg
Nousevalla reunalla (vaihto 0:sta 1:ksi) tulossa Trg (Trigger) käynnistetään erikoistoiminto. Vaihtumista 1:stä 0:ksi ei huomioida.
Tulo Dir
Tulossa Dir annetaan siirtymissuunta liukurekisteribiteille S1...S8: Dir = 0: siirto eteenpäin (S1 >> S8) Dir = 1: siirto taaksepäin (S8 >> S1)
Parametri
Liukurekisteribitti, joka määrää lähdön Q arvon Mahdollinen asetus: S1 ... S8 Remanenssi: / = ei remanenssia R = tila tallennetaan remanentisti.
Lähtö Q
Lähdön arvo vastaa parametroidun liukurekisteribitin arvoa.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! toiminnot Toiminnon kuvaus Nousevalla reunalla (vaihto 0:sta 1:ksi) tulossa Trg (Trigger) toiminto lukee tulon In arvon. Siirtosuunnasta riippuen tämä arvo otetaan liukurekisteribittiin S1 tai S8: • Siirto eteenpäin: S1 ottaa tulon In arvon; S1:n aikaisempi arvo S1 siirretään S2:een; S2:n aikaisempi arvo siirretään S3:een; jne. • Taaksepäinsiirto: S8 ottaa tulon In arvon; S8:n aikaisempi arvo siirtyy S7:ään; S7:än aikaisempi arvo siirtyy S6:een; jne. Lähtöön Q tulee parametroidun liukurekisteribitin arvo. Jos remanenssi ei ole päällekytkettynä, niin verkkokatkoksen jälkeen siirtotoiminto alkaa alusta S1:ssä tai. S8:ssa. Päällekytketty remanenssi koskee aina kaikkia liukurekisteribittejä. Ohje Erikoistoimintoa liukurekisteri voi käyttää ohjelmassa vain yhden kerran. Aikadiagrammi
(esimerkki)
Siirto eteenpäin
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Siirto taaksepäin
191
LOGO! toiminnot
Parametrisyöttö Par Esitys käyttötavassa ohjelmointi: Remanenssi päällekytkettynä Esiasetus
Painetaan ź painiketta jne. Valittavana ovat S8...S1.
Käyttötavassa parametrointi tätä erikoistoimintoa ei voi valita.
192
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
5 LOGO!n parametrointi Parametroinnilla ymmärrämme blokkien parametrien muuttamista. Muutettavia parametrejä ovat esimerkiksi aikatoimintojen hidastusajat, kellokytkimien kytkentäajat ja laskurin kynnysarvot, käyttötuntilaskurin valvontajakso ja veto- päästökynnys ylä- alarajakytkimelle. Parametrit voi asettaa •
ohjelmointitilassa tai
• parametrointitilassa Ohjelmointitilassa ohjelmoija syöttää arvon parametrille. Olemme tehneet parametrointitilan siksi, että parametrejä voitaisiin muuttaa ilman ohjelman muuttamista. Tällä tavalla käyttäjä voi muuttaa aikoja ilman, että hänen olisi vaihdettava ohjelmointitilaan. Etu: Ohjelma (ja sen mukana kytkentä) pysyvät suojattuina ja silti käyttäjä voi kytkennästä riippuen muuttaa esiasetuksia. Ohje Parametrointitilassa LOGO! työstää ohjelmaa jatkuvasti.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
193
LOGO! parametrointi
5.1 Vaihto parametrointitilaan Siirtyminen parametrointitilaan tehdään painamalla painiketta ESC: painike
Ohje Aikaisemmille kojeversioille 0BA2:een asti on voimassa: • Käyttötapaan parametrointi päästään painamalla kahta painiketta ESC + OK samanaikaisesti. LOGO! vaihtaa käyttötapaan parametrointi ja näyttää parametrointivalikon:
194
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! parametrointi Parametrointivalikon 4:n menukohdan selitys (optiot) • Stop Tässä valikon kohdassa ohjelma pysäytetään ja sen seurauksena tapahtuu vaihto päävalikon käyttötilaan ohjelmointi. Toimitaan seuraavasti: 1. ’>’ siirretään kohtaan ’Stop’: Painikkeet tai 2. Hyväksytään ’Stop’: Painike OK
3. ’>’ siirretään kohtaan ’Yes’: Painikkeet tai 4. Hyväksytään ’Yes’: Painike OK LOGO! näyttää käyttötavan ohjelmointi päävalikon:
• Set Param Eri parametrit selitetään seuraavissa kappaleissa 5.1.1 … 5.1.3. • Set Clock Valikkokohta ’Set Clock’ toimii vain, jos LOGO!:ssa on kello (LOGO!..C). Kohdassa ’Set Clock’ asetetaan LOGO!n kello. Siitä lähemmin kappaleessa 5.2. • Prg Name Tässä valikon kohdassa ohjelman nimen voi vain lukea. Parametrointitilassa ohjelmanimeä ei voi muuttaa. (Katso kappale 3.6.4.)
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
195
LOGO! parametrointi
5.1.1 Parametrit Ohje Seuraavat esitykset parametreiksi edellyttävät, että käyttötavassa ohjelmointi esiasetettu suojauslaji (”+”) säilytetään. Tämä on edellytys näytölle ja parametrien muuttamiselle käyttötavassa parametrointi! Katso kappale 4.3.5 ja esimerkki. Parametrejä voivat olla • aikareleen hidastusajat • kellokytkimen kytkentäajat (nokat) • kynnysarvo laskurille • valvonta-aika käyttötuntilaskurille • kynnysarvo rajakytkimelle Parametrin tunnistaa hyvin yksinkertaisesti blokkinumerosta ja parametrilyhenteestä. Esimerkkejä: • T: ...on aseteltavissa oleva aika • MI: ...aseteltava aikajakso. Ohje LOGO!Soft Comfortilla voidaan blokeille antaa myös nimi (katso lisätietoja kappaleesta 7).
196
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! parametrointi
5.1.2 Parametrien valinta Parametrin valitsemiseksi menetellään seuraavasti: 1. Parametrivalikosta valitaan optio ’Set Param’: Painikkeet ź tai Ÿ
2. Painetaan painiketta OK. LOGO! näyttää ensimmäisen parametrin. Jos parametriä ei voi määrittää, parametrointiin palataan painikkeella ESC. Blokkinumero Näyttönumero toiminnoissa joilla on useampia näyttöjä Parametri T:n (aika) asetettu arvo LOGO!:n ajankohtainen arvo ajalle Ei muutettavia parametrejä ESC johtaa takaisin parametrointivalikkoon
3. Nyt valitaan toivottu parametri: Painikkeet tai 4. Jos parametriä halutaan muuttaa, silloin parametri valitaan ja painetaan painiketta OK.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
197
LOGO! parametrointi
5.1.3 Parametrin muuttaminen Parametrin muuttamiseksi se on ensin valittava (Katso kappale 5.1.2). Parametrin arvo muutetaan samoin kuin se tehtiin ohjelmointitilassa: 1. Kursori siirretään kohtaan, johon muutos halutaan: Painikkeet tai 2. Arvo kohdassa muutetaan: Painikkeet tai 3. Arvon hyväksyminen: Taste OK Muutos: Painike
tai
Liikutus: Painike
tai
Valmis: Painike OK
Ohje Aikaparametriä muutettaessa RUN-moodissa, voi samalla muuttaa myös aikapohjan (s = sekunnit, m = minuutit, h = tunnit). Tämä ei kuitenkaan päde, jos aikaparametri on toisen toiminnon tulos (katso esim. kappale 4.4.1). Tässä tapauksessa ei voi muuttaa ajan arvoa eikä aikapohjaa. Kun aikapohja muutetaan, ajan ajankohtainen arvo asettuu 0:ksi. Ajan nykyarvo T Kun käyttötavassa parametrointi katsotaan aikaa T, se näyttää seuraavalta:
Parametroitu aika T
Ajankohtainen aika Ta
Parametroidun ajan T voi muuttaa.
198
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! parametrointi Kellokytkimen ajankohtainen arvo Jos parametrointitilassa katsotaan parametriä nokka (No) on näyttö seuraavan näköinen:
Muuttaa voidaan päälle- ja poisajat (On, Off) sekä päivä. Laskurin ajankohtainen arvo Jos laskurin parametriä katsotaan parametrointitilassa, se näyttää tältä: tai
ajankohtainen laskuriarvo
Päälle-/poiskynnys (On, Off) on muutettavissa. Se ei kuitenkaan päde, jos päälle-/poiskynnys on tulos toisesta toiminnosta (esimerkissä B21, katso kappale 4.4.13). Käyttötuntilaskurin ajankohtainen arvo Jos käyttötuntilaskurin parametriä katsotaan parametrointitilassa, se näyttää tältä:
Valvonta-aika Jäljelläoleva jäännösaika Kuluneet käyttötunnit
Parametroidun valvonta-ajan MI voi muuttaa.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
199
LOGO! parametrointi Ylä-/alarajakytkimen ajankohtainen arvo Jos ylä-/alarajakytkimen parametriä katsotaan parametrointitilassa, se näyttää tältä:
Vetokynnys Päästökynnys Mitattu arvo
Päälle-/poiskynnystä (On, Off) voi muuttaa.
200
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! parametrointi
5.2 Kellonajan ja päivämäärän asetus (LOGO! ... C) Kellonajan ja päivämäärän voi asettaa • käyttötilassa parametrointi tai • käyttötilassa ohjelmointi Kellonajan asetus käyttötilassa parametrointi: 1. Siirrytään käyttötilaan parametrointi. (katso kappale 5.1.) 2. Valitaan parametrointivalikossa ’Set Clock’ (Painikkeet tai ) ja painetaan painiketta OK. Kursori on viikonpäivän kohdalla.
3. Valitaan viikonpäivä: Painikkeet tai 4. Kursori siirretään seuraavaan kohtaan: Painikkeet tai 5. Arvo paikassa muutetaan: Painikkeet tai 6. Kello asetetaan oikeaan aikaan, vaiheita 4 ja 5 toistamalla 7. Päivämäärä asetetaan oikeaksi, vaiheita 4 ja 5 toistamalla 8. Syötöstä poistutaan: Painike OK Kellonajan ja päivämäärän asetus käyttötavassa ohjelmointi: 1. Siirrytään käyttötapaan ohjelmointi (ESC / >Stop). (katso kappale 3.6.1.) 2. Valitaan päävalikosta ’Clock..’ (painike tai ) ja painetaan OK. 3. Valitaan kellovalikosta ’Set Clock’ (painike tai ) ja painetaan painiketta OK. Nyt voidaan asettaa viikonpäivä sekä kellonaika, kuten ylempänä (vaiheesta 3.) on selitetty.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
201
6 LOGO! ohjelmamoduuli (Card) LOGO!ssa voi olla vain yksi ohjelma muistissa. Jos ohjelmaa halutaan muuttaa tai ohjelmoidaan uusi ohjelma, eikä alkuperäistä ohjelmaa haluta poistaa, se on tallennettava johonkin. Yksi mahdollisuus on silloin käyttää ohjelmamoduuleja/Cards. LOGO!on tallennetun ohjelman voi kopioida ohjelmamoduulille/Cardille. Ohjelmamoduulin/Cardin voi sitten sijoittaa toiseen LOGO!on ja kopioida ohjelma siihen. Ohjelmamoduulilla/Cardilla voi: • arkistoida ohjelmia • monistaa ohjelmia • lähettää ohjelmia postissa • kirjoittaa ja testata ohjelmia toimistotiloissa ja siirtää ne sen jälkeen LOGO!on keskuskaapissa. LOGO! toimitetaan suojuksella varustettuna. Ohjelmamoduuli/Card toimitetaan erillisenä.
Ohje LOGO!n ohjelman pysyvää tallentamista varten ei tarvita ohjelmamoduulia/Cardia. Kun käyttötapa ohjelmointi lopetetaan, ohjelma on jo pysyvästi LOGO!ssa.
Seuraavassa esittelemme ohjelmamoduulin (Cardin), jonka voi hankkia LOGO!:on. Se voi tallentaa kokonaan yhden LOGO!:n ohjelman. Tilausnumerot ovat liitteessä.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
202
LOGO! ohjelmamoduuli (Card) Yhteensopivuus ... nykyisiin versioihin (0BA4-kojeet): 0BA4-versioissa kirjoitetun ohjelmamoduulin (Card), voi lukea kaikissa muissa 0BA4-versioissa. ... edeltäviin versioihin (0BA0… 0BA3-kojeet): Edeltävissä versioissa (0BA0…0BA3-kojeet) tehtyä ohjelmamoduulia (Cardia), ei voi käyttää 0BA4-sukupolven LOGO!-kojeissa. Jos LOGO!:ssa virtaa päällekytkettäessä on tällainen ’vanha’ ohjelmamoduuli (Card) niin näyttöön saadaan ilmoitus “Card unknown / Press ESC”. Samalla tavalla 0BA4-ohjelmamoduulia (Cardia) ei voi käyttää LOGO!kojeissa 0BA0 … 0BA3. Ohjelmien yhteensopivuus ylöspäin Aikaisempien versioiden 0BA0…0BA3 ohjelmia voi soveltaa 0BA4 versioille vain LOGO!Soft Comfort:in avulla.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
203
LOGO! ohjelmamoduuli (Card)
6.1 Suojaustoiminto (CopyProtect) On olemassa kahdenlaisia ohjelmamoduuleja (Card), ohjelma- ja kopiointisuojalla varustetut ja ilman tätä suojaa olevat. Suojaamaton ohjelmamoduuli (Card) Ohjelmia voi editoida rajoituksetta ja siirtää ohjelmamoduulista (Card) kojeeseen ja päinvastoin. Suojattu ohjelmamoduuli (Card) Ohjelma on suojattu, jos se siirretään suojatussa ohjelmamoduulissa (Card) LOGO!:on. Suojatun ohjelman toiminnan edellytys on, että suojattu ohjelmamoduuli (Card) pysyy LOGO!:on sijoitettuna koko ohjelmatoiminnan ajan, s.o. ohjelmamoduulin (Card) sisältämää ohjelmaa ei voi kopioida toisiin LOGO!-kojeisiin. Tämän lisäksi suojattua ohjelmaa ei voi editoida. Salasanalla varustettu ohjelma ei ole enää suojattu kun on kirjoitettu oikea salasana, s.o. sen jälkeen ohjelmaa voi muuttaa ja moduulin voi vetää pois kojeesta. Ohje Kun suojattuun ohjelmamoduuliin (Card) tehdään ohjelma, jota on määrä muuttaa myöhemmin, on jo ohjelmaa ohjelmoitaessa sille annettava salasana (katso kappale 3.6.5).
204
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmamoduuli (Card) Salasanan ja suojaustoiminnon väliset yhteydet Salasana
Suojaus (Protect)
Editointi
Kopiointi
Poisto
í
í
Kyllä
Kyllä
Kyllä
Kyllä
í
Kyllä, salasanalla
Kyllä
Kyllä, salasanalla
í
Kyllä
Ei
Ei
Kyllä
Kyllä
Kyllä
Kyllä, salasanalla
Kyllä, salasanalla
Kyllä, salasanalla
Suojaustoiminnon määrääminen Määräyksen, onko ohjelmamoduulissa (Card) ohjelmasuojaus ja kopiointisuojaus aktiivinen, voi tehdä käyttötavassa ohjelmointi valikon kohdassa “Card”. 1. LOGO! kytketään käyttötilaan ohjelmointi (ESC / >Stop). 2. Päävalikosta valitaan kohta ’Card’: Painikkeet Ÿ tai ź 3. Hyväksytään ’Card’: Painike OK 4. ’>’ siirretään kohtaan ’CopyProtect’: Painikkeet Ÿ tai ź 5. Hyväksytään ’CopyProtect’: Painike OK LOGO!:ssa on seuraava näyttö:
Suojaustoiminnon ajankohtainen asetus näkyy alimmalla rivillä. Toimitettaessa tämä asetus on pois päältä (”No“: ei aktiivinen).
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
205
LOGO! ohjelmamoduuli (Card) Suojaustoiminnon aktivointi Suojaustoiminto halutaan aktiiviseksi: 1. ’>’ siirretään kohtaan ’Yes’: 2. ’Yes’ hyväksytään: LOGO!:ssa on seuraava näyttö:
Painikkeet Ÿ tai ź Painike OK
Ohje Tällä tavoin saadaan aikaiseksi ohjelmamoduuli (Card), jolla oleva ohjelma on suojattu ja sen kopiointi estetty; itse ohjelma on siirrettävä LOGO!:sta ohjelmamoduulille (Cardille) (sen voi tehdä myös etukäteen). Tilan “No” (suojaustoiminto pois päältä) voi aina vaihtaa tilaksi “Yes” (suojaustoiminto aktiivinen). Tilan “Yes” (suojaustoiminto aktivoitu) voi vaihtaa tilaksi “No” (suojaustoiminto ei päällä) vain silloin, kun ohjelmamoduulilla (Card) ei ole ohjelmaa.
206
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmamoduuli (Card)
6.2 Ohjelmamoduulin (Card) poisto ja asetus paikoilleen Kun ohjelma- ja kopiointisuojauksella varustettu ohjelmamoduuli (Card) poistetaan, on otettava huomioon seuraavat seikat: Ohjelmamoduulille (Card) tallennettu ohjelma toimii vain, kun ohjelmamoduuli (Card) on asetettu kojeeseen ja se on siellä myös koko ohjelman toiminta-ajan. Jos ohjelmamoduuli (Card) poistetaan, LOGO! ilmoittaa ’No Program’. Ohjelmamoduulin (Card) poistaminen kesken ohjelmakulun johtaa epämääräisiin käyttötiloihin. Seuraava ohje on aina pidettävä mielessä: Varoitus Ohjelmamoduulin (Card) lokeroon ei saa työntää sormia tai mitään johtavaa ainetta olevaa materiaalia. Ohjelmamoduulin (Card) kanta voi vahingoittua jos L1 ja N on johdotettu väärin. Ohjelmamoduulin (Card) saa vaihtaa vain siihen teknisen koulutuksen saanut henkilö.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
207
LOGO! ohjelmamoduuli (Card) Ohjelmamoduulin (Card) poisto Näin poistetaan ohjelmamoduuli (Card):
Ruuvimeisseli työnnetään varovasti uraan ohjelmamoduulin yläpäässä ja moduuli irroitetaan pienen matkan kolostaan ulospäin. Nyt ohjelmamoduulin voi poistaa. Ohjelmamoduulin sijoittaminen paikalleen Ohjelmamoduulin tila on tehty vinoksi oikealla alhaalla. Myös ohjelmamoduulissa on vinoutettu reuna. Tällä tavalla estetään ohjelmamoduulin väärä sijoittaminen kojeeseen. Ohjelmamoduuli työnnetään kojeeseen kunnes se lukittuu.
208
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmamoduuli (Card)
6.3 Ohjelman kopioiminen LOGO!sta ohjelmamoduulille Näin ohjelma kopioidaan ohjelmamoduulille: 1. Ohjelmamoduuli (Card) sijoitetaan paikoilleen. 2. LOGO! kytketään ohjelmointitilaan. (ESC / >Stop). LOGO!-päävalikko
3. Nyt ollaan päävalikossa. Valitaan valikon kohta ’Card’: Painikkeet Ÿ tai ź 4. Painetaan OK. Näin päästään siirtovalikkoon.
= LOGO! 5. ’>’ siirretään kohtaan ’LOGO ψCard’ (tarvittaessa) Painikkeet Ÿ tai ź 6. Painetaan OK. Nyt LOGO! kopioi ohjelman ohjelmamoduulille (Card). Sen jälkeen kun LOGO! on kopioinut valmiiksi se hyppää takaisin päävalikkoon:
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
209
LOGO! ohjelmamoduuli (Card) Ohjelma on nyt olemassa ohjelmamoduulilla (Card). Moduulin voi poistaa paikaltaan. Liitinsuojan laittamista paikoilleen ei saa unohtaa. Jos LOGO!n kopioinnin aikana sattuu virtakatkos, ohjelma on kopioitava uudestaan virran palattua. Ohje Jos ohjelma LOGO!ssa on suojattu salasanalla X silloin, kopioinnin jälkeen, ohjelma moduulilla/Cardilla on suojattu samalla salasanalla.
210
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ohjelmamoduuli (Card)
6.4 Ohjelman kopiointi ohjelmamoduulilta LOGO!on Kun on olemassa ohjelmalla varustettu ohjelmamoduuli (Card), ohjelman voi kopioida LOGO!on kahdella tavalla: • automaattinen kopiointi LOGO!n käynnistyksessä (VIRTA PÄÄLLE) tai • LOGO!n valikosta “Card” . Ohje Jos ohjelma moduuli/Cardilla on suojattu salasanalla X, silloin kopioinnin jälkeen ohjelma LOGO!ssa saa suojakseen saman salasanan X. Automaattinen kopiointi LOGO!n käynnistyessä Toimenpiteet ovat seuraavat: 1. LOGO!n virransyöttö kytketään pois päältä 2. Ohjelmamoduulipaikan liitinsuoja poistetaan 3. Ohjelmamoduuli (Card) sijoitetaan sille varattuun koloon 4. LOGO!n virransyöttö kytketään uudelleen päälle. LOGO! kopioi ohjelman ohjelmamoduulilta. Heti, kun LOGO! on valmiiksi kopioinut, LOGO! näyttää päävalikon:
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
211
LOGO! ohjelmamoduuli (Card) Ohje Ennen LOGO!n kytkemistä RUN tilaan, on varmistuttava, että laitteistossa, jota LOGO! ohjaa, ei synny vaaratilanteita. 1. ’>’ siirretään kohtaan ´Start´: 2. Painetaan painiketta OK.
Painikkeet
tai
Kopiointi valikosta “Card” Otetaan huomioon ohje ohjelmamoduulin (Card) vaihtamisesta kappale 6.2. Näin kopioidaan ohjelma ohjelmamoduulista (Card) LOGO!oon 1. Ohjelmamoduuli (Card) asetetaan paikoilleen 2. LOGO! kytketään käyttötapaan ohjelmointi. (ESC / >Stop).
3.’>’ siirretään kohtaan ’Card’: Painikkeet 4. Painikkeella OK. tullaan siirtovalikkoon.
tai
5. Siirretään ’>’ kohtaan ’Card ψLOGO’: Painikkeet
tai
= LOGO! 6. Painetaan OK. LOGO! kopioi ohjelman ohjelmamoduulilta (Card) LOGO!on. Kun LOGO! on kopioinut valmiiksi, se hyppää takaisin päävalikkoon.
212
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
7 LOGO! Software Ohjelmapakettina PC:lle on saatavana LOGO!Soft Comfort. Ohjelma sisältää seuraavat toiminnot: • sovelluksen graafinen offline-ohjelmointi latausdiagrammina (kytkinkaavio / piirikaavio) tai toimintoblokkidiagrammina (toimintokaavio) • ohjelman simulointi tietokoneessa • kytkennän yleiskuvan luominen ja tulostus • ohjelman varmistus/tallennus PC:n kovalevylle tai muulle muistivälineelle • ohjelmien vertailu • blokkien helppo parametrointi • ohjelman siirto – LOGO!:sta PC:lle – PC:ltä LOGO!on • käyttötuntilaskurin lukeminen • kellonajan asetus • kesä-/talviajan vaihto • online-testi: LOGO!n tilojen ja ajankohtaisten arvojen näyttö RUN-moodissa: – Kaikkien digitaalitulojen, -lähtöjen ja merkkereiden, liukurekisteribittien ja kursoripainikkeiden tilat – Kaikkien analogiatulojen, -lähtöjen ja merkkereiden arvot – Kaikkien blokkien tulokset – Valittujen blokkien ajankohtaiset arvot (ajat mukaanluettuina) • Ohjelmatyöstön pysäytys PC:ltä käsin (STOP).
213
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! Software Vaihtoehto LOGO!-Soft Comfort on siis vaihtoehto tavanomaiselle suunnittelulle: 1. Sovellusten alkusuunnittelu tehdään omalla työpöydällä. 2. Sovellus simuloidaan tietokoneella ja sen toiminta tarkistetaan ennen sen todellista käyttöönottoa 3. Ohjelmaan voi lisätä kommentteja ja sen voi tulostaa 4. Ohjelmat tallennetaan PC:lle. Siten ohjelma on suoraan käytettävissä kun sitä myöhemmin muutetaan. 5. Ohjelma siirretään LOGO!on muutamalla näppäimen painalluksella. LOGO!Soft Comfort LOGO!Soft Comfortilla kytkentäohjelmat tehdään tehokkaasti, mukavasti ja selväpiirteisesti PC:llä (”johdotus painiketta painamalla“). Ohjelmanteon jälkeen voidaan tehdä arviointi, mikä LOGO!versio tarvitaan valmiille ohjelmalle tai määrätään etukäteen, mille LOGO!-versiolle ohjelma on tarkoitus tehdä. Erittäin käyttökelpoisia toimintoja ovat: • Offline-ohjelmasimulointi, • samanaikainen tilanäyttö useille erikoistoiminnoille, • mahdollisuus ohjelmien laajaan dokumentointiin, • tilojen ja ajankohtaisten arvojen näyttö LOGO!n RUNmoodissa • kattava Online-apu.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
214
LOGO! Software LOGO!Soft Comfort toimii Windows 95/98, Windows NT 4.0, Windows Me®, Windows 2000®, Windows XP®, Linux® ja Mac OS X® käyttöjärjestelmissä. LOGO!Soft Comfort on serverikelpoinen ja se tarjoaa ohjelman tekoon vapautta ja maksimaalista käyttömukavuutta. LOGO!Soft Comfort V4.0 Tämä on LOGO!Soft Comfortin viimeisin versio. Versiosta 4.0 lähtien siinä on kaikki toiminnot ja sama toimivuus kuin on tässä käsikirjassa selostetuissa uusissa kojeissa. LOGO!Soft Comfort V1.0n – V3.0 päivitys Päivityksen voi asentaa vain silloin, kun on olemassa LOGO!Soft Comfort V1.0, V2.0 tai V3.0:n täysversio. Tilausnumero liitteessä E. Päivitykset & Info Esipuheessa ilmoitetusta Internet-osoitteesta voi ilman lisäkustannuksia ladata ohjelmapäivityksiä ja demoversioita.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
215
LOGO! Software
7.1 LOGO!n yhdistäminen tietokoneeseen PC- kaapelin liittäminen LOGO!n yhdistämiseen PC:n kanssa tarvitaan LOGO!–PC– kaapeli. (Tilausnumero liitteessä E). LOGO!sta poistetaan liitinsuojus tai ohjelmamoduuli/Card. Ja kaapeli kytketään niiden tilalle. Kaapelin toinen pää liitetään tietokoneen sarjaporttiin. PC-Kabel liittäminen USB-liitäntään Jos PC:ssä on vain USB-liitäntä (Universal Serial Bus), silloin tarvitaan muunnin (konvertteri) ja sille ajuri, jotka yhdessä LOGO!-kaapelin kanssa tekevät yhteyden PC:hen mahdolliseksi USB liityännän kautta. Konvertterin ajurin asennuksessa noudatetaan valmistajan ohjeita. Ajuria valittaessa on Windows-käyttöjärjestelmän versio ilmoitettava oikein. LOGO! n kytkeminen käyttötavalle PCļLOGO 1. LOGO! näytöllä/ilman näyttöä, kytketään PC:stä tilaan STOP (katso Online-apu LOGO!Soft Comfortille) tai valitaan näytöllä varustetussa kojeessa ESC / >Stop ja hyväksytään se komennolla ’Yes’. Kun LOGO! on tilassa STOP ja yhteydessä PC:hen, se ymmärtää seuraavat PC-komennot: • LOGO!n kytkeminen RUN-moodiin • Ohjelman luku/kirjoitus • Kellonaika, kesä/talviajan lukeminen/kirjoitus. 2. Kun Upload/Download käynnistetään tilassa STOP, saadaan automaattisesti seuraava näyttö:
= LOGO!
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
216
LOGO! Software
Ohje Aikaisemmille kojeversioille näytöllä/ilman näyttöä 0BA3:n asti on voimassa automaattinen kytkeytyminen käyttötapaan PCļLOGO: 1. Virransyöttö LOGO!:lle katkaistaan. 2. Ohjelmamoduuli (Card) tai sen suojakansi poistetaan ja asetetaan kaapeli niiden tilalle. 3.Verkkovirta kytketään uudelleen päälle. LOGO! siirtyy automaattisesti käyttötapaan PCļLOGO. PC:stä on nyt yhteys LOGO!on. Miten se toimii, selostetaan LOGO!Soft Comfort:in Online-avussa. LOGO!-versiolle ilman näyttöä, katso myös liite C. Käyttötavasta PCļLOGO poistuminen Kun tiedonsiirto on tehty onnistuneesti, yhteys PC:hen katkeaa automaattisesti. Ohje Jos LOGO!Soft Comfort:illa tehdyllä ohjelmalla on salasana, tiedonsiirrossa siirtyvät sekä ohjelma että salasana LOGO!on. Tiedonsiirtotapahtuman lopuksi kysytään salasanaa. LOGO!:ssa tehdyn ja salasanalla suojatun ohjelman lataaminen PC:lle on mahdollista vain syöttämällä oikea salasana LOGO!Soft Comfort:ille.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
217
8 Sovelluksia Yleiskuvan saamiseksi siitä, missä kaikkialla LOGO!a voi käyttää, olemme keränneet yhteen joitakin sovelluksia. Olemme näitä esimerkkejä varten tehneet myös piirikaavion alkuperäisestä ratkaisusta ja vertailtavaksi ratkaisut LOGO!:n kanssa. Seuraavassa on ratkaisut seuraaviin tehtäviin: Sivu Porraskäytävä- tai hallivalaistus ..........................................220 Automaattinen ovi................................................................224 Ilmastointilaitteisto ...............................................................231 Teollisuusportti ....................................................................236 Useiden teollisuusporttien keskitetty ohjaus ja valvonta ...............................................................................240 Valaisinrivit ..........................................................................244 Käyttövesipumppu ...............................................................248 Muita käyttömahdollisuuksia ...............................................252
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
218
Sovelluksia
Ohje Asiakkaamme voivat hyödyntää seuraavia LOGO!n sovellusesimerkkejä ilman erilliskorvausta. Ne ovat esimerkinomaisia ja tarkoitettu vain yleiseksi informaatioksi LOGO!n käyttömahdollisuuksista. Asiakkaan omat ratkaisut voivat olla näistä poikkeavia. Järjestelmän asianmukaisesta käytöstä vastaa asiakas itse. Viittaamme tässä kulloinkin voimassaoleviin maakohtaisiin normeihin ja järjestelmäkohtaisiin asennusmääräyksiin. Vaikka loogisissa kytkennöissä (perustoiminnot, katso kappale 4.2) onkin käytettävissä neljä tuloa, seuraavissa kuvissa näytetään selvyyden vuoksi enintään kolme tuloa. Neljäs tulo ohjelmoidaan ja parametroidaan samalla tavalla kuin kolme muutakin tuloa. Oikeus muutoksiin ja mahdollisiin erehdyksiin pidätetään. Nämä sovellukset í ja vihjeitä muistakin sovelluksista í löytyy johdannossa mainitusta Internet-osoitteesta.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
219
Sovelluksia
8.1 Porraskäytävä- tai käytävävalaistus 8.1.1 Porraskäytävävalaistuksen vaatimukset Porraskäytävän valaistukselle asetetaan seuraavat yleiset vaatimukset: • silloin kun joku kulkee porraskäytävässä, valon on oltava päällekytkettynä. • jos porraskäytävässä ei ole ketään, valon on oltava pois päältä energiansäästön vuoksi.
8.1.2 Tähänastinen ratkaisu Tähän asti on tunnettu kaksi mahdollisuutta valon kytkemiseksi: • sysäysreleellä • porrasvaloautomaatilla Johdotus valaistuslaitteille on periaatteeltaan samanlainen. Valaisimet
Jakorasia
Keskus, jossa sysäysrele tai Painikkeet
porrasvaloautomaatti
Komponenttiluettelo • painike • porrasvaloautomaatti tai sysäysrele
220
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia Valaistus sysäysreleellä Sysäysrelettä käytettäessä valaistus käyttäytyy seuraavasti: • painettaessa mitä tahansa painiketta valo syttyy • kun mitä tahansa painiketta painetaan uudestaan, valo sammuu. Haittapuoli: valon sammuttaminen unohtuu usein. Valaistus porrasvaloautomaateilla Porrasvaloautomaattia käytettäessä valaistus käyttäytyy seuraavasti:. • valo syttyy minkä tahansa painikkeen painamisella • kun mitä tahansa painiketta painetaan uudestaan, valo sammuu. Haittapuoli: valoa ei saa kytkettyä päälle pidemmäksi ajaksi (esim. siivousta varten). Jatkuvan valon kytkin on tavallisesti porrasvaloautomaatissa, joka joko on vaikeapääsyinen tai jonka luo ei pääse lainkaan.
8.1.3 Valaistus LOGO!n kanssa LOGO! voi korvata sekä sysäysreleen tai porrasvaloautomaatin. Yhdellä kojeella voi toteuttaa kummatkin toiminnot (ajasta riippuvaisen katkaisun sekä sysäysreletoiminnon). Tämän lisäksi muitakin toimintoja voi toteuttaa ilman johdotusten muutoksia. Tässä muutamia esimerkkejä: • sysäysrele LOGO!lla • porrasvaloautomaattitoiminnot LOGO!lla • LOGO! mukavuuskytkimenä seuraavin toiminnoin: – valon päällekytkentä – jatkuvan valon päällekytkentä – valojen sammutus
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
221
Sovelluksia Valaistuksen johdotus LOGO! 230RC kanssa
Valaisimet
Painike
Valaistuksen ulkoinen johdotus LOGO!n kanssa ei eroa perinteisestä käytävä- ja porrasvalaistuksesta. Vain porrasvaloautomaatti tai sysäysrele vaihdetaan. Lisätoiminnot annetaan suoraan LOGO!on. Sysäysreletoiminto LOGO!lla Painike Valaisimet
Painikeimpulssilla tulossa I1 lähtö Q1 vaihtuu. Porrasvaloautomaatti LOGO!lla Painike: Valaisimet
Painikeimpulssilla tulo I1:ssä lähtö Q1 kytkeytyy päälle ja pysyy päällekytkettynä 6 minuuttia.
222
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia Mukavuuskytkin LOGO!lla
Painike: Valaisimet
Painikeimpulssilla tulossa I1 lähtö Q1 kytkee päälle ennaltamäärätyksi ajaksi TH. Jos painiketta painetaan keskeytymättä ennaltamäärätyn ajan TL, silloin jatkuvan valon toiminto on kytketty päälle.
8.1.4 Erikoisuuksia ja laajennusmahdollisuuksia Muita mukavuutta lisääviä ja energiaa säästäviä mahdollisuuksia ovat esimerkiksi: • luodaan vilkkuvalotoiminto ennen valon lopullista sammumista. • voidaan integroida eri keskustoimintoja: – keskitetty katkaisu – keskitetty sytytys (paniikkipainike) – kaikkien valaisimien tai yksittäisten lamppujen ohjaus hämäräkytkimellä – ohjaus integroidulla kytkentätoiminnolla (esim. jatkuvan valon toiminto vain klo 24 asti, ei vapautusta tiettyinä aikoina) – jatkuvan valon automaattinen sammutus tietyn ajan kuluttua (esim. kolme tuntia)
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
223
Sovelluksia
8.2 Automaattinen ovi Automaattisia oviohjauksia on usein supermarkettien sisääntulo-ovissa, julkisissa tiloissa, pankeissa, sairaaloissa jne..
8.2.1 Vaatimukset automaattiselle ovelle • henkilön lähestyessä oven on avauduttava automaattisesti. • oven on pysyttävä avattuna niin kauan kunnes henkilöitä ei enää ole läpikulkualueella. • kun henkilöitä ei enää läpikulkualueella ole, oven on automaattisesti sulkeuduttava lyhyen odotusajan jälkeen. ulkona
Liikeanturi
Rajakytkin suljettu sisällä Liikeanturi
Rajakytkin auki Pääkytkin
Liikeanturi
Pääkytkin
Oven käyttövoimana useimmiten on moottori, joka käyttää ovea luistokytkimen kautta. Näin vältetään, että mitään jäisi puristuksiin tai ihmisiä loukkaantuisi. Koko ohjaus kytketään pääkytkimen kautta verkkoon.
224
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia
8.2.2 Tähänastinen ratkaisu Apuvirtapiiri
Avaus
Sulkeminen Oven avaus
Odotusaika
Heti kun liiketunnistin B1 tai B2 havaitsee henkilön, ovi avautuu K3:n avustamana. Kun kummankin liiketunnistimen havaintoalue on tietyn vähimmäisajan vapaana, K4 vapauttaa sulkemistoiminnon.
8.2.3 Oviohjaus LOGO!:lla LOGO!lla kytkennän saa huomattavasti yksinkertaisemmaksi. On vain kytkettävä liiketunnistin, rajakytkimet ja pääkontaktori LOGO!on.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
225
Sovelluksia Oviohjauksen johdotus LOGO! 230RC:llä
Avaus
Sulkeminen
Käytetyt komponentit • K1 pääkontaktori auki • K2 pääkontaktori sulkeminen • S1 (avautuva) rajakytkin suljettu • S2 (avautuva) rajakytkin auki • B1 (sulkeutuva) infrapunaliiketunnistin ulkona • B2 (sulkeutuva) infrapunaliiketunnistin sisällä
226
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia LOGO!n toimintakaavio oviohjaukselle
Avaus
Sulkeminen
Tältä näyttää toimintakaavio kun vain oviohjauksen perustoiminnot toteutetaan LOGO!lla. Kytkentä vastaa perinteisen ratkaisun piirikaaviota. Tämän kytkennän voi myös voimakkaasti yksinkertaistaa kun hyödynnetään LOGO!-komponentin kaikki toiminnot. Päästöhidastuksen käytöllä voidaan korvata RS-toiminto (pitorele) ja vetohidastus. Seuraavassa toimintakaaviossa nähdään yksinkertaistus. Liiikeanturi Avaus Rajakytkin ovi avattu
Rajakytkin ovi suljettu
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sulkeminen
227
Sovelluksia
8.2.4 Erikoisuuksia ja laajennusmahdollisuuksia Lisämahdollisuuksia mukavuuden ja käyttöystävällisyyden lisäämiseksi: • lisätä voi esimerkiksi lisäohjauskytkimen, jolla on esiasetuksina: auki - automatiikka - suljettu • LOGO!n yhteen lähtöön voi liittää summerin ilmoittamaan oven sulkeutumista • voidaan asettaa aika- ja suuntariippuvainen vapautus oven avaukselle (avaaminen vain liikkeen avausaikana, sulkemisajan jälkeen avaus vain sisäpuolelta).
8.2.5 Laajennettu ratkaisu LOGO! 230RC:llä Laajennetun LOGO!-ratkaisun johdotus
Avaus Sulkeminen
228
Summeri
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia Laajennetun LOGO!-ratkaisun toimintakaavio Liikkeen tunnistus
Liiketunnistin B1
Liiketunnistin B2
Avausmoottorin ohjaus
Lähtö sulkeminen Rajakytkin Ovi auki
Avaus
Ohjauskytkin Oven avaus
Sulkemisen ohjausmoottori
Rajakytkin ovi kiinni Lähtö avaus Liiketunnistin B1
Sulkeminen
Liiketunnustin B2 Ohjauskytkin oven sulkeminen
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
229
Sovelluksia Liikkeen tunnistaminen Kaupan aukioloaikoina liiketunnistin B1 avaa oven jonkun tullessa liikkeeseen. Liiketunnistin B2 avaa oven henkilön lähtiessä. Aukioloaikojen jälkeen liiketunnistin B2 avaa vielä tunnin ajan ja päästää asiakkaat ulos liikkeestä. Moottorin ohjaus avaamista varten Lähtö Q1 on päällekytkettynä ja avaa oven kun • ohjauskytkin tulossa I5 on aktivoitu (ovi on koko ajan auki) tai • liiketunnistimet ilmoittavat, että joku lähestyy ovea, tai • ovi ei vielä ole täysin auki (rajakytkin I4:ssä) Moottorin ohjaus sulkemista varten Lähtö Q2 on päällekytkettynä ja sulkee oven kun • ohjauskytkin tulossa I6 on aktivoitu (ovi on jatkuvasti kiinni) tai • liiketunnistimet ilmoittavat, että kukaan ei ole oven läheisyydessä ja • ovi ei vielä ole täysin kiinni (rajakytkin tulossa I3). Summeri Summeri liitetään lähtöön Q3. Ovea suljettaessa kuuluu lyhytaikainen ääni (tässä 1 sekunti). Kytkentäkaaviossa Q3:lle annetaan seuraava kytkentä. Lähtö sulkeminen
Summeri
230
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia
8.3
Ilmanvaihtolaitteisto
8.3.1
Vaatimukset ilmanvaihtolaitteistolle Ilmanvaihtolaitteistoja tehdään eri tarkoituksiin. Huoneeseen tai tilaan halutaan johtaa raikasta ilmaa tai siellä jo olevaa likaantunutta ilmaa halutaan johtaa pois. Tämä voi johtaa erilaisiin ilmanvaihtolaitteiston ohjaukselle asetettuihin vaatimuksiin.
Tuloilma Virtausvalvoja
Virtausvalvoja Poistoilma
• tilassa on ilmaa poistava tuuletin ja ilmaa sisääntuova tuuletin • kumpaakin tuuletinta valvotaan virtausvalvojalla • tilaan ei minään hetkenä saa syntyä ylipainetta • ilmaa tuovan tuulettimen saa kytkeä päälle vasta, kun virtauksenvalvoja on varmistanut poistoilmatuulettimen toimimisen • toisen tai molempien tuulettimien poisjäänti ilmoitetaan merkkivalolla
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
231
Sovelluksia Tähänastinen ratkaisu: Apuvirtapiiri
Poistoimu
Tuloilma
Käyttö
Häiriö
Virtausvalvojilla toteutettu ilmanvaihdon valvonta aktivoidaan aikareleillä juuri ennen asiaankuuluvan tuulettimen päällekytkemistä. Jos lyhyen odotusajan kuluttua ei ilmavirtausta havaita, laitteisto kytketään pois päältä ja annetaan vikailmoitus jonka voi kuitata päältäkatkaisukytkimellä. Ilmanvaihdon valvonta edellyttää virtausvalvonnan lisäksi tarkkailukytkentää, jossa on on useita kytkimiä. Tarkkailukytkennän voi toteutta yhdellä ainoalla LOGO!lla. Ilmanvaihtolaitteiston johdotus LOGO! 230RC:llä
Poistotuuletin Tuloilmatuuletin
232
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia Tarvittavat komponentit • K1
pääkontaktori
• K2
pääkontaktori
• S0 (avautuva)
painike STOP
• S1 (sulkeutuva)
painike START
• S2 (sulkeutuva)
virtausvalvoja
• S3 (sulkeutuva)
virtausvalvoja
• H1
merkkivalo
• H2
merkkivalo
LOGO!-ratkaisun toimintakaavio Toimintakaavio näyttää miten ilmastointi toteutetaan LOGO!lla Päälle Häiriö Q1 Poistoilma tuuletin
Päältä Poistoilma
Poistoilmatuuletin
Virtausvalvoja poistoilmalle
Q2 Tuloilma tuuletin
Virtausvalvoja poistoilmalle
Tuloilmatuuletin Virtausvalvoja tuloilmalle Pois päältä
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Häiriö
233
Sovelluksia
8.3.2 Edut LOGO!a käytettäessä LOGO!-versiossa on se etu, että samat toiminnot saadaan pienemmällä määrällä komponentteja. Näin säästetään asennusaikaa ja tilaa keskuskaapissa. Joissakin olosuhteissa voi jopa käyttää pientä keskusta ohjauksen tekemiseen. Lisämahdollisuuksia LOGO!a käytettäessä • vapaan lähdön käyttö potentiaalivapaana merkinantokoskettimena häiriötilanteissa tai virtakatkoksissa. • porrastetun pysäytyksen ohjelmointi tuulettimille katkaisun jälkeen. Nämä toiminnot voi toteuttaa ilman lisäkytkinkojeita. Laajennetun LOGO!-ratkaisun toimintakaavio Kumpikin tuulettimista Q1 ja Q2 kytketään päälle- ja pois päältä seuraavalla kytkennällä: Päälle Häiriö Q1 Poistoilma tuuletin
Pois päältä
Virtausvalvoja poistoilma
Q2 Tuloilma tuuletin
Poistoilma Virtausvalvoja poistoilma Tuloilmatuuletin Virtausvalvoja tuloilma Pois päältä
234
Q3 Häiriö
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia Tämän lisäksi voidaan lähdön Q4 kautta lähettää ilmoitus. Q3 Häiriö
Q4 Ilmoitus
Rele Q 4 lähdössä häiriö, verkkokatkos on laitteistoa käytettäessä aina suljettuna. Vain virtakatkoksessa tai laitteistohäiriössä rele päästää. Tätä kosketusta voi käyttää esimerkiksi kaukoilmoituksille.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
235
Sovelluksia
8.4
Teollisuusportti
Turvakosketuslista
Varoitusvalo
Pääsy tehdasalueelle on usein estetty portilla. Se avautuu vain silloin kun jokin kulkuväline pyrkii sisään tai ulos. Portin avausohjauksesta huolehtii portinvartija.
8.4.1 Vaatimukset portinohjaukselle • portti avataan ja suljetaan portinvartijan kopista. Samalla vartija kykenee valvomaan portin kauttakulkuliikennettä. • normaalitapauksessa portti avataan tai suljetaan kokonaan. Toimenpiteen on kuitenkin koska tahansa oltava keskeytettävissä. • keltainen varoitusvilkkuvalo palaa 5 s ennen ja portin liikkeen aikana.
•
236
turvatuntoreunan avulla varmistetaan, että porttia suljettaessa kukaan ei pääse loukkaantumaan tai esineitä puristumaan ja vahingoittumaan portin ja vastaseinän/pylvään välissä.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia
8.4.2 Tähänastinen ratkaisu Automaattisten porttien käyttöön tarvitaan erityyppisiä ohjauksia. Piirikaavio esittää yhtä mahdollista portinohjauskytkentää. Apuvirtapiiri
Avaus
Sulkeminen
Merkkivalo
Avaus Sulkeminen
Ohjauksen johdotus LOGO! 230 RC:llä
S2 Seis
Auki Kiinni
Avaus Sulkeminen Varoitusvalo
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
237
Sovelluksia Tarvittavat komponentit • K1
pääkontaktori
• K2
pääkontaktori
• S0 (avautuva)
painike STOP
• S1 (sulkeutuva)
painike AUKI
• S2 (sulkeutuva)
painike KIINNI
• S3 (avautuva)
rajakytkin AUKI
• S4 (avautuva)
rajakytkin SULJETTU
• S5 (avautuva)
turvatuntoreuna
LOGO!-ratkaisun toimintakaavio
Käynnistys AUKI
Käynnistys KIINNI
Avaus Painike STOP Portti on auki
Varoitusvalo
Käynnistys KIINNI Käynnistys KIINNI Sulkeminen Käynnistys AUKI
Painike STOP Turvalista Portti on kiinni
Kun vastasuunta ei ole päällekytkettynä, portin kulku käynnistetään starttipainikkeilla auki tai kiinni. Liikkuminen pysäytetään painikkeella Seis tai jommalla kummalla rajakytkimellä. Tämän lisäksi sulkemistoiminnon keskeyttää myös turvatuntoreuna.
238
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia
8.4.3 Laajennettu LOGO! ratkaisu Ratkaisussamme turvalista ei ainoastaan keskeytä sulkemistoimintoa vaan avaa portin välittömästi uudestaan.
Turvareuna
Painike STOP Portti on auki
Avaus
Käynnistys AUKI
Varoitusvalo Käynnistys KIINNI Painike STOP
Sulkeminen
Turvareuna Portti on kiinni
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
239
Sovelluksia
8.5 Useiden teollisuusporttien keskitetty ohjaus ja valvonta
1. Turvalista 2. Varoitusvalo
Usein teollisuusalueelle pääsee useaa eri kulkureittiä. Kaikkien porttien paikalliseen valvontaan ei voi sijoittaa henkilökuntaa. Siksi portinvartijan on voitava valvoa niitä keskitetysti. Tämän lisäksi on tietenkin huolehdittava siitä, että henkilökunta voi avata ja sulkea portit myös itse paikan päällä. Jokaiselle portille on olemassa yksi LOGO! 230RC ja yksi tiedonsiirtomoduuli AS-Interface. Moduulit ovat yhteydessä toisiinsa ja yhteen masteriin väylän kautta. Tässä osassa selostetaan yhden portin ohjaus. Muut porttiohjaukset ovat samanlaisia.
240
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia
8.5.1 Vaatimukset portin ohjaukselle • jokainen portti avataan tai suljetaan vetokytkimellä. Tällöin portti avautuu tai sulkeutuu kokonaan. • tämän lisäksi portin voi avata tai sulkea itse paikan päällä painikkeella. • portin voi avata ja sulkea portinvartijan kopista ASi-väylää hyväksikäyttäen. Portin kulloinenkin tila AUKI tai KIINNI kyetään näyttämään. • portin liikkuminen ilmoitetaan 5 s ennen liikkeellelähtöä ja liikkeen aikana vilkkuvalla valolla. • turvalistalla varmistetaan, että portti sulkeutuessaan ei vahingoita henkilöitä tai esineitä. Portin ohjauksen johdotus LOGO! 230RC:llä ja CM AS-Interfacellä
Portti auki
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
kiinni
Varoitusvalo
241
Sovelluksia Tarvittavat komponentit • K1
pääkontaktori avaaminen
• K2
pääkontaktori sulkeminen
• S0 (sulkeutuva)
vetokytkin AUKI
• S1 (sulkeutuva)
vetokytkin KIINNI
• S2 (sulkeutuva)
painike AUKI
• S3 (sulkeutuva)
painike KIINNI
• S4 (avautuva)
rajakytkin PORTTI AVATTU
• S5 (avautuva)
rajakytkin PORTTI SULJETTU
• S6 (avautuva)
turvatuntoreuna
Yläpuolinen ohjaus
242
• Qa1
rajakytkin PORTTI AVATTU
• Qa2
rajakytkin PORTTI SULJETTU
• Ia1 Ɣ Ia2
ulkoinen painike PORTTI AUKI ulkoinen painike PORTTI KIINNI
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia LOGO! ratkaisun toimintakaavio Portti on auki Portti auki Portti auki
Portti on auki
Portti käsin auki Portti on auki
Portti käsin kiinni Portti on kiinni Turvalista Portti on kiinni
Portti auki
Ki. Ki.
Turvalista Portti on kiinni Turvalista Portti kiinni
Portti on auki Auki Kiinni Portti on kiinni
Starttipainikkeella PORTTI AUKI tai PORTTI KIINNI käynnistetään portin liike, mikäli vastakkainen suunta ei ole toiminnassa. Liikkeen lopettaa kulloinenkin rajakytkin. Tämän lisäksi turvatuntoreuna voi keskeyttää portin sulkeutumisen.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
243
Sovelluksia
8.6 Valaisinrivit
Valaisinrivi 1
Valaisinrivi 2
Valaisinrivi 3
Valaisinrivi 4
Toimisto
Käytävä
Valaistuksen järjestelyssä ammatillisesti käytettyihin tiloihin loistevalaisimien tyyppi, lukumäärä ja sijoittelu määrätään toivotun valaistusvoimakkuuden perusteella. Usein taloudellisuussyistä loistevalaisimet järjestetään valaisinriveiksi. Jako yksittäisiin kytkentäryhmiin tehdään huonetilan käytön mukaisesti.
8.6.1 Valaistusjärjestelmän vaatimukset • Yksittäisten valorivien valo kytketään päälle suoraan paikanpäällä • Kun ulkoa saadaan riittävästi valoa, valoherkät kytkimet kytkevät ikkunaa lähellä olevat valaisinrivit pois päältä automaattisesti • Iltaisin klo 20 valo sammuu automaattisesti. • Valaistuksen voi koska tahansa ohjata päälle paikan päällä.
244
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia
8.6.2 Tähänastinen ratkaisu
Valaisimia kytketään sysäysreleillä joita ohjaavat painikkeet oven vieressä. Tästä riippumattomasti ne sammutetaan kellokytkimellä tai valoisuudesta riippuvaisella kytkimellä tulon keskitetyn katkaisun kautta. Katkaisukäskyt on lyhennettävä hipaisureleillä niin, että katkaisun jälkeen käyttö paikan päältä olisi mahdollista. Tarvittavat komponentit: • painikkeet S1 - S4 • hämäräkytkin B1 • kellokytkin E1 • hipaisureleet K1 ja K2 • sysäysreleet, jossa keskitetty ‘pois päältä’ K3 - K6 Tähänastisen ratkaisun haitat • vaadittujen toimintojen kytkemiseen tarvitaa paljon kytkentäkapasiteettia. • mekaanisten osien lukuisuuden tähden on odotettavissa huomattavaa kulumista ja huollon tarve on suuri. • toimintomuutokset vaativat paljon lisätyötä.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
245
Sovelluksia
8.6.3 Valaisinriviohjaus LOGO! 230RC:llä
Valorivi1
Valorivi 2
Valorivi 3 Valorivi 4
Käytetyt komponentit
246
• S1 - S4 (Sulkeutuva)
Painike
• B1 (Sulkeutuva)
Hämäräkytkin
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia LOGO!-ratkaisun toimintosuunnitelma Ajastin antaa katkaisuimpulssin Ma – Su Ma - Su
Valorivi 3 käytävä
Hämäräkytkimen antama katkaisuimpulssi
Valorivi 4 käytävä
Hämäräkytkin Valorivi 1 ikkunapuoli
Valorivi 2 ikkunapuoli
LOGO-ratkaisun edut • Valaisimet voi suoraan liittää LOGO!on jos tehot yksittäisille lähdöille eivät ylitä niiden kytkentäkykyä. Suuremmille kytkettäville tehoille on varattava tehokontaktori. • Valoisuudesta riippuvainen kytkin yhdistetään suoraan LOGO!on yhteen tuloon. • Kellokytkintä ei tarvita, sillä tämä toiminto on LOGO!ssa jo integroituna. • Kytkinkojeiden pienen lukumäärän vuoksi on mahdollista asentaa tilaasäästävästi pieni keskus. • Pienempi kojeiden tarve. • Valaisujärjestelmän muutosystävällisyys • Lisäkytkentäajat vapaasti ohjelmoitavissa (porrastetut sammutusimpulssit päivän päättyessä). • Valoisuudesta riippuvaisen kytkimen toiminto on helposti siirrettävissä kaikille valaisimille tai muutetulle valaisinryhmälle.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
247
Sovelluksia
8.7
Käyttövesipumppu Asuintaloissa käytetään yhä useammin juomaveden lisäksi myös sadevettä. Tällä säästetään rahaa ja suojellaan ympäristöä. Sadevettä voi käyttää mm. seuraaviin tarkoituksiin. • pyykinpesuun, • puutarhan kasteluun, • kukkien kasteluun, • autonpesuun tai • vessojen huuhtomiseen. Allaolevasta piirroksesta näkyy miten sadeveden hyödyntämislaitteisto toimii:
Sadevesi sisään
Juomavesi sisään
Painekytkin
Ohjaus keskuksessa
Pumppu
Paineastia Käyttövesiliitäntä
Sadeveden keräilyastia Puhtaan veden tulo pois päältä Juomaveden tulo päälle Kuivakäyntisuoja pois päältä Kuivakäyntisuoja päälle
Sadevesi otetaan talteen keräilyastiaan. Keräilyastiasta se pumpataan sitä varten tarkoitettuun johtoverkkoon. Sieltä sen voi ottaa samalla tavalla käyttöön kuin juomavedenkin. Jos keräilyastia joskus tyhjenee, sinne voi lisätä juomavettä.
248
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia
8.7.1 Vaatimukset käyttövesipumpun ohjaukselle • käyttövettä on aina oltava saatavilla. Tarvittaessa ohjauksen on vaihdettava juomaveden käyttöön. • juomavesikäyttöön vaihdettaessa sadevettä ei saa päästä juomavesiverkkoon • jos sadevesisäiliössä on liian vähän vettä, pumpun päällekytkennän on oltava estettynä (kuivakäyntisuoja).
8.7.2 Tähänastinen ratkaisu Apuvirtapiiri
Pumppu Jälkikäyntiaika
Kuivakäyntisuoja
Juomaveden päästö
Pumpun ja magneettiventtiilin ohjaus tehdään painekytkimellä ja kolmella sadeveden keräilyastiassa sijaitsevalla uimurikytkimellä. Pumpun on kytkeydyttävä päälle kun vähimmäispaine kattilassa alitetaan. Kun käyttöpaine on saavutettu, pumppu kytketään pois päältä jonkun sekunnin jälkikäyntiajan jälkeen. Jälkikäyntiaika estää toistuvan päälleja päältäkytkennän jatkuvan vedenoton aikana.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
249
Sovelluksia
8.7.3 Käyttövesipumppu LOGO! 230RC:llä
Pumppu
Juomaveden tulo
LOGO!n lisäksi pumpun ohjaukseen tarvitaan vain painekytkin ja uimurikytkimet. Pumpun kytkemiseksi on kolmivaihevirtamoottoria käytettäessä käytettävä pääkontaktoria. Pienissä laitteistoissa, joita käytetään vaihtovirtamoottorilla, on myös otettava käyttöön kontaktori sillä LOGO!-lähdön kytkentäteho on rajoitettu. Magneettiventtiilin tehontarve on niin pieni, että sitä voi normaalisti ohjata suoraan.
250
• K1
pääkontaktori
• Y1
magneettiventtiili
• S1 (sulkeutuva)
painekytkin
• S2 (sulkeutuva)
uimurikytkin
• S3 (avautuva)
uimurikytkin
• S4 (avautuva)
uimurikytkin
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia LOGO!-ratkaisun toimintakaavio Painekytkin Pumppu
Uimurikytkin Kuivakäyntisuoja pois päältä Uimurikytkin kuivakäyntisuoja päälle Uimurikytkin Juomavesitulo pois päältä
Juomavesitulo
Uimurikytkin, juomavesitulo pois päältä
8.7.4 Erikoisuuksia ja laajennusmahdollisuuksia Toimintakaavio näyttää kuinka pumpun ja magneettiventtiilin ohjaus voidaan toteuttaa. Struktuuriltaan se vastaa piirikaaviota. On kuitenkin olemassa mahdollisuus lisätä tiettyjä toimintoja eri sovelluksia varten. Ne olisivat tähänastisella tekniikalla mahdollisia vain kojeita lisäämällä. • Pumpun vapautus tiettyinä aikoina • Odotettavissa olevan tai jo olevan vedenvähyyden näyttö • Käyttöhäiriöiden ilmoitus
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
251
Sovelluksia
8.8 Lisää käyttömahdollisuuksia Edellä esitettyjen käyttöesimerkkien lisäksi meillä on muita esimerkkejä Internetiin sijoitettuna (osoite: katso johdanto). Siellä ovat mm.: • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
kasvihuonekasvien kastelu liukuhihnalaitteiston ohjaus taivutuskoneen ohjaus näyteikkunavalaistus soittokello esim. kouluissa ajoneuvopaikkojen ohjaus ulkovalaistus kaihtimien ohjaus asuintalon sisä- ja ulkovalaistus kermanvatkauslaitteen ohjaus voimistelusalin valaistus 3:n virtaa käyttävän laitteen tasainen kuormitus suuripoikkipintaisten kaapelien hitsauskoneen kulkuohjaus vaihekytkin esim. tuulettimille lämmityskattilan seurantaohjaus useiden pumppuparien keskitetty ohjaus leikkauslaitteisto esim. sytytyslangoille käyttöajan valvonta esim. solariumille älykäs jalkapainike esim. nopeuksien esivalintaan nostolavaohjaus tekstiilien kyllästäminen, kuumennus- ja liukuhihnojen ohjaus • siilolaitteiston täyttöohjaus ja monia muita käyttömahdollisuuksia.
252
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Sovelluksia Käyttöesimerkeille on Internetissä kuvauksia eri käyttötavoista sekä niihin kuuluvat kytkentäohjelmapiirustukset. Nämä *.pdf-tiedostot ovat luettavissa Adobe Acrobat Reader ohjelmalla. Jos tietokoneessanne on jo asennettuna ohjelmointiohjelma LOGO!Soft Comfort, levykepainikkeella voi ladata tarvittavat kytkentäohjelmat, sovittaa omaan sovellukseen ja siirtää PC-kaapelilla LOGO!on käytettäväksi. Edut LOGO!a käytettäessä LOGO!a kannattaa käyttää ennen kaikkea siellä, missä • LOGO!a käyttämällä voi korvata useita apukytkinkojeita LOGO!n toiminnoilla • halutaan säästää johdotus- ja asennustyötä, sillä LOGO! hallitsee johdotuksen • halutaan vähentää komponenttien tarvitsemaa tilaa sähkökeskuksessa. Jo pieni sähkökeskus voi olla riittävä. • jälkeenpäin halutaan antaa lisää tai muuttaa funktioita ilman, että tarvitaan lisää kytkinkojeita tai, että johdotusta olisi muutettava • asiakkaalle on tarjottava lisätoimintoja talonrakennustekniikassa. Esimerkkejä: – varmuutta omakotitalossa: LOGO! kykenee loman aikana säännöllisesti sytyttämään ja sammuttamaan lamppuja tai nostamaan ja laskemaan kaihtimia. – lämmityslaitteisto: LOGO!lla saa kiertopumpun toimimaan juuri silloin, kun vettä tai lämpöä todella tarvitaan – jäähdytyslaitteisto: LOGO!n avulla jäähdytyslaitteiston voi sulattaa automaattisesti; se säästää energiakustannuksia – akvaarioissa ja terraarioissa voi valon sytyttää ja sammuttaa määräaikoina
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
253
Sovelluksia Tämän lisäksi voi • käyttää yleisesti myynnissä olevia kytkimiä ja painikkeita, mikä tekee sähköasennuksesta yksinkertaisen • LOGO!n voi suoraan liittää sähköasennukseen; se on mahdollista integroidun virransyötön ansiosta. Lisätietoja? Lisää tietoa aiheesta LOGO! on Internet-sivullamme (osoite: katso johdanto). Onko teillä ehdotuksia? Aivan varmasti on vielä monia muita mielekkäitä LOGO!n sovellusmahdollisuuksia. Jos teillä on mielessänne joku muu sovellusmahdollisuus, kirjoittakaa siitä meille. Keräämme eri käyttötapoja ja haluamme tiedottaa niistä eteenpäin. Jos LOGO!-kytkentänne on erikoinen tai erikoisen yksinkertainen, kirjoittakaa meille. Olemme erityisen iloisia ehdotuksestanne. Kirjoittakaa Siemens Osakeyhtiö Automation & Drives PL60 02601 ESPOO
254
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
A Tekniset tiedot A.1 Yleiset tekniset tiedot Kriteeri
Testit
LOGO!Basic: Mitat L x K x S Paino Asennus
Arvot 72 x 90 x 55 mm n. 190 g 35 mm asennuskiskoon 4 mittayksikköä leveä tai asennus seinään
LOGO! laajennusmoduuli: Mitat LxKxS Paino Asennus
36 x 90 x 55 mm n. 90 g 35 mm asennuskiskoon 2 mittayksikköä leveä tai asennus seinään
Ilmastolliset ympäristövaatimukset Ympäristölämpötila vaakasuora asennus pystysuora asennus
Kylmyys IEC 60068-2-1 0 ... 55 ºC Lämpö 0 ... 55 ºC IEC 60068-2-2
Varastointi / kuljetus Suhteellinen kosteus
- 40 ºC ... +70 ºC IEC 60068-2-30 10 – 95% ei kosteutta
Ilmanpaine Epäpuhtaudet
795 ... 1080 hPa IEC 60068-2-42 SO2 10 cm3 /m3, 4 vrk. IEC 60068-2-43 H2S 1cm3 /m3, 4 vrk.
Mekaaniset ympäristövaatimukset Kotelointiluokka
IP 20
Tärinä
IEC 60068-2-6
5 ... 9 Hz (jatkuva amplitudi 3,5 mm) 9 ... 150 Hz (jatkuva kiihtyvyys 1 g)
Isku
IEC 60068-2-27
18 iskua (puolisini 15g/11ms)
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
255
Tekniset tiedot Kriteeri
Testit
Arvot
Tippuminen
IEC 60068-2-31
Pudotuskorkeus 50 mm
Vapaa pudotus, pakattuna
IEC 60068-2-32
1m
Sähkömagneettinen sietokyky (EMC) Häiriönpäästö
EN 55011/A EN 55022/B EN 50081-1 (asuinalue)
Raja-arvoluokka B ryhmä 1
Sähkömagneettinen purkaus
IEC 61000-4-2 terävyysaste 3
8 kV ilmapurkaus 6 kV kosketuspurkaus
Sähkömagneettiset kentät
IEC 61000-4-3
Kentän voimakkuus 10 V/m
HF-virrat johdoissa ja johdinsuojissa
IEC 61000-4-6
10 V
Impulssi
IEC 61000-4-4 terävyysaste 3
2 kV (syöttö- ja signaalijohdot)
Voimakas yksittäisimpulssi (Surge) (vain LOGO! 230....)
IEC 61000-4-5 terävyysaste 3
1 kV (syöttöjohdot) symmetriset 2 kV (syöttöjohdot) epäsymmetriset
Turvallisuus IEC- / VDE mukaan Ilma- ja ryömintämatkojen mittaus
IEC 60664, IEC 61131-2, EN 50178 cULus UL 508 mukaan, CSA C22.2 No. 142 LOGO! 230R/RC:ssä myös VDE 0631
täyttää
Eristyskestävyys
IEC 61131-2
täyttää
256
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Tekniset tiedot
A.2 Tekniset tiedot: LOGO! 230... ja LOGO! DM8 230R LOGO! 230RC LOGO! 230RCo
LOGO! DM8 230R
Tulojännite
115 ... 240 V AC/DC
115 ... 240 V AC/DC
Sallittu alue
85 ... 265 V AC 100 ... 253 V DC
85 ... 265 V AC 100 ... 253 V DC
Sallittu verkkotaajuus:
47 ... 63 Hz
47 ... 63 Hz
Virrankulutus • 115 V AC • 240 V AC • 115 V DC • 240 V DC
10 ... 40 mA 10 ... 25 mA 5 ... 25 mA 5 ... 15 mA
10 ... 30 mA 10 ... 20 mA 5 ... 15 mA 5 ... 10 mA
Jännitekatkosohitus • 115 V AC/DC • 240 V AC/DC
tyyp. 10 ms tyyp. 20 ms
tyyp. 10 ms tyyp. 20 ms
Häviöteho • 115 V AC • 240 V AC • 115 V DC • 240 V DC
1,1 ... 4,6 W 2,4 ... 6,0 W 0,5 ... 2,9 W 1,2 ... 3,6 W
1,1 ... 3,5 W 2,4 ... 4,8 W 0,5 ... 1,8 W 1,2 ... 2,4 W
Kellon puskurointi 25 °C
tyyp. 80 h
Kellon käyntitarkkuus
tyyp. ±2 s / vrk
Virransyöttö
Digitaalitulot Lukumäärä
8
4
Potentiaalierotus
ei
ei
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
257
Tekniset tiedot LOGO! 230RC LOGO! 230RCo
LOGO! DM8 230R
Tulojännite L1 • Signaali 0 • Signaali 1 • Signaali 0 • Signaali 1
< 40 V AC > 79 V AC < 30 V DC > 79 V DC
< 40 V AC > 79 V AC < 30 V DC > 79 V DC
Tulovirta • Signaali 0 • Signaali 1
< 0,03 mA > 0 08 mA
< 0,03 mA > 0 08 mA
Hidastusaika • 0 –> 1 • 1 –> 0
tyyp. 50 ms tyyp. 50 ms
tyyp. 50 ms tyyp. 50 ms
Johdonpituus (vaipaton)
100 m
100 m
Lukumäärä
4
4
Lähdön tyyppi
Relelähdöt
Relelähdöt
Potentiaalierotus
kyllä
kyllä
Ryhmissä
1
1
Digitaalilähdön ohjaus
kyllä
kyllä
Jatkuva virta Ith (liitintä kohti)
maks. 10 A /rele
maks. 5 A /rele
Hehkulamppukuorma (25.000 kytkentää) 230/240 V AC 115/120 V AC
1000 W 500 W
1000 W 500 W
10 x 58 W (230/240 V AC)
10 x 58 W (230/240 V AC)
Digitaalilähdöt
Loistelamppukuorma elektronisella liitäntälaitteella (25.000 kytkentää)
258
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Tekniset tiedot LOGO! 230RC LOGO! DM8 230R LOGO! 230RCo Konventionaalisesti kompensoidut loistelamput (25.000 kytkentää)
1 x 58 W (230/240 V AC)
1 x 58 W (230/240 V AC)
Kompensoimattomat loistelamput (25.000 kytkentää)
10 x 58 W (230/240 V AC)
10 x 58 W (230/240 V AC)
Oikosulunkestävyys cos 1
johdonsuoja B16 600A
johdonsuoja B16 600A
Oikosulunkestävyys cos 0.5 … 0.7
johdonsuoja B16 900A
johdonsuoja B16 900A
Kuormituskyvyn aleneminen
ei; koko lämpötilaalueella
ei; koko lämpötilaalueella
Lähtöjen rinnankytkentä tehon korottamiseksi
ei sallittua
ei sallittua
Lähtöreleen sulake (haluttaessa)
maks. 16 A, tyyppi B16
maks. 16 A, tyyppi B16
Mekaaninen
10 Hz
10 Hz
Ohminen kuorma / lamppukuorma
2 Hz
2 Hz
Induktiivinen kuorma
0,5 Hz
0,5 Hz
Kytkentätaajuus
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
259
Tekniset tiedot
A.3 Tekniset tiedot: LOGO! 24... ja LOGO! DM8 24 LOGO! 24 LOGO! 24o
LOGO! DM8 24
Tulojännite
24 V DC
24 V DC
Sallittu alue
20,4 ... 28,8 V DC
20,4 ... 28,8 V DC
Navanvaihtosuoja
kyllä
kyllä
30 ... 55 mA 0,3 A lähtöä kohti
30 ... 45 mA 0,3 A lähtöä kohti
0,7 ... 1,3 W
0,8 ... 1,1 W
Lukumäärä
8
4
Potentiaalierotus
ei
ei
Tulojännite • signaali 0 • signaali 1
L+ < 5 V DC > 8 V DC
L+ < 5 V DC DC > 8 V DC
Virransyöttö
Sallittu verkkotaajuus: Virrankulutus 24 V DC:stä Jännitekatkoksen ohitus Häviöteho 24 V Kellon puskurointi 25°C:ssa Kellon käyntitarkkuus Digitaalitulot
260
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Tekniset tiedot
Tulovirta • signaali 0 •
signaali 1
Hidastusaika • 0 –> 1 •
1 –> 0
Johdonpituus (vaipaton)
LOGO! 24 LOGO! 24o
LOGO! DM8 24
< 1,0 mA (I1...I6) < 0,05 mA ( I7, I8) > 1,5 mA (I1...I6) > 0,1 mA (I7, I8)
< 1,0 mA
tyyp. 1,5 ms (I1...I4) <1,0 ms (I5,I6) tyyp. 300 ms ( I7,I8) tyyp. 1,5 ms (I1...I4) <1,0 ms (I5,I6) tyyp. 300 ms (I7,I8)
tyyp. 1,5 ms
100 m
100 m
> 1,5 mA
tyyp. 1,5 ms
Analogiatulot Lukumäärä
2 (I7 ja I8)
Alue
0 ... 10 V DC Tuloimpedanssi 76 k
Maks. tulojännite
28,8 V DC
Johdonpituus (vaipallinen ja kierretty)
10 m
Digitaalilähdöt Lukumäärä
4
4
Lähtöjen tyyppi
Transistori, P-kytkevä
Transistori, P-kytkevä
Potentiaalierotus
ei
ei
Digitaalitulon ohjaus
kyllä
kyllä
Lähtöjännite
Łsyöttöjännite
Ł syöttöjännite
Ryhmissä
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
261
Tekniset tiedot LOGO! 24 LOGO! 24o
LOGO! DM8 24
maks. 0,3 A
maks. 0,3 A
Oikosulun- ja ylivirrankestävä
kyllä
kyllä
Oikosulkuvirran rajoitus
n. 1 A
n. 1 A
Kuormituskyvyn aleneminen
Ei; koko lämpötilaalueella
Ei; koko lämpötilaalueella
Ei sallittu
Ei sallittu
10 Hz
10 Hz
Ohminen kuorma/lamppukuorma 10 Hz
10 Hz
Induktiivinen kuorma
0,5 Hz
Lähtövirta Jatkuva virta Ith Hehkulamppukuorma (25.000 kytkentää) Loistelamppukuorma elektronisella liitäntälaitteella (25.000 kytkentää) Konventionaalisesti kompensoidut loistelamput (25.000 kytkentää) Kompensoimattomat loistelamput (25.000 kytkentää)
Oikosulunkestävyys cos 1 Oikosulunkestävyys cos 0.5 – 0.7 Lähtöjen rinnankytkentä tehon lisäämiseksi Lähtöreleen sulake (jos tarvitaan) Kytkentätaajuus mekaaninen sähköinen
262
0,5 Hz
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Tekniset tiedot
A.4 Tekniset tiedot: LOGO! 24RC... ja LOGO! DM8 24R LOGO! 24RC LOGO! 24RCo
LOGO! DM8 24R
Tulojännite
24 V AC/DC
24 V AC/DC
Sallittu alue
20,4 ... 26,4 V AC 20,4 ... 28,8 V DC
20,4 ... 26,4 V AC 20,4 ... 28,8 V DC
Sallittu verkkotaajuus
47 ... 63 Hz
47 ... 63 Hz
Virrankulutus • 24 V AC • 24 V DC
40 ... 110 mA 20 ... 75 mA
40 ... 110 mA 20 ... 75 mA
Jännitekatkoksen ohitus
tyyp. 5 ms
tyyp. 5 ms
Häviöteho • 24 V AC • 24 V DC
0,9 ... 2,7 W 0,4 ... 1,8 W
0,9 ... 2,7 W 0,4 ... 1,8 W
Kellon puskurointi 25 °C:ssa
tyyp. 80 h
tyyp. 80 h
Kellon käyntitarkkuus
tyyp. ±2 s / vrk
Virransyöttö
Navanvaihtosuoja
Digitaalitulot Lukumäärä
8, valittavissa P- tai N-kytkentä
4, valittavissa P- tai N-kytkentä
Potentiaalierotus
ei
ei
Tulojännite • Signaali 0 • Signaali 1
L < 5 V AC/DC > 12 V AC/DC
L < 5 V AC/DC > 12 V AC/DC
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
263
Tekniset tiedot LOGO! 24RC LOGO! 24RCo
LOGO! DM8 24R
Tulovirta • Signaali 0 • Signaali 1
< 1,0 mA > 2,5 mA
< 1,0 mA > 2,5 mA
Hidastusaika • 0 –> 1 • 1 –> 0
tyyp. 1,5 ms tyyp. 1,5 ms
tyyp. 1,5 ms tyyp. 1,5 ms
Johdonpituus (vaipaton)
100 m
100 m
Lukumäärä
4
4
Lähtöjen tyyppi
Relelähtö
Relelähtö
Potentiaalierotus
kyllä
kyllä
Ryhmissä
1
1
Digitaalitulon ohjaus
kyllä
kyllä
Jatkuva virta Ith
maks. 10 A /rele
maks. 5 A /rele
Hehkulamppukuorma (25.000 kytkentää)
1000 W
1000 W
Loistelamput elektronisella liitäntälaitteella (25.000 kytkentää)
10 x 58 W
10 x 58 W
Analogiatulot Lukumäärä Alue maks. tulojännite Digitaalilähdöt
Lähtöjännite Lähtövirta
264
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Tekniset tiedot LOGO! 24RC LOGO! 24RCo
LOGO! DM8 24R
Konventionaalisesti kompensoidut loistelamput (25.000 kytkentää)
1 x 58W
1 x 58W
Kompensoimattomat loistelamput (25.000 kytkentää)
10 x 58 W
10 x 58 W
Kuormituskyvyn väheneminen
Ei; koko lämpötilaalueella
Ei; koko lämpötilaalueella
Oikosulunkestävä cos 1
Johdonsuoja B16, 600A
Johdonsuoja B16, 600A
Oikosulunkestävyys cos 0.5 ... 0.7
Johdonsuoja B16, 90
Johdonsuoja B16, 900A
Lähtöjen rinnankytkentä tehon lisäämiseksi
Ei sallittua
Ei sallittua
Lähtöreleen sulake (jos tarvitaan)
maks. 16 A, tyyppi B16
maks. 16 A, tyyppi B16
10 Hz
10 Hz
Oikosulku- ja ylivirtakestävyys Oikosulkuvirran rajoitus
Kytkentätajuus Mekaaninen Sähköinen Ohminen kuorma/lamppukuorma 2 Hz
2 Hz
Induktiivinen kuorma
0,5 Hz
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
0,5 Hz
265
Tekniset tiedot
A.5 Tekniset tiedot: LOGO! 12/24... ja LOGO! DM8 12/24R LOGO! 12/24RC LOGO! 12/24RCo
LOGO! DM8 12/24R
Tulojännite
12/24 V DC
12/24 V DC
Sallittu alue
10,8 ... 28,8 V DC
10,8 ... 28,8 V DC
Napaisuudenvaihtosuojaus
kyllä
kyllä
Virrankulutus • 12 V DC • 24 V DC
30 ... 140 mA 20 ... 75 mA
30 ... 140 mA 20 ... 75 mA
Jännitekatkoksen ohitus • 12 V DC • 24 V DC
tyyp. 2 ms tyyp. 5 ms
tyyp. 2 ms tyyp. 5 ms
Häviöteho • 12 V DC • 24 V DC
0,3 ... 1,7 W 0,4 ... 1,8 W
0,3 ... 1,7 W 0,4 ... 1,8 W
Kellon puskurointi 25 ºC
tyyp. 80 h
Kellon käyntitarkkuus
tyyp. ±2 s / vrk
Potentiaalierotus
ei
ei
Lukumäärä
8
4
Potentiaalierotus
ei
ei
Tulojännite L+ • Signaali 0 • Signaali 1
< 5 V DC > 8 V DC
< 5 V DC > 8 V DC
Virransyöttö
Digitaalitulot
266
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Tekniset tiedot
Tulovirta • Signaali 0 •
Signaali 1
Hidastusaika • 0 –> 1 •
1 –> 0
Johdonpituus (vaipaton)
LOGO! 12/24RC LOGO! 12/24RCo
LOGO! DM8 12/24R
< 1, 0 mA (I1...I6) < 0,05 mA (I7, I8) > 1,5 mA (I1...I6) > 0,1 mA (I7, I8)
< 1,0 mA
tyyp. 1,5 ms <1,0 ms (I5,I6) tyyp. 300 ms ( I7,I8) tyyp. 1,5 ms <1,0 ms (I5,I6) tyyp. 300 ms (I7,I8)
tyyp. 1,5 ms
100 m
100 m
> 1,5 mA
tyyp. 1,5 ms
Analogiatulot Lukumäärä
2 (I7, I8)
Alue
0 ... 10 V DC Tuloimpedanssi 76 k
Maks. tulojännite
28,8 V DC
Johdonpituus (suojattu ja kierteinen)
10 m
Digitaalilähtö Lukumäärä
4
4
Lähtöjen tyyppi
Relelähtö
Relelähtö
Potentiaalierotus
Kyllä
Kyllä
Ryhmissä
1
1
Digitaalitulon ohjaus
Kyllä
Kyllä
Lähtöjännite Lähtövirta
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
267
Tekniset tiedot LOGO! 12/24RC LOGO! 12/24RCo
LOGO! DM8 12/24R
Jatkuva virta Ith (liitintä kohti)
maks. 10 A/rele
maks. 5 A/rele
Hehkulamppukuorma kytkentää)
1000 W
1000 W
Loistelamput elektronisella liitäntälaitteella (25.000 kytkentää)
10 x 58 W
10 x 58 W
Konventionaalisesti kompensoidut loistelamput (25.000 kytkentää)
1 x 58W
1 x 58W
Kompensoimattomat loistelamput (25.000 kytkentää)
10 x 58 W
10 x 58 W
Kuormituskyvyn väheneminen
Ei; koko lämpötilaalueella
Ei; koko lämpötilaalueella
Oikosulunkestävä cos 1
Johdonsuoja B16 600A
Johdonsuoja B16 600A
Oikosulunkestävyys cos 0.5 … 0.7
Johdonsuoja B16 900A
Johdonsuoja B16 900A
Lähtöjen rinnankytkentä tehon lisäämiseksi
Ei sallittu
Ei sallittu
Lähtöreleen sulake (jos tarvitaan)
maks. 16 A, tyyppi B16
maks. 16 A, tyyppi B16
10 Hz
10 Hz
(25.000
Oikosulku- ja ylivirtakestävyys Oikosulkuvirran rajoitus
Kytkentätaajuus Mekaaninen Sähköinen Ohminen kuorma/lamppukuorma 2 Hz
2 Hz
Induktiivinen kuorma
0,5 Hz
268
0,5 Hz
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Tekniset tiedot
A.6 Relelähtöjen kytkentäkyky ja käyttöikä Ohminen kuorma Kytkentää/ Milj. 12/24 V AC/DC 115/120 V AC 230/240 V AC
maksimi 10 A maksimi 10 A maksimi 10 A
120 V DC 240 V DC
maksimi 0,2 A maksimi 0,1 A
Kytkentävirta / A
Kuva A Koskettimien kytkentäkyky ja käyttöikä ohmisella kuormalla (lämmitys)
Induktiivinen kuorma Kytkentää/ Milj. 12/24 V AC/DC 115/120 V AC 230/240 V AC
maksimi 2 A maksimi 3 A maksimi 3 A
120 V DC 240 V DC
maksimi 0,2 A maksimi 0,1 A
Kuva B Koskettimien kytkentäkyky ja käyttöikä voimakkaasti induktiivisella kuormalla IEC 947-5-1 DC13/AC15 (kontaktorit, magneettikelat, moottorit)
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
269
Tekniset tiedot
A.7 Tekniset tiedot: LOGO! AM 2 LOGO! AM 2 Virransyöttö Tulojännite
12/24 V DC
Sallittu alue
10,8 ... 28,8 V DC
Virrankulutus
25 ... 50 mA
Jännitekatkoksen ohitus
typ. 5 ms
Häviöteho • 12 V • 24 V
0,3 ... 0,6 W 0,6 ... 1,2 W
Potentiaalierotus
ei
Napaisuuden vaihtumissuojaus
kyllä
PE-liitin
analogiamittausjohdon maan ja johdinsuojan liittämiseen
Analogiatulot Lukumäärä
2
Tyyppi
Unipolaarinen
Tuloalue
0 ... 10 V DC (tuloimpedanssi 76 k) tai 0 ... 20 mA (tuloimpedanssi <250 )
Erottelukyky
10 bittiä normitettu 0 ... 1000
Analogia-arvomuodostuksen jaksoaika
50 ms
Potentiaalierotus
ei
Johdonpituus (suojattu ja kierteinen)
10 m
Anturin virransyöttö
ei
Virherajat
+/- 1,5 %
Häiriötaajuusvaimennus
55 Hz
270
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Tekniset tiedot
A.8 Tekniset tiedot: LOGO! AM 2 PT100 LOGO! AM 2 PT100 Virransyöttö Tulojännite
12/24 V DC
Sallittu alue
10,8 ... 28,8 V DC
Virrankulutus
25 ... 50 mA
Jännitekatkoksen ohitus
tyyp. 5 ms
Häviöteho 12 V 24 V
0,3 ... 0,6 W 0,6 ... 1,2 W
Potentiaalierotus
ei
Napaisuudenvaihtumissuojaus
kyllä
PE-liitin
Mittausjohdon maan ja vaipan liitäntä
Sensoritulot Lukumäärä
2
Tyyppi
Vastuslämpöanturi Pt100
Sensorien liittäminen 2-johdintekniikka 3-johdintekniikka
kyllä kyllä
Mittausalue
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
-50 ºC ... +200 ºC -58 ºF ... +392 ºF
271
Tekniset tiedot LOGO! AM 2 PT100 Asetukset mittausarvojen näytölle perusmoduulissa: • 1 ºC-askel • 0,25 ºC-askel (pyöristetty 1 desimaaliin) • 1 ºF-askel • 0,25 ºF-askel (pyöristetty 1 desimaaliin)
Offset: -200, Gain: 25 Offset: -200, Gain: 250 Offset: -128, Gain: 45 Offset: -128, Gain: 450
Käyrälinearisointi
ei
Mittausvirta Ic
1,1 mA
Mittauksen toistoväli
rakenteesta riippuvainen tyyp.: 50 ms
Erottelukyky
0,25 ºC
Virherajat 0 ºC ... +200 ºC -50 ºC ... +200 ºC
Mittausalueen raja-arvosta: +/-1,0 % +/-1,5 %
Potentiaalierotus
ei
Johdonpituus (vaipallinen)
10 m
Häiriötaajuusvaimennus
55 Hz
272
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Tekniset tiedot
A.9 Tekniset tiedot: LOGO!Power 12 V LOGO! Power 12 V on hakkuriteholähde LOGO!–kojeille. Saatavana on kaksi virranvoimakkuutta. LOGO! Power 12 V / 1,9 A
LOGO! Power 12 V / 4,5 A
Tulojen tiedot Tulojännite
120 ... 230 V AC
Sallittu alue
85 ... 264 V AC
Tulojännitteen taajuus
47 ... 63 Hz
Verkkokatkoksen ohitus
> 40 ms (187 V AC)
Tulovirta
0,3 ... 0,18 A
0,73 ... 0,43 A
Päällekytkentävirta (25°C)
҅15 A
҅30 A
Kojeen suojaus
sisäinen
Suositeltava js-automaatti (IEC > 6 A tyyppi D 898) verkkojohdossa > 10 A tyyppi C Lähtöjen tiedot Lähtöjännite Kokonaistoleranssi Säätöalue Jäännösaaltoisuus
12 V DC +/- 3 % 11,1 ... 12,9 V DC < 200 mVSS
Lähtövirta Ylivirtarajoitus
1,9 A 2,4 A
Tehokkuus
≥80 %
Rinnankytkentä tehon korottamiseksi sallittu
kyllä
4,5 A 4,5 A
Sähkömagneettinen sietokyky Häiriönanto (emissio)
EN 50081-1, EN 55022 luokka B
Häiriönsietokyky
EN 50082-2
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
273
Tekniset tiedot LOGO! Power 12 V / 1,9 A
LOGO! Power 12 V / 4,5 A
Turvallisuus Potentiaalierotus ensiö/ toisio
Kyllä, SELV (EN 60950 / VDE 0805 mukaan)
Turvaluokka
II (IEC 536 / VDE 0106 T1 mukaan)
Kotelointiluokka
IP 20 (EN 60529 / VDE 470 T1 mukaan)
Todistukset -CE Todistukset UL/CSA Todistukset -FM
kyllä kyllä; UL 508 / CSA 22.2 valmisteilla
Yleisiä tietoja Ympäristölämpötila - alue
-20 ... +55°C, luonnollinen johtuminen
Varastointi- ja kuljetuslämpötila
– 40 ... +70°C
Liitäntöjä tulossa
kussakin yksi liitin (1 x 2,5 mm2 tai 2 x 1,5 2 mm ) L1:lle ja N:lle
Liitäntöjä lähdössä
kussakin kaksi liitintä (1x2,5mm2 tai 2x1,5mm2) L+:lle ja M:lle
Asennus
pikakiinnitettävissä 35 mm asennuskiskoon
Mitat mm ( Lx K x S)
72 x 80 x 55
126 x 90 x 55
Paino n.
0,2 kg
0,4 kg
274
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Tekniset tiedot
A.10 Tekniset tiedot: LOGO!Power 24 V LOGO! Power 24 V on hakkuri teholähde LOGO!–kojeille. Saatavana on kaksi virranvoimakkuutta. LOGO! Power 24 V / 1,3
LOGO! Power 24 V / 2,5
Tulojen tiedot Tulojännite
120 ... 230 V AC
Sallittu alue
85 ... 264 V AC
Tulojännitteen taajuus
47 ... 63 Hz
Verkkokatkoksen ohitus
0 ms (187 V AC)
Tulovirta
0,48 ... 0,3 A
0,85 ... 0,5 A
Päällekytkentävirta (25°C)
< 15 A
< 30 A
Kojeen suojaus
sisäinen
Suositeltava js-automaatti (IEC 898) verkkojohdossa
> 6 A tyyppi D > 10 A tyyppi C
Lähtöjen tiedot Lähtöjännite Kokonaistoleranssi Säätöalue Jäännösaaltoisuus
24 V DC +/– 3 % 22,2 ... 25,8 V DC < 250 mVSS
Lähtövirta Ylivirtarajoitus
1,3 A 1,6 A
Tehokkuus
> 80 %
Rinnankytkentä tehon korottamiseksi sallittu
kyllä
2,5 A 2,8 A
Sähkömagneettinen sietokyky Häiriönanto (emissio)
EN 50081-1, EN 55022 luokka B
Häiriönsietokyky
EN 50082–2
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
275
Tekniset tiedot LOGO! Power 24 V / 1,3 A
LOGO! Power 24 V / 2,5 A
Turvallisuus Potentiaalierotus ensiö/ toisio
kyllä, SELV (EN 60950 / VDE 0805 mukaan)
Turvaluokka
II (IEC 536 / VDE 0106 TI mukaan)
Kotelointiluokka
IP 20 EN 60529 / VDE 470 TI mukaan)
Todistukset –CE Todistukset UL/CSA Todistukset-FM
kyllä kyllä; UL 508 / CSA 22.2 kyllä; Class I, Div. 2, T4
Yleisiä tietoja Ympäristölämpötila - alue
-20 ... +55°C, luonnollinen johtuminen
Varastointi- ja kuljetuslämpötila
– 40 ... +70°C
Liitäntöjä tulossa
kussakin yksi liitin (1x2,5mm2 tai 2x1,5mm2) L1:lle ja N:lle
Liitäntöjä lähdössä
kussakin kaksi liitintä (1x2,5mm2 tai 2x1,5mm2) L+:lle ja M:lle
Asennus
pikakiinnitettävissä 35 mm asennuskiskoon
Mitat mm ( Lx K x S)
72 x 80 x 55
126 x 90 x 55
Paino n.
0,2 kg
0,4 kg
276
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
Tekniset tiedot
A.11 Tekniset tiedot: LOGO! Contact 24/230 LOGO! Contact 24 ja LOGO! Contact 230 ovat kytkentämoduuleja ohmisten kuormien suoraan kytkemiseen 20 A asti ja moottoreille 4 kW asti (meluttomia, hurinattomia).
Käyttöjännite
LOGO! Contact 24
LOGO! Contact 230
24 V DC
230 V AC; 50/60 Hz
Kytkentäkyky Käyttöluokka AC–1: Ohmisen kuorman kytkentä 55°C:ssa Käyttövirta 400 V:lla Kolmivaihekuormien teho 400 V:lla
85...264 V (Korjauskertoimet 293 V) 20 A 13 kW
Käyttöluokka AC–2, AC–3: Liukurengas- tai oikosulkumoottoreilla
5...264 V (Korjauskertoimet 293 V)
Käyttövirta 400 V Kolmivaihekuormien teho 400 V:lla
(Kuormituskyvyn aleneminen 293 V:lla) 8,4 A 4 kW
Oikosulkusuojaus: Oikosulkuluokka tyyppi 1 Oikosulkuluokka tyyppi 2
25 A 10 A
Liitäntäjohdot
hienosäikeinen johdonpäähylsyllä yksijohtoinen 2x (0,75 – 2,5) mm2 2x (1 – 2,5) mm2 1 x 4 mm2
Mitat (L x K x S)
36 x 72 x 55
Ympäristölämpötila
–25 ... +55°C
Varastointilämpötila
–50 ... +80°C
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
277
B Kiertoajan määrittely Ohjelman täydellistä työstämistä, siis pääasiassa tulojen lukua, ohjelman työstämistä ja sen jälkeistä lähtöjen lukua kutsutaan ohjelmajaksoksi. Kiertoaika on aika, joka tarvitaan ohjelman työstämiseen yhden kerran. Aika, joka tarvitaan ohjelmajakson läpiviemiseen voidaan määrittää yksinkertaisella testiohjelmalla. Testiohjelma tehdään LOGO!ssa ja se antaa työstämisen aikana parametrointitilassa arvon, josta ajankohtainen kiertoaika johdetaan. Testiohjelma 1. Tehdään testiohjelma, jossa yhdistetään lähtö taajuuden raja-arvokytkimeen, ja jonka tuloon kytketään invertoitu merkkeri. Lähtö Qx tai toinen merkkeri Mx
2. Taajuuden raja-arvokytkin parametroidaan kuvan esittämällä tavalla. Merkkerin invertointi generoi jokaiselle ohjelmakierrolle pulssin. Raja-arvokytkimen aikaintervalliksi asetetaan 2 sekuntia.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
278
Muistitilan määritys
Painetaan Ź
3. Tämän jälkeen ohjelma käynnistetään ja LOGO! kytketään parametrointitilaan. Parametrointitilassa tarkastellaan taajuuskytkimen parametrejä.
fa= on mitattujen pulssien summa aikayksikköä kohden G_T
4. fa:n käänteisarvo on LOGO!n kiertoaika muistin sisältämällä ohjelmalla. 1/fa = kiertoaika s Selitys Ohjelman jokaisella läpivientikerralla invertointilohko vaihtaa (T=0) lähtösignaalia. Yksi taso (high tai low) kestää tasan yhden jakson. Yksi periodi on siis 2 jaksoa Taajuuskytkin näyttää periodien suhteen 2:ssa sekunnissa, josta saadaan jaksosuhde 1:ssä sekunnissa. Invertointilohkon reunanvaihto ohjelman jokaisella läpikulkukerralla
Jaksoaika
1 Periodi = 1 pulssi = 2 jaksoa
Periodi
279
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
C
LOGO! ilman näyttöä Koska jotkut sovellukset toimivat mainiosti ilman käyttöyksikköä, kuten painikkeita ja näyttöä, olemme tehneet versiot ilman näyttöä LOGO! 12/24RCo, LOGO! 24o, LOGO! 24RCo ja LOGO! 230RCo. Tältä näyttää esim. LOGO! 230Rco
Vähemmän on enemmän! Tästä seuraa monia etuja: • • • • • • • •
vieläkin edullisempi kuin käyttöyksiköllä varustetut versiot kytkinkaapissa tarvitaan paljon vähemmän tilaa kuin tavallisilla kojeilla mitä joustavuuteen ja hankintahintaan tulee, omalla elektroniikalla varustettuihin kojeisiin nähden ne ovat selvästi edullisempia ne ovat kannattavia jo sovelluksissa, missä voidaan korvata kaksi tai kolme tavallista kytkinkojetta käsittely on äärimmäisen yksinkertaista asiaankuulumaton käyttö on estetty yhteensopivuus LOGO!-perusversioiden kanssa mahdollisuus lukea käyttötiedot LOGO!Soft Comfort:illa.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
280
LOGO! ilman näyttöä Ohjelmointi ilman käyttöyksikköä Ilman näyttöä olevan LOGO!n ohjelmointiin on olemassa kaksi tapaa: •
tehdään ohjelma LOGO!Soft Comfortilla PC:ssä ja siirretään se LOGO!on (katso kappale 7). • otetaan LOGO! ohjelmamoduuli/Card, jolla ohjelma on ja siirretään ohjelma LOGO!on ilman näyttöä (katso kappale 6). Käyttäytyminen toiminnassa Käyttöjännitteen kytkemisen jälkeen LOGO! on käyttövalmis. LOGO!n pysäyttäminen tehdään yksinkertaisesti katkaisemalla siitä käyttöjännite, esimerkiksi poistamalla pistokosketin. LOGO!...o-versioita ei voi varustaa painikeyhdistelmillä tiedonsiirtoa varten eikä ohjelmia voi käynnistää tai pysäyttää painikkeilla. Siksi LOGO!...o-versioilla on muuttunut käynnistymiskäyttäytyminen: Käyttäytyminen käynnistyksessä Jos LOGO!ssa tai siihen pistetyssä ohjelmamoduulissa (Card) ei ole ohjelmaa, LOGO! jää tilaan STOP. Jos LOGO!n ohjelmamuistissa on voimassaoleva ohjelma, LOGO! siirtyy automaattisesti, heti virran päällekytkemisen jälkeen tilasta STOP tilaan RUN. Jos LOGO! ohjelmamoduuli/Card on paikallaan, siellä oleva ohjelma kopioidaan kojeeseen heti LOGO!n käynnistyessä, jolloin siellä ennen ollut ohjelma poistuu. Seurauksena on välitön siirtyminen tilasta STOP tilaan RUN. Jos PC-kaapeli on paikallaan, PC-ohjelma LOGO!Soft Comfort voi välittömästi siirtää ohjelman LOGO!on ja käynnistää sen (katso kappale 7.1).
281
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
LOGO! ilman näyttöä Käyttötilan näyttö Kulloisetkin käyttötilat, kuten käyttöjännite päällä, RUN ja STOP näytetään etuosassa sijaitsevalla LED:illä. • LED punainen: Käyttöjännite päällä/STOP • LED vihreä: Käyttöjännite päällä /RUN Käyttöjännitteen päällekytkennän jälkeen ja kaikissa tiloissa, joissa LOGO! ei ole tilassa RUN, LED palaa punaisena. RUN tilassa LED palaa vihreänä. Ajankohtaisten tietojen lukeminen LOGO!Soft Comfortilla (katso kappale 7) voi RUN tilassa Online testiä käyttäen lukea kaikkien toimintojen ajankohtaiset tiedot. Jos LOGO!ssa ilman näyttöä on suojattu ohjelmamoduuli (Card), voidaan ajankohtaiset tiedot lukea vain, jos kyseessä on salasanalla suojattu ohjelma ja salasana on ilmoitettu oikein. Muussa tapauksessa ohjelmamoduulia (Card) poistettaessa (PC-kaapelin liittämistä varten) ohjelma LOGO!ssa poistuu (katso kappale 6.1).
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
282
D LOGO! valikkorakenne Yleiskatsaus valikoista LOGO!ssa ei ole ohjelmaa
Ohjelma käynnissä (RUN)
Kts. “Päävalikko” Parametrin asetus (kapp. 5.1.1) Klo/Pvm asetus (kapp. 5.2) Ohjelmanimen näyttö
Katso “käynnistysvalikko”
Parametrointivalikko
Päävalikko (ESC / >Stop) Katso “ohjelmointivalikko” Katso “siirtovalikko” Katso “kellovalikko” Katso “käynnistysvalikko“
Ohjelmointivalikko (ESC / >Stop
>Program) Ohjelman editointi (kapp. 3.6) Ohjelmanimen editointi (kapp. 3.6.4) Vapaan muistitilan näyttö (kapp. 3.7)
Ohjelman poistaminen (kapp. 3.6.11) Salasanan syöttö/ muuttaminen (kapp. 3.6.5) LOGO! käsikirja A5E00228104-01
283
LOGO! valikkorakenne Siirtovalikko (ESC / >Stop
>Card)
Ohjelman kopiointi LOGO!sta ohjelmamoduulille (Card) (kapp. 6.3) Ohjelman kopiointi ohjelmamoduulilta (Card) LOGO!oon (kapp..4) Ohjelmasuojauksen/kopiointisuojauksen asetus (kapp. 6.1)
Kellovalikko (ESC / >Stop >Clock) Kellonajan/päivämäärän asetus (kapp. 5.2) Kesä-/talviajan asetus (kapp. 3.6.12) Kelloajan synkronointi LOGO! Basicissa ja laajennusmoduuleissa (kapp. 3.6.13)
Käynnistysvalikko (RUN)
maks. 10 teksti-ilmoitusta
Pvm/Klo
Tulot
Lähdöt
Merkkerit
Kursoripainikkeet
Parametrointivalikko
284
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
E tilausnumerot Taulukko A Versio
Nimi
Tilausnumero
Basic
LOGO! 12/24RC * LOGO! 24 * LOGO! 24RC (AC) LOGO! 230RC
6ED1 052-1MD00-0BA4 6ED1 052-1CC00-0BA4 6ED1 052-1HB00-0BA4 6ED1 052-1FB00-0BA4
Basic Ilman näyttöä (Pure)
LOGO! 12/24RCo * LOGO! 24o * LOGO! 24RCo (AC) LOGO! 230RCo
6ED1 052-2MD00-0BA4 6ED1 052-2CC00-0BA4 6ED1 052-2HB00-0BA4 6ED1 052-2FB00-0BA4
Digitaalimoduulit
LOGO! DM 8 12/24R LOGO! DM 8 24 LOGO! DM 8 24R LOGO! DM 8 230R
6ED1 055-1MB00-0BA1 6ED1 055-1CB00-0BA0 6ED1 055-1HB00-0BA0 6ED1 055-1FB00-0BA1
Analogiamoduulit
LOGO! AM 2 LOGO! AM 2 PT100
6ED1 055-1MA00-0BA0 6ED1 055-1MD00-0BA0
*: lisäksi analogiatuloilla
LOGO käsikirja A5E00228104-01
285
Tilausnumerot
Taulukko B Lisätarvikkeet Software
Nimi
Tilausnumero
LOGO!Soft Comfort V4.0 6ED1 058-0BA00-0YA0 Päivitys LOGO!Soft Comfort V4.0 6ED1 058-0CA00-0YE0
Ohjelmamoduuli (Card) ruskea
LOGO! Card
6ED1 056-5CA00-0BA0
Kytkentämoduulit
LOGO!Contact 24 V LOGO!Contact 230 V
6ED1 057-4CA00-0AA0 6ED1 057-4EA00-0AA0
Power moduuli
LOGO!Power 12V/1,9A LOGO!Power 12V/4,5A LOGO!Power 24V/1,3A LOGO!Power 24V/2,5A
6EP1 321-1SH02 6EP1 322-1SH02 6EP1 331-1SH02 6EP1 332-1SH42
Muuta
PC-kaapeli Käsikirja
6ED1 057-1AA00-0BA0 S-nro 3581966
286
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
F Lyhenteet AM Analogiamoduuli B1 Blokki numero B1 BN Block Number (blokkinumero) C LOGO!-nimessä: sisäänrakennettu kello CM Kommunikointimoduuli Cnt Count = laskuritulo Co Connector = liitin Dir Direction = suunta (esim. laskemissuunta) DM Digitaalimoduuli En Enable = päällekytkentä (esim. tahtireleessä) Fre Tulo arvioitaville taajuussignaaleille GF Perustoiminnot Inv Lähtösignaalin invertointitulo No Nokka (ajastinparametri) o LOGO!-nimessä: ilman näyttöä Par Parametri R Reset = nollaustulo R LOGO!-nimessä: relelähdöt Ral Reset all = kaikkien sisäisten arvojen nollaus S Set = asetus (esim pitorele) SF Erikoistoiminnot T Time = Aika (parametri) TE Mittayksikkö (MY) Trg Triggeri (parametri) 0BA4-kojeet: ajankohtaisin LOGO! Basic-versio, selostetaan tässä käsikirjassa.
LOGO! käsikirja A5E00228104-01
287
Siemens Osakeyhtiö Automation and Drives PL 60 02601 ESPOO Puh. 010 511 5151 www.siemens.com/logo/
Sähkönumero 3581966